Emeklilere avans zam ve intibak müjdesi

İkramiyeyle sevinen emeklilerin yeni dönemde beklentisi intibak. 5 milyon emekli intibak yasası istiyor. Yapılacak düzenleme, 2000 ve sonrasında emekli olanlara 355 liralık zammın yolunu açacak.

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi. Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı. Öncelikle ombudsmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. 

EMEKLİYE EK GÖSTERGE MÜJDESİ İÇİN TIKLAYIN

EK GÖSTERGE NEDİR?

YARGI YOLU KAPANDI 

Mahkeme, “Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir” diyerek intibak başvurusunu reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek. Düzenleme yapılırsa, milyonlarca emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, önceki intibakta olduğu gibi 355 liraya varan zamlardan yararlanabilecek. 

5 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR 

İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor. 

Eşitlik sağlanacak 

2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkarılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan ise yararlanamadı.

Sistem değişecek

Maaş hesaplamalarında ve Aylık Bağlanma Oranları'ndaki farklılıkların giderilmesi dışında, emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor. SGK çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılıyor. Bunlar da şöyle sıralanabilir: Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkının giderilmesi. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim öderken SSK'lılar yıla göre 5 bin ile 5 bin 900 günle hatta 3 bin 600 günle bile emekli olabiliyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı. Böylece emeklilere eşit zam imkanı gelecek.

Temmuzda 325 lira zam

Emeklilerin temmuz zammı adım adım yaklaşıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını ilk 6 aylık enflasyon belirlerken, Merkez Bankası'nın beklenti anketindeki tahminler yüzde 7.27'lik orana işaret ediyor. Ocak-Mayıs enflasyonu yüzde 6.39 çıkmıştı. Merkez Bankası'nın önceki gün açıklanan anketinde de haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahmini yüzde 0.82 olarak yer aldı. Bu tahmin gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz zammı yüzde 7.27 olacak. Kesin oran 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak.Beklenti anketindeki enflasyon tahminine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz zammı yüzde 7.27 olacak. Bu tahmin SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına 68 ile 325 lira arasında artış sağlayacak.

ESKİ EMEKLİ DE FAYDALANACAK 

Avans miktarı ise bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını geçmemek üzere SGK tarafından belirleniyor. Yeni emekli bu sayede 4 bin 809 lira (1.603 x 3) avans alabiliyor. Maaşının bağlanmasını bekleyenlerin imdadına yetişen avans formülünün, mevcut emeklilere de uygulanması gündemde. Yeni düzenleme kanunlaşırsa, tüm emekliler maaşının 3 katına kadar avans çekebilecek. Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Tasarıya göre; isteyen emeklilere SGK avans verecek. Emekliler, SGK'ya yazılı olarak başvurusunu yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek.  

AVANSA FAİZ UYGULANMAYACAK 

Emekli aldığı avansı faizsiz olarak küçük taksitlerle geri ödeyecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira avans alabilecek. Bu paranın geri ödemesini de 36 ay vadede ayda 166 lira 67 kuruş taksitle yapabilecek. Böylece emekliler rahat bir nefes alabilecek. Halen bankadan nakit ihtiyacı için kredi kullanan emekli, hem faiz hem de masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında ise SGK, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor. Emeklilik başvurusunda bulunan kişiye avans ödemesi yapılması için aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve yazılı başvuru yapılması gerekiyor.

CÜZDANI RAHATLATACAK ÇALIŞMA

Emeklilik başvurusu yapmış ancak maaşı 90 gün geçmesine rağmen bağlanmamış olanlara tanınan avans imkanının, tüm emeklilere de sağlanması gündemde.

EK ÖDEME DE ARTACAK

Emeklilere yapılan zamlardan ayrı olarak yüzde 4 ek ödeme de veriliyor. Yüzde 6.39'luk enflasyona göre ek ödeme miktarı da artmış olacak. Örnek hesaplamaya göre artış şöyle gerçekleşecek:

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emekliler ocak-temmuz olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Memur emeklisinin zam oranları 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa bu da zamma ekleniyor. İşçi (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri de memurlar gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ama bir fark var.  

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zammı bir önceki 6 ayda oluşan enflasyona göre hesaplanıyor. Yani toplu sözleşme yok. Memur emeklisi enflasyon farkıyla birlikte ocakta yüzde 5.69 zam almıştı. Zam sonucunda en düşük memur emekli maaşı 1.876 liraya çıkmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yine ocak ayı itibarıyla son 6 aylık enflasyon olan yüzde 5.69 kadar zam almıştı. Böylece 2000 öncesi işçi emekli maaşı 1.569 liraya, 2000-2008 arasında emekli olanın maaşı 1.231 liraya, 2008 sonrası işçi emekli aylığı da 935 liraya çıkmıştı. En düşük Bağ-Kur esnaf emeklisinin aylığı bin 326 lira olurken, Bağ-Kur tarım emeklisi taban aylığı da 989 lira olmuştu. Temmuz zammı için de geri sayım başladı.  

İlk 3 ayda açıklanan enflasyon yüzde 4.64 çıktı. Uzmanlar, dövizin de etkisiyle enflasyonun bir süre daha yüksek seyretmesini bekliyor. Yüksek enflasyon kimsenin arzu ettiği bir şey değil ama emekliler zam hesabını buna göre yapıyor. Uzmanlar ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 5, 5.50 veya 6 olacağı yönünde tahminde bulunuyor. 

Tahminler çerçevesinde, halen 2 bin lira olan maaş, zam oranı yüzde 5 olursa 2.100, yüzde 5.5 çıkarsa 2.110, yüzde 6 olarak gerçekleşirse 2.200 liraya yükselecek. 3 bin lira olan net maaş da artış yüzde 5 olursa 3.150, yüzde 5.5 olarak gerçekleşirse 3.165, yüzde 6 çıkarsa 3.180 liraya ulaşacak.