2020 emlak vergisi merak ediliyor.

Mart ayı vergi takvimine göre bu ay itibari ile emlak vergisi ödemeleri başladı. Gayrimenkulü olan vatandaşlar emlak vergisini ne zaman ve nereden ödeyeceklerini merak ediyor. 2020 emlak vergisi ne zaman ödenir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödenen vergi ile ilgili merak edilenler haberimizde..

 Mart ayı vergi takvimine göre bu ay itibari ile emlak vergisi ödemeleri başladı. Gayrimenkulü olan vatandaşlar emlak vergisini ne zaman ve nereden ödeyeceklerini merak ediyor.  Emlak vergisi mükelleflerinin merak ettiği detaylar haberimiz içerisinde yer alıyor..

2020 EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ve Mayıs ayları arasında yapılıyor. 1 Mart'ta başlayan vergi dönemi, 31 Mayıs'ta sona eriyor. Vergide ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonlarınca belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü..

Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak belirlendiğinden; bu değer belediyeden belediyeye değişiklik göstermemektedir.

Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonlarınca belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre farklılaşabilecektir.

Emlak vergisi, tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemekle yükümlüğü olduğu vergidir.

1986 yılında çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen, taşınmazın bulunduğu belediyelerce tahsili yapılan, taşınmaz mal varlığı için devlete ödenen vergidir.