ÖZGÜL ÖZTÜRK
StartupCentrum ve StartupWatch, 2022'nin üçüncü çeyrek sonuçlarını paylaştı. StartupCentrum'um raporuna göre, 2022 yılının 3. çeyreğinde 74 yatırıma 97 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu çeyrekle beraber 2022 yılında şu ana kadar 232 yerli girişim 1,49 milyar dolar yatırım toplamış oldu. Üçüncü çeyrekte yapılan 74 yatırımın 63'ü yani yüzde 85'i tohum aşamasında gerçekleşti.
YÜZDE 28'İ KADIN
Bu 63 yatırım turunda 29.3 milyon dolar yatırım yapıldı. Geçtiğimiz çeyrekte ileri aşamada 4 girişim yatırım aldı. Bu girişimler uçtan uca fulfillment hizmeti sağlayan Oplog ve Şifreleme teknolojileri ve dijital güvenlik alanında yüksek teknoloji ürünleri geliştiren Procenne oldu. Geçtiğimiz çeyrekte yatırım alan girişimlerin %65'i (48 girişim) ilk kez yatırım aldı. İlk yatırımını alan girişimlere yapılan yatırım miktarları 4 bin dolardan 11 milyon dolara değişen aralıkta. Türkiye girişimcilik ekosisteminin giderek genişlediği de görülüyor. Konya ve Isparta'da yer alan girişimlerin yatırım turlarına şahit olundu. Üçüncü çeyrekte 9 şehirde yatırım yapıldı. Yatırım alan 74 girişimin 53'ünün merkezi İstanbul'da yer alıyor. İstanbul'u 9 girişimle Ankara ve 5 girişimle İzmir takip ediyor. Diğer tarafta ekosistemde kadın kurucu ortakları incelediğimizde 2022'nin üçüncü çeyreğinde yatırım alan 74 girişimin % 28'inde en az 1 kadın kurucu var.
135'İ MELEK YATIRIMCIDAN OLUŞUYOR
Geçtiğimiz çeyrek yatırımcılar açısından melek yatırımcıların, kitle fonlama platformlarının ve yabancı yatırımcıların Türkiye girişimcilik ekosistemine ilgisinin sürdürdüğü bir dönem oldu. Geçtiğimiz çeyrekte gerçekleşen 74 yatırım turuna melek yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar dahil 202 yatırımcı katıldı. 202 yatırımcının 135'ini melek yatırımcılar oluşturdu. 74 yatırım turunun 10'una yabancı yatırımcılar da katılım sağladı. Melek yatırımcılar dahil toplam 18 yabancı yatırımcının katıldığı 10 yatırım turunda toplam 45,4 milyon dolar fonlamaya ulaşıldı.
OYUNDA DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ
2022 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım adetinin sektör dağılımında yapay zeka & makine öğrenmesi sektörü liderliğe geçti. Yapay zeka & makine öğrenmesi sektörünü e-ticaret, eğitim, oyun ve lojistik sektörü izledi. Geçtiğimiz 3 ayda en çok fonlanan ilk 3 sektör ise 8 yatırım turu ile yapay zeka ve makine öğrenimi birinciliği, 6 yatırım turu ile e-ticaret sektörü ikinciliği ve 5'er yatırım turu ile oyun, eğitim ve lojistik dikeyleri üçüncülüğü paylaştı. İlk 9 ayda oyun firmalarına yapılan yatırım oranı azalsa da yatırım tutarında tüm zamanların rekoru kırıldı. Bu süreçte Türkiye oyunda en çok yatırım yapılan üçüncü ülke oldu. İlk 9 ayda yabancı yatırımcılar her beş anlaşmadan birine katıldı.
GİRİŞİMCİLİĞİN KALBİ İSTANBUL'DA ATACAK
Türkiye start-up ekosistemini güçlendirmeyi ve girişimcinin yenilikçi gücünü yatırımcıyla buluşturmayı hedefleyen Start-Up Day 2022, What's Next teması altında 22 Kasım Salı günü İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Düzenlenecek etkinlik kapsamında, girişimciliğe fayda sunan ekosistem paydaşlarına kendilerini ifade edebilecekleri ve yatırımcı bulabilecekleri sürekli bir mecra sunulması amaçlanıyor. Start-Up Day 2022'de, sektörlerin önemli isimleri ağırlanacak ve girişimciler sahneye çıkacak. 700 katılımcının izleyeceği organizasyonda E-Ticaret/E-İhracat, Fintech, Gaming, Sürdürülebilir Tarım ve Gıda, Kadın Girişimcilik, Melek Yatırımcılık, Ventures ve Etki Odaklı Girişimcilik başlıklı paneller düzenlenecek.