Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, üretim miktarları 2023'te, 2022'ye kıyasla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 10.3, sebzelerde yüzde 0.6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2.3 arttı. Geçen yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 77.7 milyon ton, sebzelerde 31.8 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 27.4 milyon ton üretim gerçekleşti.
TAHIL VE BAKLAGİLLER
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 9.1 artarak yaklaşık 42.2 milyon ton oldu. 2023'te buğday üretimi yüzde 11.4 artışla 22 milyon tona, arpa üretimi yüzde 8.2 yükselerek 9.2 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 11.7 artarak 305 bin tona, yulaf üretimi yüzde 12.3 yükselerek 410 bin tona çıktı.
Baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimi sırasıyla 580 bin ton, 240 bin ton ve 424 bin ton oldu. Yumru bitkilerden patates ise yüzde 9.6 artışla 5.7 milyon ton üretildi. Yağlı tohumlardan soya üretimi yüzde 11.3 azalarak 137 bin 500 tona, ayçiçeği üretimi yüzde 13.8 düşüşle yaklaşık 2.2 milyon tona geriledi. Şeker pancarı üretimi ise yüzde 22.1 artışla 23.5 milyon ton olarak hesaplandı.
MEYVE-SEBZEDE VERİMLİLİK
Sebze ürünleri üretim miktarı yıllık bazda yüzde 0.6 artışla yaklaşık 31.8 milyon ton olarak gerçekleşti. Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 2.3, kuru soğanda yüzde 10.6, salçalık kapya biberde yüzde 8.2 üretim artışı hesaplanırken karpuzda yüzde 7.3, kavunda yüzde 11.6 ve salatalıkta yüzde 3.4 üretim azalışı görüldü. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarı yıllık bazda yüzde 2.3 yükselişle yaklaşık 27.4 milyon tona ulaştı. Geçen yıla kıyasla meyveler grubunda üretim miktarı elmada yüzde 4.5, zeytinde yüzde 48.9 azaldı, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 6.8, kirazda yüzde 12.3, vişnede yüzde 19.5 üretim arttı. Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 58.3, portakalda yüzde 74.8, limonda yüzde 75.8 üretim artışı gerçekleşti. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 15, Antep fıstığında yüzde 26.4 üretim azalırken cevizde yüzde 7.5 yükseldi. Muz üretiminde yüzde 6.7 azalış kayıtlara geçti.
SÜS BİTKİLERİ ÜRETİMİ ARTTI
Süs bitkileri üretim miktarı 2023 yılında geçen yıla göre yüzde 4 artış kaydetti. Süs bitkileri üretimi içinde kesme çiçekler yüzde 65.3, diğer süs bitkileri ise yüzde 34.7'lik paya sahip oldu. Kesme çiçek üretiminde yüzde 0.8 azalış, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 14.5 artış gerçekleşti.
SURUÇ TARIMSAL MERKEZE DÖNÜŞÜYOR
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde üretim çeşitliliğinin arttığı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde devlet destekli seralarda üretim yapılıyor. GAP kapsamında yapılan Suruç Tüneli aracılığıyla Atatürk Barajı'ndan alınan su, Suruç Ovası'na hayat veriyor. Suruç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, "Yeni projelerimiz olacak. 2024 yılının çiftçilerimiz için üretimin, üreticinin yılı olacağı kanaatindeyim. Üreticilerimizin başvurularını alacağız. Onları yeni seralara kavuşturacağız" dedi.