Taşeron işçiye kadro son dakika başvuru formu, 2018 Taşerona kadro gereken belgeler

Kadroya geçmek isteyen kamu taşeron işçileri ve belediye taşeronları için son dakika kadro süreci başladı. Başvuru süresi 11 Ocak'ta sona erecek taşeron kadrosu için formu doldurup dilekçe ile bizzat başvuruda bulunmanız gerekiyor. Belediye ve kamu taşeron işçileri, başvuru sonrasında izlenecekler. Taşeron kadro için kesin listede isimleri olan işçiler 3 Mart 2018'de sınava girecekler. Taşeron işçiler 2 Ocak 2018 (bugün) ile 11 Ocak 2018 tarihleri arasında başvuru yapacaklar. Bunun akabinde başvuran işçilerin başvuruları 12 Ocak ile 20 Şubat 2018 tarihleri arasında 40 gün incelenecek. İtiraz etmek isteyenler ise 21 Şubat ile 23 Şubat 2018 tarihleri arasında bu haklarını kullanabilecekler. İtirazların incelenmesi ve kadroya geçen işçilerin kesin ilan listeleri 24 Şubat ve 2 Mart arasında askıya çıkacak. Taşeron kadro kapsamında olanlardan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ve dilekçe eklemek suretiyle 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar idaresinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı olarak başvuracak. Taşeron kadro başvuruları elden yapılacak. Kargo ya da farklı yollarla yapılan başvurular geçersiz olacak. Belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak. Başvuru formuna eklenecek belgeler neler : Resmi gazetede yayınlanan bilgilere göre taşeron kadro başvuru formunu doldurduktan sonra dilekçe ile birlikte gereken başka evraklar da var. Başvuru formuna eklemeniz gereken evraklar da şu şekilde sıralanıyor:

Taşeron kadro için son dakika nereye başvuru yapacak taşerona kadro ne zaman? Binlerce kişinin merakla beklediği taşerona kadroda sona gelindi. 2 Ocak'ta taşeron işçiler başvuru yapacak ve kadroya geçecek. Peki taşeron işçiler nereye nasıl başvuru yapacak?  Olağanüstü hal kapsamındaki 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmelerinin yolu açıldı. Bugün itibariyle sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek isteyenler 10 gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime başvurabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise yaptığı açıklamada taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinin 90 günde olacağını söylemişti. Peki kadro süreci nasıl işliyor, başvurular nereye nasıl yapılacak, taşeron işçiler hangi formu dolduracaklar? İşte taşeron kadro başvuru süreci hakkında bilmeniz gerekenler; Başvuru sahipleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanda bulunacak.

TAŞERON İŞÇİLERE YAPILACAK SINAV NASIL OLACAK- TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇECEK TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON KADRO BAŞVURULARI 

Taşeron işçiler 2 Ocak 2018 (bugün) ile 11 Ocak 2018 tarihleri arasında başvuru yapacaklar. Bunun akabinde başvuran işçilerin başvuruları 12 Ocak ile 20 Şubat 2018 tarihleri arasında 40 gün incelenecek. İtiraz etmek isteyenler ise 21 Şubat ile 23 Şubat 2018 tarihleri arasında bu haklarını kullanabilecekler. İtirazların incelenmesi ve kadroya geçen işçilerin kesin ilan listeleri 24 Şubat ve 2 Mart arasında askıya çıkacak.


TAŞERON KADRO SINAV TARİHLERİ

Bu süreçten sonra 3 Mart ve 22 Mart 2018 tarihleri arasında taşeron işçiler sınava girecek. Sınav kuruluna itiraz ise 23 Mart ile 26 Mart 2018 arasında gerçekleştirilecek. Sınavdan başarılı olanlar da 2 Nisan 2018'de kadroya geçmiş olacak.

TAŞERON KADROYA BAŞVURU FORMU

Taşeron kadro kapsamında olanlardan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ve dilekçe eklemek suretiyle 11/1/2018 tarihi mesai bitimine kadar idaresinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birimine, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı olarak başvuracak. Taşeron kadro başvuruları elden yapılacak. Kargo ya da farklı yollarla yapılan başvurular geçersiz olacak. Belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak. Başvuru formuna eklenecek belgeler neler : Resmi gazetede yayınlanan bilgilere göre taşeron kadro başvuru formunu doldurduktan sonra dilekçe ile birlikte gereken başka evraklar da var. Başvuru formuna eklemeniz gereken evraklar da şu şekilde sıralanıyor:

Sigorta evrakı : Başvuru sahiplerinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanları. Sigortalılık başlangıç tarihi; www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden alınacak SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesi esas alınarak tespit edilebilir. (Sigortalılık başlangıç tarihi kadınlar için 23/5/1998, erkekler için 23/5/1994 ve öncesi olanlardan kadınlardan 44, erkeklerden 48 yaşını doldurmuş olanlar, sigortalılık başlangıç tarihi bu tarihlerden sonra olanlardan ise kadınlardan 50, erkeklerden 55 yaşını doldurmuş olanlar ile engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan sigortalılık başlangıç tarihi 6/8/2003 ve öncesi olanlar) 

-5 adet vesikalık fotoğraf

-Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma formu
-Öğrenim durumu alanı kodlaması 
-En son çalıştığı işin kodlaması. 

KİMLER KADRO İÇİN BAŞVURABİLİR?

Başvuru sahipleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanda bulunacak. Sigortalılık başlangıç tarihi kadınlar için 23/5/1998, erkekler için 23/5/1994 ve öncesi olanlardan kadınlardan 44, erkeklerden 48 yaşını doldurmuş olanlar, sigortalılık başlangıç tarihi bu tarihlerden sonra olanlardan ise kadınlardan 50, erkeklerden 55 yaşını doldurmuş olanlar ile engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan sigortalılık başlangıç tarihi 6/8/2003 ve öncesi olanlar başvuru sırasında herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belgeyi sürekli işçi kadrosuna geçirilmeden önce idareye ibraz edecekler.

Ayrıca sigortalılık başlangıç tarihi; www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden alınacak SGK Tescil ve Hizmet Dökümü belgesi esas alınacak.

TAŞERON İŞÇİ SINAVI NASIL OLACAK?

Taşeron çalışan 450 bin kişinin kamuda kadroya alınması sürecinin detayları netleşiyor. Buna göre taşeron çalışanlar için öncelikle güvenlik soruşturması ve sınav olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Bu sınav bir KPSS olmayacak. İŞKUR yapacak” dedi. Sonrasında ise kamu işçisi olacak taşeron çalışanlar, 52 günlük ikramiye hakkından yararlanabilecek.

Bakan Sarıeroğlu, canlı yayınında yapılacak sınavın nedenlerini anlatırken, “toplum vicdanını da” düşünerek böyle bir karar aldıklarını söyledi. Sarıeroğlu, “Geçiş yapmak isteyen işçi kardeşlerimizin başvurularını alacağız, bu başvurular incelenecek, inceledikten sonra da ilan edilecek. Bununla ilgili biliyorsunuz kamuda şu anda işçi olarak girişte İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor, bir sınav şekli var, ama bu sınav şekli böyle çok kuralları ağır bir sınav değil. Ama bu kadar KPSS’yle herkesin girdiği bir memuriyet ya da kamuda çalışma imkanı varken toplum vicdanını da düşünerekten böyle bir ara mekanizma koyacağız, bu sınavdan sonra da herkesin geçişini sağlamış olacağız” diye konuştu. Sınavın yapılan işle ilgili olacağını belirten Sarıeoğlu, “Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür” dedi.

TAŞERON 52 GÜNLÜK İKRAMİYE NEDİR?

Taşerona kadro düzenlemesi 1 milyonu aşkın işçiyi sevindirirken, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan ve 4D'li olacak 450 bin işçi ikramiyeye kavuşacak. 4 taksitte ödenecek yıllık 52 günlük ikramiye brüt 4 bin 628 lira olarak hesaplanırken, bu tutar asgari ücretteki artışla yükselecek.

Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımıyla birkaç gün içerinde yapılması beklenen toplantının ardından son şekli verilecek düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilecek.

Düzenlemenin yasalaşmasıyla kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere belediye ve il özel idarelerinde taşeron işçi statüsünde personel alımı söz konusu olmayacak.

4/C'lilerin hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek

Taşeron işçilerin yanı sıra ÇAYKUR başta olmak üzere, şeker fabrikaları ile orman işlerinde mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.

Bununla birlikte, kamuda 4/C statüsünde çalışanlar 4/B (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanın hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.

1 MİLYONU GEÇİYOR
 
 Kamu (Kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, SGK) 450 BİN
 
 Kapsama dahil edilen diğer özel bütçeli kuruluşlar 20 BİN
 
 Kamuda 12 aydan kısa süreli çalışan işçilerde çalışan alt işveren işçileri 50 BİN
 
 İl özel idareleri, belediyeler 450 BİN
 
 Mevsimlik işçiler hakkındaki düzenleme 23 BİN
 
 4C'den 4B'ye geçiş düzenlemesi 27 BİN.

İşçilerin kadroya geçişi nisanda tamamlanacak

Taşeron işçilerin kamuya geçiş sürecinin 2 Ocak’tan itibaren 90 günde tamamlanması hedefleniyor. Dolayısıyla 2 Nisan 2018 itibarıyla kamudaki taşeron işçilerin kamu işçisi kadrosuna geçişleri tamamlanmış olacak.   Taşeron işçilere kadro düzenlemesinde, 2 Ocak 2018’de başlayıp 12 Ocak tarihinde bitecek başvuru süreci sonrasında başvuru sahiplerinin gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığı tespit edilecek. Bu tespite ilişkin itirazlar karara bağlanacak. Kriterleri sağladığı tespit edilenler sınava alınacak. Tamamlandıktan sonra sınav sonuçlarına itirazlar da karara bağlanacak.

DAVALARDAN FERAGAT 

Sınav sonrası ilgili kişilerin güvenlik soruşturmalarının tamamlanması ve sınavda başarılı olanlardan alınacak sulh sözleşmesini ve açmış oldukları davalardan feraget ettiklerine veya icra takibinden vazgeçtiklerine dair belgeleri ilgili idare ibraz edecekler. Bu sürecin 2 Ocak’tan itibaren 90 günde tamamlanması hedefleniyor. Dolayısıyla 2 Nisan 2018 itibarıyla kamudaki taşeron işçilerin kamu işçisi kadrosuna geçişleri tamamlanmış olacak. Kadro geçişi için kritik tarih 4 Aralık. Bu tarihte listede yer alan kamu idarelerinde taşeron işçi olarak çalışan kişiler kadro hakkına kavuştu. Ancak 4 Aralık’tan sonra işten ayrılan kişiler de kamu işçisi olabilecek. Bu nedenle 4 Aralık’tan sonra taşeron olarak çalıştığı şirketten ayrılan kişiler de 2 Ocak 2018 tarihinden sonra başvurarak kamu işçisi olma hakkından faydalanabilecekler. Kamu işçisi olmaya hak kazanan kişilerin kadroları şu an taşeron işçisi olarak görev yaptıkları kamu idaresine yapılacak.

YAPILAN İŞ DEĞİŞMİYOR

Dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı çalışan taşeron şirketteki işçi, yine aynı yerin işçisi olacak. Bu kişiler şu an yaptıkları işleri yapmaya devam edecekler. Dolayısıyla bu konuda hiçbir farklılık söz konusu olmayacak.

Ücretlerde artış bekleniyor

Kamu işçisi olacak kişilerin ücretlerinde Ocak 2018’den itibaren artış olacak. Bu artış oranı Yüksek Hakem Kurulu tarafından ilgili işkollarında taşeron işçiler için karara bağlanmış ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belli olacak. Kamu işçisi olacak kişilere kanunla tanınan ilave tediyeler ödenecek. Dolayısıyla kadroya geçen işçiler bir de kendi ücretleri üzerinden hesaplanacak 52 günlük ilave tediye hakkına kavuşmuş olacak.

Başvurular istihdam edilecek kuruma

Kamu işçisi statüsüne geçişi yapılacak kişiler, şu an ki kıdemleriyle kamu kurumlarına geçecekler. Dolayısıyla bu kişilerin yıllık izin ve kıdem tazminatı hesaplarında önceki çalışma süreleri de dikkate alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, “Alt is¸veren is¸c¸ilerimiz 2 Ocak 2018’den itibaren 10 gu¨n ic¸inde, c¸alıs¸tıkları Alt işveren şirketlerine değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır. Alt işveren şirketlere herhangi bir evrak ya da feragat belgesi verilmesi gerekmemektedir” denildi.

Çalışma Bakanlığı'ndan taşeronlara kadro açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan taşeron işçilere yönelik yapılan açıklama şu şekilde: "Alt işveren işçisi kardeşlerimize yönelik düzenlemenin de yer aldığı Kanun Hükmünde Kararname'nin yayınlanmasının ardından, geçiş sürecinin doğru bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile alt işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme, 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır. Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir. Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hafta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018'den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır.

2 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçilerimizin geçiş yapacakları idarelerce başvuruların alınmasına başlanacaktır.

BÖYLE BİR UYGULAMA KHK'DA YER ALMAMAKTADIR

Alt işveren işçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır. Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır. İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacaktır. Bu işlemlerin ardından işçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir. Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir. Böyle bir uygulama KHK'da yer almamaktadır. 90 günlük sürecin sonunda, işçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir. 

BU SÖZLEŞME, İŞÇİLERİMİZ AÇISINDAN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA SEBEP OLMAYACAKTIR

İşçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları İDARE İLE sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır

ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİ SULHE TARAF OLMAYIP, BUNDAN YARARLANAMAZLAR

Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, bu durum alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmemektedir. Alt işveren şirketleri sulhe taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.

KIDEM TAZMİNATINA ESAS OLAN TOPLAM HİZMET SÜRESİ İLE İZİN SÜRELERİ

Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır. Bu prosedür, çalışanların kamuda kadroya geçişlerinde geçmişte de işletilmiş genel bir uygulama olup, yeni bir düzenleme değildir."