2019 ÖSYM, MEB, AÖF sınav görevli ücretleri belli oldu. Enflasyon oranlarının açıklanması ve öğretmen maaş zamlarının belli olmasının ardından gündeme gelen sınav görevlisi ücretleri için gözler resmi açıklamalara çevrilmişti. Buna göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Milli Eğitim Bakanlı, Anadolu Üniversitesi sınavlarında salon başkanı, gözetmen ve yedek gözetmen ücretleriyle ilgili yeni açıklama geldi.
2019 yılı Ocak-Haziran dönemlerinde bu ücretler öğretmenlerin hesaplarına yatırılacaktır.
AÖF sınav görevlisi ücretleri:
Salon Başkanı: 100 TL
Anadolu Üniversitesi tarafından verilecek olan bu ücretlerin artması beklenirken 2019 yılına girilmesine rağmen herhangi bir artış yapılmadı.
ÖSYM sınav görevlisi ücretleri:
Salon Başkanı: 198 TL
ÖSYM tarafından öğretmenlere oturum başına bu ücretler ödenecektir.
Not: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154' üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,108550), olarak belirlenmiştir.
MEB ve ÖSYM yaptığı sınavlarda görevli ücretlerini belirlerken bu katsayıyı kullanmaktadır.
SINAV GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?
Sınav görevlisi atamaları; Görevlilerin sınav binalarının tercihi, unvanı, puanı ve hizmet yılı esas alınarak yapılmaktadır. Sınav görevlisi atamalarının temelini gönüllülük esasına göre yapılmış başvurular oluşturmaktadır. Her görevli yukarıda açıkladığımız sınav görevlisi olma şartları sağlıyorsa, puanı da esas alınarak atanır. Bunun için sınav öncesinde tercihler alınır. Her görevli adayı en az 5 en fazla da 20 görev yeri tercihi yapabilmektedir. Ancak ÖSYM temsilcileri ve nakil koruma görevlileri ayrı olarak en az 1 ve en fazla 8 görev yeri tercihi yapabilirler
YKS TARİHİ
ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulan takvime göre, 2019 YKS'nin 1. oturumu (TYT) 15 Haziran'da, 2. oturumu (AYT) ile Yabancı Dil Oturumu 16 Haziran'da yapılacak. YKS başvuruları 12 Şubat-6 Mart'ta alınacak. YKS için geç başvuru tarihi ise 19 Mart olarak belirlendi. YKS sonuçları 18 Temmuz'da açıklanacak.
ALES TARİHLERİ
2019-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/1) 5 Mayıs'ta yapılacak, sonuçları ise 30 Mayıs'ta açıklanacak. 22 Eylül'de gerçekleştirilecek 2019-ALES/2'nin sonuçları 17 Ekim'de, 17 Kasım'da düzenlenecek 2019-ALES/3'ün sonuçları da 12 Aralık'ta ilan edilecek.
YDS TARİHLERİ
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2019-YDS/1) 24 Mart'ta, 2019-YDS/2 8 Eylül'de, 2019-YDS/3 ise 1 Aralık'ta yapılacak. Sonuçlar sırasıyla 19 Nisan, 1 Ekim ve 24 Aralık tarihlerinde duyurulacak.
2019 DGS Ne Zaman Yapılacak?
ÖSYM başkanlığı 2019 yılı için sınav takvimini açıkladı. 2019 Dikey Geçiş Sınavı (2019 DGS) başvuru ve sınav tarihi belli oldu. Buna göre 2019 DGS başvuruları 26 Nisan - 8 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 21 Mayıs 2019 olarak belirlendi. 2019 DGS 30 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 25 Temmuz 2019 tarihinde açıklanacak.
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR
DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.
ÖSYM'NİN DÜZENLEDİĞİ SINAVLAR
Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre 1981 yılından itibaren eklenen yeni sınavlarla her yıl yaklaşık 50 sınavın gerçekleştirildiği bir kuruma dönüştürülmüştür. Bu sınavlardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir.
Adalet Bakanlığı Sınavları (Adli Yargı-İdari Yargı)
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)
Dikey Geçiş Sınavı (DGS)
Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS)
İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavı
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG)
Kamu Personel Seçme Sınavı (Lisans - Öğretmenlik Alan Bilgisi – Ön Lisans –Ortaöğretim) (KPSS)
Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Adaylığı Eleme Sınavı
Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)