2018 Taşeron işçi kadro son dakika haberleri KİT'lere kadro verilecek mi? KİT nedir

KİT'lerde çalışanlar başta olmak üzere kriterlere takılarak kadro alamayan taşeronlar için de çalışma başlatıldı. Yaklaşık 85 bin kişinin kadroya geçişini öngören çalışmanın 1-2 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ''Maliye bu konuda çalışıyor. Hazine'nin görüşü bekleniyor. 1-2 güne kadar iyi, olumlu haber gelir'' dedi. Öte yandan diğer kurumlar da personel alımı yapmayı sürdürüyor. Bu kurumlardan bir Adalet Bakanlığı. Adalet Bakanlığı. 14 bin 304 Memur ve Personel alımı yapacak. Adalet Bakanlığı memur ve personel alımı yapacağını duyurdu. Adalet Bakanlığı farklı pozisyonlarda toplamda 14 bin 304 kişilik kadro ile bünyesindeki personel eksikliğini karşılamak için ilan yayımladı ve başvurular başladı. İşte detaylar. Geçtiğimiz ay Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanmış olan ilanlara göre Adalet Bakanlığı bünyesindeki memur personel eksikliğini karşılamak üzere farklı pozisyon ve niteliklerde toplamda 14 bin 304 kişilik kadro ile memur ve personel alımı yapacağını belirtti. Buna göre memur alımı ilanına göre başvuru yapacak adaylar mutlaka başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor. Adalet Bakanlığı yayımladığı 3 ilan ile farklı pozisyonlarda alım yapacak. Buna göre Adalet Bakanlığı Sözleşmeli olarak 5 bin 493 personel alımı ve 1344 İcra Katibi alacak. Ayrıca Adalet Bakanlığına bağlı olan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise 7 bin 467 kişilik kadro ile memur personel alımı yapacağını belirtildi. Adalet Bakanlığı Sözleşmeli Personel pozisyonunları ile, 4771 Sözleşmeli Zabıta Katibi, 527 Sözleşmeli Mübaşir, 27 Sözleşmeli Şoför, 99 Sözleşmeli Teknisyen ve 69 Sözleşemli aşçı olmak üzere toplamda 5 bin 493 sözleşmeli personel alacak. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne ise, 6.681 infaz ve koruma memuru, 49 büro personeli (ceza infaz kurumu kâtibi), 223 diğer sağlık personeli (sağlık memuru), 185 teknisyen, 266 destek personeli (şoför), 42 destek personeli (aşçı), 21 destek personeli (kaloriferci) olmak üzere toplam 7.467 personel alımı yapılacaktır.

KİT'lerde çalışanlar başta olmak üzere kriterlere takılarak kadro alamayan taşeronlar için de çalışma başlatıldı. Hükümet sözünü tuttu, kamuya geçişleri tamamlanan 1 milyon taşeron işçisinin hem geliri arttı hem de özlük hakları iyileşti. Takvim'in haberine göre KİT'lerde çalışanlar başta olmak üzere kriterlere takılarak kadro alamayan taşeronlar için de çalışma başlatıldı. Adalet Bakanlığı yayımladığı 3 ilan ile farklı pozisyonlarda alım yapacak. Buna göre Adalet Bakanlığı Sözleşmeli olarak 5 bin 493 personel alımı ve 1344 İcra Katibi alacak. Ayrıca Adalet Bakanlığına bağlı olan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise 7 bin 467 kişilik kadro ile memur personel alımı yapacağını belirtildi. Adalet Bakanlığı Sözleşmeli Personel pozisyonunları ile, 4771 Sözleşmeli Zabıta Katibi, 527 Sözleşmeli Mübaşir, 27 Sözleşmeli Şoför, 99 Sözleşmeli Teknisyen ve 69 Sözleşemli aşçı olmak üzere toplamda 5 bin 493 sözleşmeli personel alacak. Ülkemizde istihdam etmekte olan 50 bin civarı KİT taşeron işçi kurumlarında istihdam etmektedir. Bu kurumların bir bölümü devlete bir bölümü ise özel sektör firmalarına ait olduğundan dolayı KİT taşeron işçilerine 2 Nisan 2018 tarihinde kadro verilememişti. KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR

İlgili ilanlara başvuru yapacak adaylar öncelikle başvuru şartlarını taşımak zorundadırlar. Buna göre alım pozisyonları içerisinde, Lise, Önlisans ve Lisans mezunları için pozisyonlar bulunmakta olup adayların da bu yönde ilgili bölümlerden mezun olmuş olmaları gereklidir. Yanı sıra adayların Yaş şartı, KPSS Şartı gibi nitelikleride taşımaları gerekiyor.

ADAYLARDAN ARANAN GENEL ŞARTLAR

Adalet Bakanlığı adaylarda şu şartları arıyor: Türk Vatandaşı olmak, Askerliğini yapmış veya askerlik ile ilgisi bulunmamak, Yapılacak Güvenlik ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç alabilmek ve Görevini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmamak..

KPSS ŞARTI

Adalet Bakanlığı her alım pozisyonu için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı şartı aramaktadır. Buna göre ÖSYM tarafından 2016 yılında yapılan kamu Personeli Seçme Sınavından, Lise mezunları için KPSSP94, Önlisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almış olmak şartları aranacaktır.

KİT NEDİR?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

KİT'İN SERMAYESİ KİME AİT?

Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olurken, daha sonraları yapılan yasal bir değişiklikle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve bundan sonra sayıları hızla artmıştır. Önceleri özel sermaye birikiminin ve müteşebbis sınıfının oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan KİT’ler, sonraları süreklilik kazanmış ve Türk ekonomisi içinde ağırlıklı bir yer tutmaya başlamıştır.

ÖZELLEŞTİRİLEN KİT'LER VAR

1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. KİT’ler daha sonra 18.6.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmişlerdir. Yasada Kamu İktisadi Teşebbüsü terimi bir üst kavram olarak kabul edilmiş ve KİT’lerin İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) ile Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK)'ndan oluştukları belirtilmiştir. Her ikisinin de sermayesi devlete aittir. Bir de sermayesi başka bir KİT’e ait olan kamu girişimleri vardır. Bunlar arasında Kamu Müesseseler ile Bağlı Ortaklıklar yer almaktadır.

KİT'LER NEDEN TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASINA GİRMİYOR?

TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri,

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.

1) Soru: Bakanlıkta temizlik işçisiydim kadroya geçirildim. İlave tediye adı altında bir ödeme alacağımız söylendi. Bu ödemeyi alabilecek miyiz? (Ekrem Şap) 

Cevap: Görev yaptıkları kamu kurumlarında kamu işçisi olma hakkını kazanan kişiler, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmaya başlayacak. Bu haklardan belki de en önemlisi ilave tediye. Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi olacakları için ilave tediye hakkından yararlanmaya başlayacak. Devletin kamuda işçi statüsünde çalışanlara ödediği ilave tediye, kadroya geçen taşeron işçilerine de ödenecek. Bu yıl ilave tediyelerin ilk yarısı 26 Ocak’ta ödendi. İkinci yarısıysa dün ödendi. 39 günlük tediye hakkı 700 TL ila 1100 TL arasında değişecek.

İKİ İKRAMİYE ALINABİLİR Mİ?

2) Soru: Hem babamdan, hem kocamdan aylık alıyorum. Ben iki aylıktan bayram ikramiyesi alabilecek miyim? (Safiye Şirin) 

Cevap: Hem anne/babadan, hem eşten dolayı ölüm aylığı alan kişilere iki dosya üzerinden bayram ikramiyesi ödenmeyecek. Bu dosyalardan hangisinde aylık oranı yüksekse o dosyadaki oran dikkate alınarak ödeme yapılacak. Eğer eşinizden dolayı yüzde 75, babanızdan dolayı yüzde 25 oranında ölüm aylığı alıyorsanız bu durumda 750 TL bayram ikramiyesi size ödenecek. 

TAZMİNATI İADE Mİ EDECEĞİM?

3) Soru: Askere giderken işverenim kıdem tazminatımı ödemişti. Askerden döndüm tekrar aynı işyerine girmek istersem aldığım tazminatı iade etmem gerekir mi? (Atıf Kalemci)

Cevap: İşyerinden askerlik nedeniyle ayrılırken aldığınız kıdem tazminatı sizin hakkınızdı ve bunu yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlayacaksanız iade etmenize gerek yok. 

YILLIK İZİNE YOL EKLENİR Mİ? 

4) Soru: Bayramda memlekete gitmek için işverenden yıllık iznimi talep edeceğim. Yıllık izne ilave olarak yol izni talep edebilir miyim? (Arif Sarı) 

Cevap: Yıllık izin alan işçi belgeleriyle ispatlarsa işverenden 4 güne kadar ücretsiz yol izni talep edebilir. Bir işçi yıllık iznini memleketinde geçirecekse ve biletlerini de işverene sunarsa toplamda 4 gün ücretsiz olarak yol izni kullanabilir.