Memur maaş zammı kaç TL, enflasyon farkı nasıl hesaplanır? 2022 Memur enflasyon farkı ne kadar olacak?

Devlet memurların aldığı maaşlara yapılan zamlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkı Ekim ayına yaklaştığımız şu günlerde merak konusu haline geldi. TÜİK'ten açıklanması beklenen Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranı ile 2022 memur zam farkı netleşmiş olacak. Söz konusu internet aramalarında yoğun bir şekilde araştırılan ''2022 Memur enflasyon farkı ne kadar olacak, zam farkı nasıl hesaplanacak?'' soruların yanıtları haberimizde.

Memur maaşlarına yapılacak enflasyon zam farkı Ekim ayı ile birlikte mera konusu oldu. Söz konusu bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda düzenlenen toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklisine 2022'de yüzde 5+7, 2023'te yüzde 8+6 zam yapılacağı açıklanmıştı. Memur zam farkı ise TÜİK tarafından açıklanması beklenen Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu ile netleşecek. Peki 2022 Memur enflasyon farkı ne kadar olacak? Maaş zam oranı enflasyon farkı nasıl hesaplanır?

MEMUR ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU!

Merkez Bankasının bugün açıkladığı enflasyon tahminine gerçekleşirse memurlara yaklaşık yüzde 7'lik bir enflasyon farkı oluşması bekleniyor. Memur zam farkı TÜİK tarafından açıklanacak Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu ile netleşecek.

Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahmini yüzde 14,1'den 4,3 puan artırarak yüzde 18,4'e yükseltti. Merkez Bankasının açıklamasına göre memurlar için bu yılın ikinci altı ayı için yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluşacak.

Temmuz ayında enflasyon yüzde 1,80, Ağustos ayında yüzde 1,12, Eylül ayında da yüzde 1,25 arttı. 3 aylık enflasyon yüzde 4,23 oldu.

Memurlar için şu an (yılın ikinci altı ayı ilk 3 ay) yüzde 1,23 enflasyon farkı oluşmuş durumda. Yılın kalan son 3 ayı için ise MB'nin beklentisi doğrultusunda yıl sonu enflasyonu yüzde 18 olursa son 3 ayda (Ekim, Kasım ve Aralık 2021) yaklaşık yüzde 6'lık bir enflasyon bekleniyor. Bu da memurlar için yıl sonunda yaklaşık yüzde 7 enflasyon farkı oluşması demek.

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 artış yapıldı. Artış, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 oldu.

Merkez Bankasının beklentisi doğrultusunda memurların yüzde 7'lik enflasyon farkı ve yüzde 5'lik toplu sözleşme zammı ile memurlar Ocak 2022'de yaklaşık yüzde 12'lik bir zam alacaklar.

TÜİK 2021 YILI ENFLASYON RAKAMLARI (9 AYLIK)

AYLAR (2021)

TÜFE

ÜFE

OCAK

1,68

2,66

ŞUBAT

0,91

1,22

MART

1,08

4,13

NİSAN

1,68

4,34

MAYIS

0,89

3,92

HAZİRAN

1,94

4,01

TEMMUZ

1,80

2,46

AĞUSTOS

1,12

2,77

EYLÜL

1,25

1,55

TOPLAM

12,6

27,04

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIYOR?

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.

2022 MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI BELLİ OLDU!

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

Hükümet ile memur sendikaları arasında 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında uzlaşma sağlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın kolay bir iş olmadığını söyledi.

Prosedürün uzunluğundan ötürü hizmet kollarıyla ilgili tamamlanamayan hususların olduğunu belirten Bilgin, bu konuların bu akşama kadar tamamlanacağını vurguladı.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde genel hususlar konusunda uzlaşmaya vardıklarını bildiren Bilgin, uzlaşma zemininin bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

2022'DE YÜZDE 5+7, 2023'TE 8+6 ZAM

Bilgin, yurttaşları, çalışanları ve kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır takip ettiği bir siyasettir bu. Bu ilke etrafında biz de sosyal politika uygulamalarının en önemlisi olan toplu sözleşme mekanizmasını bu şekilde değerlendirmek istedik. Genel çerçevede uzlaştığımızı belirtmek isterim." dedi.

Hükümet olarak ilk tekliflerinin 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları şeklinde olduğunu anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:

"Herkesin merak ettiği ikinci teklifimiz; 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı yüzde 7 artı enflasyon farkı, yani toplamda yüzde 12'lik artışı önerdiğimizi belirmek isterim. Burada vurgulamam gereken bir şey daha var. 2022 için enflasyon beklentisi baz etkisini de esas alarak yüzde 9. Dolayısıyla 2022 yılı için yaptığımız bu teklifi şartlar içerisinde değerlendirmek lazım. 2023 için bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş bir oranda Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle yüzde 8'lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Türk çalışma hayatında memur sendikalarıyla yapılan pazarlıkta ilk defa yüzde 8'lik artış önerilmektedir. İkinci altı ay ise yüzde 6 artış öngörülmektedir. Bunlarda enflasyon farkı saklıdır. Yıllık bazda toplam yüzde 14 artış yaptığımızın altını çizmek isterim."

"TÜRKİYE TARİHİNDE EN YÜKSEK ORANLARI İÇEREN SÖZLEŞME"

Bilgin, sözleşme kapsamında yüzdelik artışların yanında farklı kalemlerde artışların da yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Hizmet kolları düzeyinde hem genel sözleşme şartlardan yararlanma konusunda bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek için yüzde 1 örgütlenme düzeyi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam talebi vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün artık bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini doğrudan yaklaşık 2 milyon sendika üyesi çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira olarak önerdik. Bu konuda da bir uzlaşmaya vardık. Ben yaptığımız sözleşmenin tam anlamıyla bir sosyal dayanışma yaratacak, sosyal politika örneği olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye tarihinde bu düzeyde yapılmış en yüksek oranları içeren bir sözleşmedir."

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İÇİN 3+1 YIL FORMÜLÜ

Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge ve sözleşmeli kamu çalışanlarının durumuyla ilgili, şunları söyledi:

"3600 Ek Gösterge meselesi Memur-Sen'in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır. Kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra kanun çıkartmak Meclisin inisiyatifinde. Diğer bir mevzu, sözleşmeli çalışanlar konusu. Orada da 3+1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlarımız hazırladı. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı yürütülebilecek bir haksızlığı gidermek için de ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade etmek isterim."