İş dünyamıza da istihdam alanında katkı sağlamak için bazı destekleri uygulamaya geçiliyor. Bölgesel istihdam teşviki 2019 için bir kez daha uzatılıyor. 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteğini 12 ay devam edeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "çalışan işçi kardeşlerimiz enflasyona ezdirilmeden ciddi bir oranda asgari ücret belirlenmiş oldu" dedi. Hal böyle olunca özel sektör çalışanları ne kadar maaş alacaklarını öğrenmeye araştırdı. Peki asgari ücrete bu derece yüksek bir artış yapılması çalışanların maaş zam oranlarında nasıl etki yapacak?
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?
Asgari ücret tespit komisyonu nihai kararına göre 1 Ocak itibariyle brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yıla kıyasla yüzde 26,05 artmıştır. 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele kapsamında işçimizi enflasyona ezdirmedik. Bu karar oy birliği ile alınmıştır.
2019 AGİ NE KADAR OLDU?
Asgari ücrete gelen zam oranının belli olmasından sonra merak edilen konuların başında ise Asgari Geçim İndirimi’nin ne kadar olduğu geliyor. Yapılan zam oranına göre AGİ ücreti de en düşük 191.85 oldu. AGİ, en son 152 TL idi.
Bekar: 191,85 TL
Evli eşi çalışmayan: 230,22 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu: 259 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu: 287,78 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu: 326,15 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu: 326,15 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu: 326,15 TL
Evli Eşi çalışan: 191,85 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu: 220,63 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu: 249,41 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu: 287,78 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu: 306,96 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu: 326,15 TL
AGİ NASIL HESAPLANIYOR?
Asgari geçim indirimi (AGİ) hesaplanırken medeni hal, çocuk sayısı ve eşin çalışma durumu etki eden faktörlerdir. AGİ hesaplamalarında hesaplama yapılacak yılın ilk altı aylık asgari ücret tutarının yıllık toplamına bakılır. Yıllık toplam asgari ücret tutarı asgari geçim indirimi oranıyla çarpılır ve çıkan miktar gelir vergisi oranı (yüzde 15) ile çarpılır. Sonuç 12 aya bölünerek aylık asgari geçim indirimi miktarı bulunur.
Asgari geçim indirimi hesaplamalarında çalışan için yüzde 50; çalışmayan eş için yüzde 10, birinci ve ikinci çocuklar için ayrı ayrı yüzde 7,5; üçüncü çocuk için yüzde 10 ve diğer çocuklar için ayrı ayrı yüzde 5 baz alınır. Tüm bu oranların toplamının yüzde 85'i geçmemesi gerekir.
AGİ maaşa dahil mi?
Asgari geçim indirimi, çalışanın asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması ve vergi dışı bırakılan bölümün çalışana verilmesidir. İşin özü işveren tarafından devlete ödenmesi gereken verginin devlete ödenmeyip asgari geçim indirimi adı altında işveren tarafından devlet adına işçiye ödenmesidir. Asgari geçim indirimi uygulamasında işveren aracılık yapmakta olup, işçisine ödediği asgari geçim indirimini ödeyeceği vergiden düşmektedir.gari Geçim indirimini bilindiği gibi işveren ödüyor.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NEDİR?
Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Başka ifadeyle devletin bir çalışana bakmakla yükümlü olduğu kişilere bakarak, çalışanın ödediği gelir vergisinin çalışana iade edilmesi.