2024'ün ikinci yarısında olumlu süreç görülecek! Mali disiplinle enflasyon düşecek

Rezervlerdeki artışın finansal istikrarı güçlendirdiğini, piyasalardaki kırılganlığa da son verdiğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2024'ün ortasından itibaren mali disiplini esas alan maliye ve para politikaları ile enflasyonun düşmesini bekliyoruz” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla para ve maliye politikaları başta olmak üzere köklü önlemlerin hayata geçirildiğini belirterek, enflasyonla mücadelenin istikrarlı ve başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Arslan, "2024'ün ikinci yarısından itibaren mali disiplini esas alan maliye ve para politikaları ile enflasyonda düşüş yaşanacağını bekliyoruz" diye konuştu.

GÖSTERGELER İYİLEŞTİ

Orta Vadeli Plan (OVP) doğrultusunda üretime, yüksek katma değerli yatırımlara, ihracata, istihdama ve kalkınmaya odaklanan ekonomi modelinin kısa sürede olumlu sonuçlar vermeye başladığını belirten Arslan, enflasyonun çıpalanması ve enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesi adına faiz artışları, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının ekonomik göstergelerde beklenen iyileşmeyi beraberinde getirdiğini söyledi. Arslan, bu dönemde de Halkbank'ın OVP ile uyumlu olarak selektif kredi politikası ile üreten, ihracat yapan ve istihdam oluşturan firmalara desteğine devam ettiğini vurguladı.

PİYASA KIRILGANLIĞI BİTTİ

Rezervlerdeki artışın finansal istikrarı güçlendirdiğini, piyasalardaki kırılganlığa da son verdiğini belirten Arslan, şunları söyledi: "Buna paralel olarak ülkemizin CDS seviyesi, seçim öncesindeki 720 baz puan seviyelerinden hızlı bir düşüş eğilimine girerek 283 baz puan seviyelerine kadar gerilemiştir. Bu gelişmeler sonrasında KKM'den çıkışın 2024'te de devam edeceğini öngörüyoruz. Ağustos ayında 3.4 trilyon lirayla zirveyi bulan KKM stokunun aralık itibarıyla 2.7 trilyona düşmüş olması önemlidir. Ekonomi yönetimimizin açıkladığı veriler de bu değerlendirmelerimizi destekler niteliktedir."

BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN MERKEZ'E GÜÇLÜ DESTEK

Bankacılık sisteminin güçlü yapısının Merkez Bankası'nın para politikasının etkinliğini destekleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Arslan, "Sağlam bilanço yapısına sahip olan sektörümüz, bu bakımdan parasal sıkılaştırma sürecinde faiz riskini başarıyla yönetmekte ve Merkez Bankası'nın dezenflasyon hedefiyle uyumlu olarak çalışmaktadır" dedi.

HALKBANK'TAN YATIRIMA DESTEĞE DEVAM

Osman Arslan'ın, Halkbank'ın gelecek planlarına ilişkin açıklamalarından öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle:

Önümüzdeki dönemde bankacılık anlayışımızı; esnafı KOBİ'lere, KOBİ'leri büyük sanayi firmalarına, sanayi firmalarını da ihracatçı firmalara dönüştürecek, kadın ve genç girişimcilerimize destek vererek ülkemizde ve dünya çapında markaların oluşmasını sağlayacak şekilde belirledik.

Nitelikli yatırımları desteklemek için oluşturulan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK), reeskont kredileri gibi selektif kredilerin kullanımını ön planda tutmayı planladık.

2024 yılına iddialı bir şekilde hazırlanıyoruz. Ekonomiye değer katan yatırımlara desteğimiz sürecek.

Toplam kredi kartı ciromuz içerisindeki TROY ödeme sisteminden geçen ciro oranı yüzde 13 seviyesine ulaştı. Kartın kullanımı ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıyoruz.

2002 yılında 64 bin olan kredili esnaf sayımız, bugün 840 bine ulaştı. 2002'den bugüne 4.1 milyon esnafımıza 443 milyar TL kredi kullandırdık.