2023 Türkiye için önemli bir yıldönümü

Ortak arayışına rağmen Rusya’nın Akkuyu NGS’yi tek başına yapabileceğini söyleyen Rosatom yetkilisi, “İlk fonlamayı aldık. Türkiye için 2023 önemli bir yıldönümü” dedi. 

Miray ÇİMEN

Rosatom Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mikhail Cherdantsev, Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’dan ilk fonlamanın alındığını belirterek, “Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalarının sürdürülmesine rahatlıkla yetecek bir miktar. Ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlarını ödemeye yetecek bir miktar” dedi. Cherdantsev, 2023 yılının Türkiye için önemli bir yıldönümü olduğunu belirterek, santralin yapımının bu tarihe yetişeceğini söyledi. Cherdantsev, Türkiye’nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. 

DEPREM RİSKİ ÇOK AZ

Akkuyu’da zemini düzleştirmek için 25 milyon metreküp kazı yaptıklarını ifade eden Cherdantsev, santralin yeri için Türk ekonomisinin stratejik gelişme alanlarının dikkate alındığını söyledi. Cherdantsev, bölgedeki sanayi tesislerinin ihtiyaçları ve Antalya’nın turistik hedefleri için enerji gerektiğini vurgulayarak, Akkuyu’daki alanın 1982 yılında da nükleere uygun bulunduğunu ifade etti. Bundan sonra daha fazla Türk alt yüklenici, Türk mühendis ve işçinin santralde çalışacağını söyleyen Cherdantsev santral alanında deprem riskinin çok az olduğunu belirtti.

Türk şirkete % 49 ortaklık verilebilir

Nükleer santral inşaatında ortak arayışının devam ettiğini belirten Cherdantsev, “Bizim için özel şirket ya da devlet fark etmez. Bir sınır koymadık” dedi. 1 yıl süren görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını ifade eden Cherdantsev, “Türk şirketlerin yüzde 49 ortaklık verilmesi yine söz konusu olabilir” dedi.

Diş röntgeni kadar radyasyon 

Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Salıcı Akkuyu NGS’nin İstanbul’un enerjisini karşılayacağını belirterek, “Nükleer santralde radyoaktif sızıntı olmaz. Nükleerdeki radyasyon bir diş röntgeninden alınan radyasyon kadardır” diye konuştu. 

2. reaktörün inşaatı başlıyor 

2. reaktör lisansı için TAEK’e dilekçe verdiklerini ve Haziranda başvurularını yaptıklarını belirten Cherdantsev, “Kasımda sınırlı bir inşaat izni aldık 2. reaktör için. Hazirandan sonra inşaatına tamamen başlayabiliriz” dedi.

İkizi Rusya’da 

Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Rusya’daki referansı olan Novovoronej-2 santrali 54 yıldır faaliyet gösteriyor.