2021, Borsa İstanbul için rekorlar yılı oldu

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Geçen yıl Borsa İstanbul'da halka arz olan şirket sayısı, yatırımcı sayısı, endeks değerleri ve işlem hacimlerinde rekorlar kırıldı” dedi. Geçen yıl 52 şirketin halka arzı gerçekleştirildi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, 2021 yılını değerlendirdi. 2021'in birçok açıdan başarılı bir yıl olduğunu ifade eden Ergun, "Halka arz sayılarının, işlem hacimlerinin, endekslerin ve yatırımcı sayılarının rekorlar kırdığı 2021 yılı, sermaye piyasaları açısından başarılı bir yıl oldu. Salgın sürecine rağmen tüm hizmetlerin kesintisiz bir şekilde sunulması sağlandı" dedi. Ergun, "2021'de elde ettiğimiz en önemli rekor halka arz sayısında oldu. Halka arz edilen 52 şirketle halka arz sayısında rekor kırıldı. 21.6 milyar TL büyüklüğünde halka arz gerçekleştirildi. 2020'de ise 8 şirketle 1.1 milyar TL tutarında halka arz gerçekleştirilmişti. Bundan önceki rekor 35 şirketle 1990 yılındaydı" ifadelerini kulandı.

14 BASAMAK YÜKSELDİ

Ergun, şöyle konuştu: "Böylece, dünya borsaları arasında, halka arz sayısı bakımından Borsa İstanbul, 14 basamak birden yükselerek 13. sıraya yerleşti. İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Erzurum, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Rize gibi ülkemizin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren birçok sektörden şirket bu yıl aramıza katıldı. Şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansmana erişmelerine destek olduk. Şirketlerin öz sermayelerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Amacımız; her sene, ülkemizin büyümesine katkı sağlayan çok sayıda şirketimizin yatırımlarını halka arz aracılığıyla finanse etmelerini sağlamaktır. Çünkü şirketlerimizin yatırımları için ihtiyaç duydukları 'uzun vadeli TL' sadece sermaye piyasalarında ve Borsa'da mevcuttur. 2021'de aynı zamanda borçlanma aracı ihraçlarıyla 258.5 milyar TL kaynak sermaye piyasaları aracılığıyla sağlanmış oldu. Şirketlerimizi, yatırımlarını ve büyümelerini sermaye piyasaları yoluyla finanse etmeleri için borsaya davet ediyoruz." Ergun, Borsa İstanbul'un finansal performasıyla ilgili olarak da "2021'de işlem hacimlerinin yükselmesiyle işlem bazlı gelirler, sunduğumuz yeni finansal hizmet ve ürünler, veri ve teknoloji gelirleri ve halka arzların artması sayesinde Borsa İstanbul'un finansal performansı da geçen yıla oranla daha da güçlendi. 2021 sonunda net kârımız yüzde 44 artarak 2.07 milyar TL oldu" diye konuştu.

BİREYSEL YATIRIMCI SAYISI KATLANDI

Ergun, "2020 yılı başında 1.2 milyon vatandaşımız pay senedi sahibiyken, bu sayı 2021'de 2.4 milyona kadar yükseldi. Bireysel yatırımcı sayısındaki artışın, sorumluluklarımızı artırdığı bilinciyle hareket ediyoruz. Yatırımcılarımızı finansal okuryazarlık konularında bilgilendirmeye yönelik adımlar atıyoruz ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla tedbirler alıyoruz" dedi. Ergun, 2021'de Pay Piyasası'nda 91.2 milyar TL ile, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda 69.4 milyar TL ile günlük işlem hacmi rekorları kırıldığına dikkat çekerek, Pay Piyasası'ndaki 2021 günlük ortalama işlem hacminin 30.2 milyar TL gerçekleştiğini belirtti. Ergun, şöyle devam etti: "2021 yılı özetle operasyonel ve finansal başarılarla, piyasa yenilikleriyle dolu bir yıldı. Önümüzdeki dönemde de sermaye piyasamızı güçlendirici adımlar atmaya, paydaşlarımızın desteğiyle, gerek yatırımcılara gerek şirketlere ihtiyaçlarına uygun ürünler ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Tüm yatırımcılar için güvenilir, şeffaf, etkin, adil, yenilikçi, rekabetçi ve sürdürülebilir bir işlem platformu sağlama misyonumuzla sermaye piyasamızın sunduğu fırsatları artırmak, kalkınmanın da anahtarıdır."

PİYASA DOSTU YENİLİKÇİ ADIMLAR

2021'de hayata geçirilen finansal ürün ve hizmetlerle ilgili olarak da Ergun, şu bilgileri verdi: "Altına dayalı üç yeni endeks 7 Temmuz'da hesaplanmaya başlandı. Platin ve Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmeleri de 17 Eylül'de işleme açıldı. Sürdürülebilirlik Endeksimizin metodolojisi, 1 Ekim'de yenilendi. 19 Ekim'de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi tarafından oluşturulan Türev Borsaları Ağı'nın 11 kurucu üyesinden biri olduk. Fiziki Teslimatlı Dolar/TL Sözleşmeleri 22 Ekim'de işleme açıldı. 5 adet Katılım Endeksi'ni 12 Kasım'da hesaplamaya başladık. 16 Aralık'ta, Devlet İç Borçlanma Senedi Vadeli İşlem Sözleşmelerini devreye almak için gerekli çalışmalar tamamlandı. Endekslerin Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) Prensipleri'ne uyumuna yönelik hazırlık çalışmaları 27 Aralık'ta tamamlandı."

DÜNYANIN EN LİKİT BORSASIYIZ

Bir dönüşümü de teknoloji alanında başardıklarını vurgulayan Ergun, "Dünya Borsalar Federasyonu'nun verilerine göre, dünyanın en likit borsasıyız. Teknolojik altyapımız yani BISTECH, hız ve erişilebilirlik açısından dünyanın en önde gelen sistemlerinden biri" dedi. Eylülde Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Ergun, uluslararası alanda yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak, "WFE Yönetim Kurulu'nda ve WFE'nin tüm alt çalışma komitelerinde aktif olarak görev aldık" ifadelerini kullandı.