Taşeron sınavları 2018 soruları adaylara sorulan sorular neler?

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen uzun çalışmaların ardından taşeron işçilerin kadroya geçirilmelerine ilişkin düzenleme 696 sayılı KHK'da yayımlanmıştı. Sürekli işçi kadrosuna geçirilme süreci sınava katılacakların görev yaptıkları alanlar dikkate alınarak farklı işlerde çalışanlara farklı yöntemde sınav uygulanabilecek.

Taşeron işçilerin çalıştıkları kurumlarda kadrolara geçirilmelerine ilişkin düzenleme kapsamında düzenlenen sınavlarda adaylara sorulan bazı sorular hakkında detaylar belli olmaya başladı. Taşeron işçilerin kadro sınavlarında sorulan soruları haberimizde bulabilirsiniz. Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından Kurumun resmi internet adresinde ilan edilecektir. Sınavlarda sorulacak sorular, sınav kurulu tarafından çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak hazırlanacak olup sınavlarda başarılı olamayanlar, belirlenen tarihler içerisinde gerekçesini belirten bir dilekçe ile yazılı olarak itirazda bulunabileceklerdir. 

Taşeron kadro başvuru sonuçlarında kesin listeler belli oldu- TIKLA ÖĞREN 

Taşeron başvuru sonuçlarından ilk listeler için tıklayınız

SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

İşte soru ve cevaplarla taşeron işçi düzenlemesi:

1-) Tüm taşeron işçileri mi kadroya alınacak?

Sadece kamuda çalışan işçiler kadroya alınacak, özel sektörde çalışanları kapsamıyor.

2-) Tüm kamuda çalışanlar haktan yararlanacak mı?

Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak.

3-) Kadroya geçerken yaş şartı aranacak mı?

Hayır, şartı aranmadan kadroya alınacak.

4-) Eğitim şartı aranacak mı?

Hayır, eğitim şartı da aranmayacak.

5-) Kadro geçiş için aranan belli bir şart var mı?

Kadro imkanından, 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler yararlanacak ve bu tarihte SGK’ya verilmiş iş bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılacak.

6-) Devlet memuru mu olunacak?

Hayır, çalışanların hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kadrolu işçi olarak kadroya geçiş yapacak.

7-) Emekli olarak çalışan taşeronlar ne olacak?

Kadroya alınmayacaklar.

KADRO SONRASI TAŞERON İŞÇİ MAAŞLARI

Henüz resmi kurumlardan resmi bir açıklama gelmiş olmasa da taşeron işçilerin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Mesela; bir işçi bin 600 lira ya da 2 bin lira maaş alıyorsa kadroya geçtiğinde de yine aynı işçi bin 600 lira ya da aldığı tutarne ise o kadar maaş alacaktır. Kamuya geçen ve devlet güvencesi altına giren taşeron işçilere 52 günlük ikramiye ücretleri verilecektir.

SINAVLAR MART İÇERİSİNDE YAPILACAK

KHK'da yayımlanan düzenlemeye göre taşeron işçiler 2-12 Ocak tarihleri arasında kadro başvurusunda bulunmuştu. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından ise kurumlar yayımladıkları duyurular ile taşeron işçilerin kadro başvuru sonuçlarını açıklamışlardı. 

Kadro başvuru sonuçları belli olan taşeron işçiler ise Mart ayı içerisinde kadro sınavına girecekler. Bazı kurumlar ise sınavları yapmaya başladı.  SGK Rehberi'nin haberine göre, sınavları yapılan kurumlarda elde edilen bilgilere göre işçilere sorulan soruları sizlere aktarıyoruz.

KURUMLAR SÖZLÜ, YAZILI VEYA UYGULAMALI SINAV YAPABİLİRLER

Söz konusu düzenleme kapsamında kadro sınavına girecek taşeron işçileri kurumları  belirlediği yöntem ile sınava girecekler. Bu bağlamda bazı kurumlar yazılı, bazı kurumlar ise uygulamalı sınav yöntemini uygulayacaklar. Bu iki yöntemin dışında ise çoğu kurum sözlü sınav yapacaklarını duyurdular. Söz lü sınav yapacağını açıklayan ve sınavları tamamlayan bazı kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda adaylara sorulan soruları siz okuyucularımıza aşağıda aktarıyoruz.