218 bin çiftçiye hazine arazisi müjdesi

Hazine’ye ait 3.4 milyar metrekare tarım arazisi 218 bin çiftçiye ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıl kiralanacak. Çiftçi isterse 10 yıl sonunda araziyi satın alabilecek. 19 Kasım’a kadar başvuran çiftçiler düzenlemeden yararlanabilir.

Çiftçiye büyük müjde... Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine’ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını bildirdi. Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 100 günlük eylem planında yer alan ‘Hazine’ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması’nı sağlayan düzenlemeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017’den önde bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerektiğine dikkati çeken Kurum, bunun tespitinin Bakanlığa bağlı illerdeki Milli Emlak Müdürlükleri bünyesinde yapılmış olması gerektiğini aktardı. 

APARTMAN YAPAMAZ

Soruları da yanıtlayan Kurum, “Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği genel anlamda olmadığı sürece tarım arazisi olarak kullanmak zorunda. Alıp bunu burada bir imar değişikliği yapıp apartman yapmak için yapmıyoruz. Tarımı desteklemek adına bunu yapıyoruz” diye konuştu.  

125 MİLYON TL DESTEK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, toplam 218 bin çiftçiye yaklaşık 125 milyon lira destek verdiklerini, yıllık 200 milyon liralık ecrimisil ödemesi olduğu ve bunun yüzde 50 indirimli ödeneceği dikkate alındığında kiranın da bedavaya geldiğini ifade etti. Pakdemirli, şunları kaydetti: “Aslında yapılan destekle kirası da bedavaya gelmiş olacak, bir taraftan da tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalmış olacak.” Pakdemirli ayrıca, “Mera arazileriyle ilgili de ilerleyen günlerde bu projelerin de lansmanını yapıyor olacağız” dedi.

% 25’İ PEŞİN, KALANI İKİ TAKSİTLE

Kira bedelini nasıl ödeneceğine ilişkin de detayları paylaşan Kurum, “Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek” dedi. Kurum, başvuruların Milli Emlak Müdürlükleri’ne yapılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Son tarihi 19 Kasım 2018. Bir diğer müjdemiz ise kira süresi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz. 10 yıl kiralayacaklar, kira süresi sonunda kendilerine satışlarını da gerçekleştirebileceğiz.”

600 MİLYON TL’LİK GELİR ARTIŞI

Bakan Pakdemirli, açıklamalarına şöyle devam etti:  “Çiftçiye aslında çok büyük bir imkan olacak. 10 yıllık bir süre içerisinde çiftçinin cebinde ilave olarak tolam 600 milyon liradan daha fazla bir gelir artışı elde edilmiş olacak. Verilen tarımsal destekle çiftçinin hem kirasını ödüyoruz, hem de cebine ilave katkı sağlamış olacağız. Çiftçi toprağına kavuşacak. “

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 20 İNDİRİM

Kurum, arazilerinin belediye ve mücavir sınırları dışında olması halinde rayiç bedelinin yarısı üzerinden doğrudan satın alınabileceğini belirterek, “Vatandaşımız tamamını peşin ödemek isterse yüzde 20 indirim yapıyoruz, yarısını peşin ödeyeyim derse de yine yüzde 10 indirim yapıyoruz. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle yine bu satışları gerçekleştirebiliyoruz” diye konuştu.