23. dönem POMEM KPSS 60 puan ön lisans lisans mezunu polis alımı yapılacak

Polis Akademisi Başkanlığı yayımladığı ilana göre bünyesindeki memur personel eksikliğini gidermek için 23. Dönem POMEM kapsamında 10 bin kişilik boş kadro ile Polis memuru alımı gerçekleştirecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olan Polis meslek Eğitim Merkezlerine 10 bin kişilik boş kadro ile alım yapacağını belirtmişti. Buna göre Söz konusu duyuru geçtiğimiz günlerde duyurulmuş olup adaylar başvurularına 01 Ekim 2018 tarihine başladılar. Buna göre Polis Akademisi Başkanlığı 23. Dönem POMEM kapsamında Erkek ve kadın polis alacak. 10 Bin kişilik alım pozisyonu ile ise, Lisans Mezunu 7 bin 200 Erkek aday 800 Bayan aday alınacak. 

POMEM BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

POMEM PÖH PMYO PAEM polis alım sözlü mülakat soruları için tıklayınız

POMEM-PAEM Polis alım başvuru koşulları için tıklayınız

PÖH Polis Özel Harekat yaş şartı ve hesaplama için tıklayınız

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Polis Akademisi Başkanlığı 10 bin polis adayından bazı genel ve özel nitelikler aranacak. Buna göre genel olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Silah taşımasına engel olabilecek ve Silahlı görev yapmasına engel olabilecek bir durum olmamak, herhangi bir suç hükümlülüğü bulunmamak, Kamu haklarından mahrum bulunmamak, Alkol uyuşturucu ve benzeri maddelerden tedavi görmemiş veya görmüyor olmak, Başvuru tarihi itibari ile herhang bir siyasi parti üyesi olmamak. Ayrıca özel olarak, Ön Lisans, Lisans mezunu olmak veya bunlara denkliği olan ve YÖK tarafından onalı yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olmuş olmak, Lisans mezunları için ÖSYM tarafından yapılan 2017 veya 2018 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından KPSSP3 puan türünden en az 60 puan almış olmak ve Ön Lisans mezuunları için 2016 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından KPSSP93 puan türünden en az 70 puan almış olmak, Kadınlarda 162 cm ve erkeklerde 167 cm boyundan kısa boylu olmamak, 18 yaşını tamamlamış olmak ve 30 yaşından gün almamış olmak, Sağlık açısından görevini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmamak ve belirtilen sağlık yönetmeliği şartlarını taşımak ve Erkek adaylar için intibak eğitiminin başladığı tarih itibariyle 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre silahaltında bulunmamak şartlrı aranacaktır.

BAŞVURULAR:

Adaylar başvurularına 01 Ekim 2018 tarihinde başlamış olup başvurularını en geç 14 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Adaylar Ön başvurularını gerçekleştirebilmeleri için Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirtilen 100 Tl lik sınav ücretini ilgili hesaplara yatırmaları gerekmektedir. Buna göre adaylar başvurularını son başvuru gününe kadar a https://www.pa.edu.tr adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak ön başvurularını yapabileceklerdir.

POMEM nedir?

Pomem açılımı Polis Meslek Eğitim Merkezi olan polis yetiştirme kurumunun kısaltılmış ismidir. 6 ay ve üzeri eğitim veren üniformalı ve yatılı polis okuludur. Bu okuldaki öğrencilerin tüm ihtiyaçları ve harçlıkları eğitimleri boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Pomem diğer yatılı okullarda olduğu gibi eğitiminiz sırasında ev iznine çıkmanıza olanak tanır. Sosyal aktivitelere katılır, resmi ve dini tatillerde izinli sayılırsınız. Bu kurumdan mezun olduktan sonra polis unvanını alır ve Polis Teşkilatı bünyesinde hizmet edersiniz.

Pomem şartları nelerdir?

Pomem şartları yaş, eğitim, sağlık gibi kriterlerin toplamından oluşmaktadır. Öncelikle Pomem’e başvurabilmek için kontrol edilen kriter 31 Aralık itibarıyla 30 yaşından gün almamış olmanızdır. Bayan ve erkeklerde yaş sınırı aynıdır. Askerlik şartı bulunmaz ve askerdeyken bile başvuru yapma şansınız bulunur. Polisler silahlı kolluk kuvveti olduklarından dolayı sağlık şartlarına oldukça dikkat edilir. Göz bunların en başında gelmektedir. Pomem’e girebilmeniz için iki gözünüzün görme gücü toplamının 20 üzerinden en az 16 olması gerekir. Lazer ile yapılan işlemler yasak olmayıp, oranı sağladıktan sonra bir önem arz etmez.

Genel sağlık şartlarında da aranan bazı özellikler bulunur. Başvuran kişinin kambur veya kuş göğsü kafese sahip olmaması, konuşmasının düzgün ve dişlerinin eksiksiz olması gibi şartlar da mevcuttur. Diş telinizin olması engel teşkil etmezken, 5’ten fazla dişinizin eksik olması durumunda başvurunuz reddedilebiliyor. Kellik engel oluşturmazken, hamilelik olması halinde direkt eleniyorsunuz. Bu aşamaları geçtikten sonra sicil durumunuz kontrol edilecektir.

Sizin veya birinci derece yakınlarınızın yüz kızartıcı bir suçtan sabıka kaydının bulunmaması gerekmektedir. Herhangi bir davadan koşullu serbest bırakılma kararı bile sicilinizi olumsuz etkiler. Hukuktaki suçların kişiselliğinden dolayı diğer aile üyeleri devlete karşı bir suç işlemedikçe sizi etkilemez.

Pomem aşamaları nelerdir?

Pomem aşamalarının genel hatlarıyla özeti KPSS sınavına girmek, İnternetten başvuru yapmak, ön sağlık elemesinden geçmek, fiziki yeterlilik parkurundan geçer not almak ve sözlü mülakata katılmaktır. KPSS baraj puanı ağırlıklı olarak 60 veya 65 olarak belirlenmektedir. Lisans mezunlarının genel yetenek ve genel kültür bölümünden asgari bu puanı almaları beklenir. Erkek adaylarda boy şartı 167 iken bayanlarda 162 santimetredir. Ön sağlık testinde boy kilo analizi yapıldıktan sonra fiziki parkura alınırsınız. Fiziki parkurda koşu, mekik, engelli parkur gibi şeylerdeki başarınız ölçülerek puanlamanız oluşturulur.

Pomem puanı nasıl oluşur?

Pomem puanınız belli yüzdeler alınarak oluşturulur. KPSS puanınızın %30’u hesaplamaya dahil edilir. Ardından spor yani fiziki parkurdaki başarınıza göre verilen puanlama da KPSS oranınızın üzerine %30 puan olarak eklenir. Ve son olarak yapılan sözlü mülakat puanınızın %40’ı da katıldıktan sonra Pomem puanınız tamamlanmış olur. Bu puanlar Türkiye geneli ve katıldığınız il geneline göre sıralama yapılmasını sağlayacaktır.

Bayların asil listesi ve bayanların asil listesi oluşturulduktan sonra alınacak kişi sayısına kadar olan adaylar çağırılır. Herhangi bir nedenle gelmeyen veya bir durumdan ötürü elenen adayların yerine yedek listelerden aday çağrılmaya devam edilir. Bu şekilde senenin başında belirlene rakam doldurulunca alımlar kapatılır. Pomem okulundayken bile elenen aday olabileceğinden yedek adaylara sıra gelmesi imkansız olarak algılanmamalıdır. Son dakikaya kadar alımlar yapılmaktadır.

2018 yılı PÖH alımları

PÖH (Polis Özel Harekat) alımları ile ilgili bir çok kaynaktan bir çok söylem ve haber görmüş olabilirsiniz. Fakat bunların hiç bir gerçekliği ve kıymeti harbiyesi bulunmamaktadır. 2018 yılında PÖH alımları yapılıp yapılmayacağı malesef meçhul. Türkiye'nin bir çok bölgesinden vatanperverler 19. dönemde olduğu gibi lise mezunu PÖH alınmasını talep ediyor. Fakat böyle bir personel alımı PÖH tarihinde ilk kez yapılmıştı ve devamında yapılmayacağı tahmin ediliyor. 24. dönemde de PÖH alımların olmayacağı ve meslek içinden alımların gerçekleştirileceği kulislerde konuşuluyor. 

2018 yılı PMYO alımları

Polis Akademisi Başkanlığı üzerinden yapılan yazılı açıklamaya göre detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Bunun yanında sınava giriş koşulları, sınav takvimi ve diğer hususlar Akademinin internet sitesinden ilan edilecek. Öğrencilerin yemek, barınma ve sağlık giderleri, Emniyet Genel Müdürlüğünce karşılanacak. Eğitim sonunda başarılı olanlar polis memuru olarak göreve başlayacak. Ön başvurular, Polis Akademisi Başkanlığının "www.pa.edu.tr" internet sitesinden online yapılacak.

PMYO KAÇ KADIN KAÇ ERKEK ALINACAK?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen açıklama doğrultusunda 2 bin 250 erkek memur, 250 kadın memur alınması kararlaştırıldı.