‘2023 yılında sigortaya olan ihtiyaç artacak'

Sigortacılık sektörünün regüle bir sektör olmasının pozitif etkilerinin zorlu dönemlerde ortaya çıktığını belirten Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, “Kıymetlerin değerinin de giderek artması ile 2023 yılında sigortaya olan ihtiyaç artacak” dedi.

Akşam

ENFLASYON ve kur artışından kaynaklanan yüksek maliyet dalgalanmaları, hasar frekans ve şiddetinin artışı ve pandemi döneminde sağlık sektörünün etkilenmesi gibi birçok sebepten dolayı sadece sigorta sektörü değil tüm dünyada sektörler zorlu bir yılı kapattı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, "Pandemiden sonraki dönemde hasar frekanslarında yaşanan artış ve artan yedek parça maliyetleri 2022 yılında özellikle oto sigortalarında olumsuz etkiler yarattı. Oto dışı sigortalarda da hasar miktar ve adetlerinde artışların olduğunu, oto dışı sigortalarda ise tesislerdeki değerlerin eksik sigortada kaldığını gözlemledik. Ayrıca son dönemlerde şiddeti hızla artan iklim değişikliği kaynaklı aşırı sel ve su baskınları sebebiyle yaşanan hasarlar da sektöre büyük maliyet yükü yarattı" dedi.

Sigortacılığın tüm dünyada birbirine entegre bir sistem olduğunu hatırlatan Nihat Kırmızı, tüm sektörlerin gelişmelerinden ve dünya genelinde meydana gelen hasarlardan etkilendiğini belirtti.

Sigortacılık sektörünün hem sermaye hem de mali yapı olarak regüle bir sektör olmasının pozitif etkilerinin zorlu dönemlerde ortaya çıktığını söyleyen Kırmızı, "Öngörülere göre 2023 yılı emtia, ham madde ve diğer kaynaklara ulaşmanın daha zorlu bir yıl olacağı yönünde. Kıymetlerin değerinin de giderek artması ile 2023 yılında sigorta güvencesine olan iştahın artacağını düşünüyoruz" dedi.