2.2 milyon vatandaşı ilgilendiriyor... Memurlara toplu sözleşme ikramiyesi!

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan kanun teklifiyle sendikalı memurlar Toplu Sözleşme İkramiyesi olarak 641,81 lira ikramiye alacak ve tüm sendikalı memurların bu ikramiyeyi almaları sağlanacak. İşte detaylar...

Vergi Paketi ile devreye giren kamu görevlisine 641 liralık ikramiyeden sadece sendikalı olan 2.2 milyon memur yararlanacak. Sendika üyesi olmayan 700 bini aşkın kamu görevlisi ise toplu sözleşme ikramiyesi alamayacak.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısında şu ifadelere yer verildi:

Vergi Paketi geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pakette 2.2 milyon memuru ilgilendiren bir düzenleme var. Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrası toplu sözleşme ikramiyesine ilişkin yeniden düzenleme yapıldı. Ağustos ayı itibarıyla ayrım gözetilmeksizin sendika üyesi olan tüm memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

Memurlar üyesi oldukları sendikalara üyelik ödentisi ödüyorlar. Üyelik ödentisi, kamu görevlilerinin sendikalarına her ay ödedikleri aidat aslında. Üyelik ödentisi konusu, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda düzenlenmiş. Buna göre, kamu görevlisinin işvereni olan kamu kuruluşu, sendikaya üye olan kamu görevlisinin maaşından gerekli kesintiyi yaparak ilgili sendikanın hesabına yatırıyor. Üyelik ödentisinin üst sınırı var. Üyelik ödentisi 15. derece, 1. kademeden maaş alan memurun brüt maaşının binde dördünden az, otuzda birinden fazla olamıyor.

KAMUDA DURUM NASIL?

Sendikalar, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek üzerine faaliyet gösteren kuruluşlardır. İşçi sendikacılığında bu durumun karşılığı olarak imzalanmış toplu iş sözleşmesinden, toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanır. Ancak kamu görevlileri sendikacılığında böyle bir durum söz konusu değil. Kamu görevlileri adına yürütülen toplu sözleşme görüşmelerini yetkili konfederasyonla birlikte diğer konfederasyonlar, kamu işveren heyeti ile yürütüyor. Sonuçta ortaya çıkan toplu sözleşme mutabakat metni Resmi Gazete'de yayımlanarak tüm memurlar için yürürlüğe giriyor. Dolayısıyla bir memur sendikalı olsa da olmasa da toplu sözleşme mutabakat metnindeki haklardan yararlanıyor. İşçi sendikacılığındaki gibi bir durum yok.

SENDİKALI SAYISI % 75

2006 yılından bu yana kamu görevlileri sendikalarına üye olan memurlara toplu sözleşme ikramiyesi adı altında bir ödeme yapılıyor. Yapılan bu ödemenin sendikalı olmayı özendirdiği de istatistiklerde görülüyor. 2005 yılında yani toplu sözleşme ikramiyesi hayata geçmeden önce yüzde 47.1 olan sendikalı olma oranı 2024 yılı temmuz ayı itibarıyla yüzde 75.1. Temmuz ayı itibarıyla 2 milyon 994 bin 550 kamu görevlisinin 2 milyon 251 bin 330'u sendika üyesi. Toplu sözleşme ikramiyesi sendika üye sayısını artırıyor ancak diğer yandan memurlar için üyelik aidatı yüküne katlanmadan menfaatlerden yararlanma sonucunu da doğuruyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor... Emeklilik için yılbaşını beklemeyin!

Resmi Gazete'de yayımlandı: KKM'ye stopaj geldi