2022'ye büyüyerek giriyoruz

Dünya, salgının gölgesinde ekonomik ve siyasi krizlerle bir yılı daha noktaladı. Umutlar ve beklentiler 2022'ye taşındı. Büyük ekonomilerin bile daraldığı 2021'de pozitif ayrışan Türkiye, her sektörde yakaladığı rekor büyümeyle yılı kapattı.

Dünya ekonomileri pandemi gölgesindeki 2021'de en büyük sınavı düşük büyüme ve yükselen enflasyon karşısında verdi. Türkiye ise yakaladığı büyümeyle dünyadan pozitif ayrıştı. İlk çeyrekte %7.4, ikinci çeyrekte %22 ve 3. çeyrekte de % 7.4 büyüyen Türkiye, G20 ve OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu. Büyümeye en yüksek katkıyı ihracat verdi.

ÇİN'E İLK YÜK TRENİ

8 OCAK: Türksat 5A uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

29 OCAK: TCDD Taşımacılık AŞ ve Pasifik Eurasia işbirliğiyle işletilecek ilk ihracat blok treni Moskova'ya, maden taşıyan ihracat blok treni de Çin'in Xi'an şehrine doğru yola çıktı.

18 OCAK: Sakarya Gaz Sahası'ndaki ilk derin deniz tespit kuyusu Türkali-1'deki çalışmalar 77 günün ardından tamamlandı.

AY'A YOLCULUK İÇİN İLK ADIM

1 ŞUBAT: Türkiye'nin petrol üretimi 2020'de önceki yıla göre 1,5 milyon varil artarak toplam 22 milyon varili aştı.

9 ŞUBAT: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Milli Uzay Programı"nı tanıttı. Programa göre 2023'te Ay'a ilk sert iniş gerçekleşecek.

21 ŞUBAT: Moody's Türkiye'ye yönelik büyüme beklentisini 2021 için yüzde 3,5'ten 4'e, 2022 için yüzde 4'ten yüzde 5'e yükseltti.

MERKEZ BANKASI'NDA BAŞKAN DEĞİŞTİ

1 MART: TÜİK, Türkiye'nin 2020'de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdüğünü açıkladı. Söz konusu rakam daha sonra yüzde 6,2'ye revize edildi.

10 MART: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü ünitesinin temeli atıldı.

17 MART: Fitch Ratings, Türkiye büyüme tahminini 2021 için yüzde 3,5'ten 6,7'ye, 2022 için yüzde 4,5'ten 4,7'ye yükseltti.

20 MART: Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevine son verildi ve yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

BEDAVA PATATES SOĞAN DAĞITILDI

6 NİSAN: 2020 yılı itibarıyla Türkiye'deki e-ticaret hacmi 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 136 milyar liradan 226,2 milyar liraya yükseldi.

8 NİSAN: Fatih sondaj gemisi Amasra-1 kuyusunda yeni sondajına başladı.

9 NİSAN: Devlet, stok artışlarını önlemek için patates ve kuru soğan alarak ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak dağıtmaya başladı.

13 NİSAN: Sanayi üretim endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 9 yükseldi.

21 NİSAN: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevine son verilirken, Ticaret Bakanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş atandı.

ÇAMLICA KULESİ HİZMETE AÇILDI

4 MAYIS: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun yörüngesine ulaştığını açıkladı.

5 MAYIS: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin ilk görevi için Karadeniz'e açıldığını bildirdi.

29 MAYIS: Çamlıca Kulesi açıldı.

28 MAYIS: Fatih sondaj gemisi, Türkali-3'te sondaja başladı.

31 MAYIS: Türkiye ekonomisi salgınının etkilerine rağmen ilk çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye, ilk çeyrekte elde ettiği performansla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu.

KARADENİZ'DE İKİNCİ KEŞİF

1 HAZİRAN: Pandeminin ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla uygulanan tedbirlerin ekonomik büyüklüğü 661 milyar liraya ulaştı.

28 HAZİRAN: TÜRKSAT 5A hizmete alındı.

30 HAZİRAN: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 1 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşan Dream Games şirketinin, Türkiye'nin yeni 'Turcorn'u olduğunu bildirdi.

4 HAZİRAN: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih'in Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptığı ve toplam gaz keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı.

YERLİ FÜZELER DEVREYE GİRDİ

1 TEMMUZ: Hepsiburada, dünya teknoloji borsası Nasdaq'da halka arz edilen ilk Türk şirketi oldu.

10 TEMMUZ: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, HİSAR A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi'nin tüm unsurlarıyla teslim edildiğini, HİSAR O+ Hava Savunma Füze Sistemi'nin ise seri üretime geçme aşamasına geldiğini bildirdi.

31 TEMMUZ: Fatih sondaj gemisi Karadeniz'deki yeni tespit kuyusu Türkali-4'te sondaja başladı.

FITCH DE ÇARK ETTİ

1 AĞUSTOS: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2022'de Karadeniz'de tabana serilecek 169 kilometrelik boru hattı için üretimlerin başladığını bildirdi.

14 AĞUSTOS: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" ve not görünümünü "durağan" olarak korudu. Kuruluş, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 6,3'ten yüzde 7,9 seviyesine yükseltti.

İHRACATTA REKORLAR SERİSİ

1 EYLÜL: Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde baz etkisiyle yüzde 21,7 oranında büyüme kaydetti. Bu oranla 1999 yılından itibaren açıklanan yeni serideki en yüksek büyüme rakamına ulaşıldı.

2 EYLÜL: Türkiye'nin ağustos ayı ihracatı 18,9 milyar dolar olurken en yüksek ağustos rakamına ulaşıldı. 12 aylık ihracatta da 207,5 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırıldı. Aylık bazda da 11 ayın 10'unda rekorlar sonraki aylarda da devam etti.

23 EYLÜL: Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan azaltarak yüzde 18 seviyesine indirdi.

PERAKENDECİLERE BÜYÜK CEZA GELDİ

7 EKİM: Türkiye Paris Anlaşması'nı onayladı. Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

21 EKİM: Merkez Bankası, politika faizini 200 baz puan azaltarak yüzde 16'ya indirdi.

25 EKİM: Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA), Uluslararası Astronot Federasyonu'na (IAF) resmi üyeliği tescillendi.

29 EKİM: Rekabet Kurulu, BİM, CarrefourSA, Migros, Savola Gıda, ŞOK ve A101'e 2,7 milyar lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

FATURAYA KADEMELİ TARİFE

8 KASIM: Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını bildirdi.

10 KASIM: Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, Türkiye'de yürürlüğe girdi.

17 KASIM: Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin ardından dördüncü sondaj gemisini de filosuna kattığını bildirdi.

18 KASIM: Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

23 KASIM: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, "Benzer uygulamaya doğalgaz için de çalışıyoruz" dedi.

27 KASIM: Yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlendi.

30 KASIM: Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü.

DÖVİZDE BÜYÜK OPERASYON

1 ARALIK: Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımı ve 25 yıllığına kiralanması ihalesi yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 7 milyar 250 milyon avro ile TAV Havalimanları AŞ-Fraport AG iş ortaklığı verdi. Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 2014'ten bu yana ilk kez piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti.

2 ARALIK: Görevden affını isteyen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati getirildi.

3 ARALIK: TÜFE aylık yüzde 3,51, yıllık yüzde 21,31 oranında arttı.

9 ARALIK: Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için 2022'de uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 25 olarak belirlendi.

10 ARALIK: Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun İzmir'de bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle üst sınır olan 545 bin 550 lira ceza verdiğini bildirdi.

16 ARALIK: Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamının 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını duyurdu. Artış yüzde 50 oldu. Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti.

18 ARALIK: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin ilk otomobil batarya fabrikasının kurulmaya başlandığını belirterek, "TOGG ve Farasis ortaklığında Siro, 15 gigavat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacak" ifadesini kullandı. Ayrıca TOGG'un yeni logosu da paylaşıldı.

19 ARALIK: Türksat 5B uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

20 ARALIK: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' sisteminin devreye alındığını açıkladı. Dolar 18.40 liradan 11 liraya kadar geriledi.

29 ARALIK: Altın hesaplarının Türk Lirası mevduat hesaplarına dönüşümüne de destek geldi.