23 milyon turist 22 milyar $ gelir

Türkiye yılın ilk 6 ayında 22.9 milyon turist ağırlayıp 21.7 milyar dolar gelire ulaştı. Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye olarak bu yıl 56 milyar dolar gelir, 60 milyon turist hedefi koymuştuk. Yıl sonu hedeflerimizde bir sapma yok” dedi.

Akşam- Özgül Öztürk

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy düzenlediği basın toplantısıyla yılın ilk 6 ayına ilişkin turizm verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre turizm gelirleri yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 21.7 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde Türkiye'ye gelen turist sayısı da yüzde 17.5 artarak 22.9 milyona çıktı. Yılın ilk 6 ayında turistlerin kişi başı gecelik harcaması ise yüzde 11 artarak yaklaşık 100 dolar oldu.

KALIŞ SÜRESİNE RUS ETKİSİ

Deprem ve seçim sürecinin etkilerine rağmen bu sonuçların olumlu olduğunu ifade eden Bakan Ersoy "Türkiye olarak bu yıl 56 milyar dolar gelir, 60 milyon turist hedefi koymuştuk. Yani gerçekleşmeler beklentilerin de oldukça üzerinde oldu. Yüzde 20.5 beklentiye rağmen yüzde 27'lik ilk 6 ayda gerçekleşme oldu. Yıl sonu hedeflerimizde bir sapma yok" dedi. Turizmde ortalama kalış sürelerinde ise ilk 6 ayda yüzde 5.7'lik bir daralma söz konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, "2022'nin ilk 6 ayında yüzde 10.5 olan ortalama kalış süresi 2023'ün ilk 6 ayında 9.9 gecelemeye düştü. Bunda deprem ve sonrasındaki seçim sürecinin olumsuz etkileri, iklim etkisi ve Rusya ve Rusça konuşan ülke vatandaşlarının geçmiş yıllarda yoğun konut alımı ve bu yıldan itibaren kendilerinin otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmaları, resesyon süreci ve alım gücünün azalması etkili oldu" dedi.

TİKTOK'TA 3. OLDUK

Turizmde 200 ülkede tanıtım yapıldığını belirten Ersoy "5 yıl önce ilk 20'ye giremeyen Go Türkiye platformu ikinci sıraya kadar geldi. TikTok'ta da 3. sıraya gelmeyi başardı" dedi.

AYASOFYA GÜÇLENDİRİLECEK

Ayasofya Camii'ndeki restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi veren Ersoy, "Biliyorsunuz ibadete açıldığından bu yana 21 milyona yakın ziyaretçi aldı. Ayasofya'da depreme karşı güçlendirme restorasyonuna geçiliyor. Bütün çalışmalarda Ayasofya, ziyarete ve ibadete açık olacak. Minarelerden ilk olarak İkinci Beyazıt minaresi sökülüp onarımı yapılacak" dedi.

GÜNÜBİRLİK EVLERE VERGİ GELİYOR

Yabancı konut sahiplerinin evlerini günübirlik olarak turistlere kiralamasıyla ilgili bir mevzuat çalışması yaptıklarını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy bu tür evlere turizm tesislerinde olduğu gibi sertifika veya belge zorunluluğu getirmeyi planladıklarını açıkladı. Ersoy "Airbnb sistemi olarak da bilinen turistlere konut kiralama işi dünyada yaygın olarak yapılıyor. Biz bunu engelleyemeyiz. Ancak evini kiralamak isteyenler bunu belgelendirip, evde kalanları tıpkı oteller gibi bize bildirmek zorunda olacak. Buradan elde edilen gelire de belli oranda vergi uygulanacak. Biz şimdi bunu bir mevzuatla yasal hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.

GALATA İÇİN EBABİL KUŞLARI BEKLENECEK

INSTAGRAM

Australia: 5.71

Go Türkiye: 2.83

Visit Dubai: 2.75

Explore Canada: 1.83

Iceland: 1.73

Spain: 0.91

Italia.it: 0.90

mySwitzerland: 0.83

Visit Greece: 0.67

TiKTOK

discoverhongkong: 2.2

visit_singapore: 1.6

GoTürkiye: 1.0

visitbeijing: 0.90

inabudhabi: 0.68

NEOM: 0.63

visittheusa: 0.60

australia: 0.44

visit_morocco_: 0.29