Yeni torba tasarısı ile ilkokul ve ortaokul mezunları devlet memuru olabilecek. Peki bu yeni tasarı ile ilgili detaylar nedir? Kamuoyuna paylaşıldı mı? Terörle mücadele operasyonlarında yaralanan vazife malulleri ilkokul ya da ortaokul mezunuysa kamuda sadece hizmetli vb. kadrolarına ataması yapılmaktaydı ancak bundan sonra ilkokul ve ortaokul mezunu adayların devlet memuru kadroları için de yapılacaktır. 15 Temmuz'da yaralanan kişilerin de aynı şekilde yerleştirme işlemleri yapılabilecektir. Yine lisans, ön lisans, lise, ortaokul ve ilkokul mezunları arasında atama konusunda her hangi bir farklılık yada ünvan değişikliği olacak mı gibi soruların cevaplarının yakında kamuoyuna paylaşılması bekleniyor. Pek çok yasal hakkın özel sektöre oranla çok daha iyi olması nedeni ile çalışmak isteyen kişilerin bir çoğu devlet memuru olmak istemektedir.
DEVLET MEMURU OLMA ŞARTLARI NEDİR?
Öncelikle devlet memuru olmak istiyorum diyen kişilerin verilen ilanları mutlaka yakından takip etmeleri, son başvuru tarihinden önce başvuru işlemlerini tamamlamaları ve her yıl düzenlenen KPSS sınavlarına işe girene kadar girmeleri çok önemlidir.
Sınavsız devlet memuru olmak isteyen kişiler için de kadrolar açılmakta olup KPSS'siz memur alımı 2016 yılında devam edecektir. Ancak açılan bu kadroların sınırlı olması ve adeta rekor seviyede başvuruda bulunulması bu şekilde devlet memuru olunmasını zorlaştırmaktadır. Aranılan kriterlerin başında yer alan devlet memuru olma yaşı alt sınır ve üst sınır olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Alt sınır 18 yaş olarak uygulanmakla beraber sanat okulunu bitiren ve özel şartları taşıyan kişiler 15 yaşında da memuriyet için başvuruda bulunabilmektedir.
Devlet memuluğu yaş sınırı için uygulanan üst sınır ise açılan pozisyona bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eskiden 30 olan yaş sınırı artık 40 yaşına kadar esnetilebilmektedir. Devlet memuru olma şartları ilgili kanunlar tarafından belirlenmekte olup bunlardan öne çıkanlar şunlardır:
T.C. vatandaşı olmak
Açılan kadro için istenilen şartları taşımak
Yüz kızartıcı suçlar olarak listelenen memuriyete engel suçları işlememiş olmak
Memuriyet başvurusunda bulunulacak pozisyonda çalışmaya engel bir hastalığı bulunmamak
Hizmetliden, memurluğa terfi etmek mümkün mü?
Memur olma hedefiyle KPSS sınavına giren, ancak puanı memur olmaya yetersiz kalan adaylar genellikle devlet kadrosunda özel sektöre göre daha iyi oranlarda hizmetli görevini tercih ediyor. Ancak iş koşullarının zorluğu ve normal memurlara göre iş saatlerinin daha uzun olması nedeniyle bu görevde bir süre sonra kişinin bünyesine ve sağlık durumuna göre zorlayıcı hale gelebiliyor. Böyle durumlarda da hizmetli görevinden memurluğa terfi etmek kavramı akıllara geliyor.
Devlet görevinde kadrolu olarak 3 yıl hizmetli olarak çalışan personel görevde yükselme sınavlarına girip, yeterli puan almayı başardığı takdirde hizmetli kadrosundan, devlet memurluğuna terfi etme başarısına ulaşabiliyor.
Devlet memurları ne kadar maaş alıyor?
2017 yılında gelen %3lük toplu sözleşme zammıyla birlikte en düşük devlet memuru maaşı 2.593 TL tutarında olacak.