Yelda GÖKDAĞ / ANKARA
2005’te çıkardığı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanımının önüne geçen hükümet 192 verimli ovayı korumaya aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 17 ovanın daha belediyelerin imar alanları dışında kalması ve herhangi bir yapılaşmaya kurban gitmemesi amacıyla çalışma başlattı. Bu yıl koruma altına alınacağı ilan edilmesi beklenen 16 adet verimli ova için de çalışmalar sürüyor.
7 MİLYON HEKTAR
Bu kapsamda, Türkiye’nin tarıma elverişli verimli ovaları, sanayileşme, kentleşme, karayolları yapımı ve turizm kapsamında kullanılamayacak. Sadece 2018’de 16 ova yapılaşma sınırlarından çıkarılarak yapılaşma kapsamında tutulacak. Bu sayede 225 verimli ovanın 225’i de koruma altına alınmış olacak. Konuya ilişkin açıklama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu’ndan geldi. TBMM’ye yönelik bilgilendirmede bulunan Fıratoğlu, 225 verimli ovanın 7 milyon hektar alan olduğunu belirterek, “23,4 milyon hektar tarım alanı oldukça önemli bir rakam” dedi.
Tarım alanları korunuyor
Hükümet verimli tarım alanlarını korumak amacıyla 2002’den bu yana pek çok karara imza attı. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Parçalı arazileri birleştirmek amacıyla toplulaştırma çalışmalarına hız veren hükümet, 16 yılda 6,1 milyon hektar alanı toplulaştırdı. Toplulaştırma çalışmalarında 2023 hedefi ise 14 milyon hektar olarak belirlendi.