2018 Aralık ayı kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

TÜİK tarafından açıklanacak olan Aralık ayı kira artış oranı TEFE TÜFE oranları ile beraber ilan edilmiş edilecek. TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamları 3 Aralık 2018 tarihinde ilan edilecek. Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık ÜFE ortalaması Kasım ayında kira sözleşmeleri dolarak Aralık ayında zamlı kira ödeyecek olan kişilere uygulanacak olan kira artış oranı olarak kabul edilecek. 2018 yılı Kasım ayı kira artış oranları açıklandı.

2018 kira sözleşmesi bitecek olanlar Aralık ayında kiralarına zam yapılacak mı büyük bir heyecan içinde Aralık ayı kira artış oranı hakkında açıklama yapılmasını bekliyor. Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan tedbirlerden biri gayrimenkulde kira artış oranını doğrudan etkiliyor. Ev sahipleri artık zamları üretici fiyatından değil, tüketici fiyatından yapabilecek. Program'ın 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında, "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir" maddesi yer alıyor. Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme yapılması ile birlikte TÜFE ile belirlenecek. Ağustos ayında 12 aylık ÜFE gerçekleşmesi yüzde 18,78, TÜFE gerçekleşmesi ise yüzde 12,61 olarak kaydedilmişti. Bu da oturduğu ev için bin lira kira ödeyen tüketicinin, zam zamanının ağustosa denk gelmesi durumunda eylülde 188 lira zamlı ödeme yapacağı anlamına geliyor. Şayet TÜFE oranından zam yapılsaydı bu rakam 126 lira olacaktı. ÜFE’ye bakarken aylık veya yıllık orana değil, 12 aylık ortalamaya bakılacak. Bu rakam da dün yüzde 21.36 olarak açıklandı. Sözleşmesi bu ay bitecek olanlar yüzde 21.36’yla yenileyecek. 1000 liralık kira 1213 lira olacak. Yıllıkta ek maliyet 2556 lira. Bu tavan fiyat. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE’ye endeksleneceği yer almıştı. TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı artış yüzde 13.75 oranında kalacaktı. Borçlar Kanunu’ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek. Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı yeni düzenleme yapılması ile birlikte TÜFE ile belirlenecek. Ağustos ayında 12 aylık ÜFE gerçekleşmesi yüzde 18,78, TÜFE gerçekleşmesi ise yüzde 12,61 olarak kaydedilmişti. Bu da oturduğu ev için bin lira kira ödeyen tüketicinin, zam zamanının ağustosa denk gelmesi durumunda eylülde 188 lira zamlı ödeme yapacağı anlamına geliyor. Şayet TÜFE oranından zam yapılsaydı bu rakam 126 lira olacaktı. Detaylar ve en son haberler ve son dakika gelişmeleri aksam.com.tr'de

KASIM ENLAFYON ORANI AÇIKLANDI

Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aylık enflasyon yüzde 1,44 geriledi, yıllık 21,62 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Kasım ayında enflasyon yüze 1.44 düştü. Yıllık enflasyon ise yüzde 21.62 oldu.

EN YÜKSEK ARTIŞ AYAKKABI VE GİYİMDE

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, sağlıkta %0,57, konutta %0,47, lokanta ve otellerde %0,41 ve alkollü içecekler ve tütünde %0,17 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup %6,46 ile ulaştırma oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında %2,85, eğlence ve kültürde %2,08, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,96 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,74 düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış %32,73 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %27,87, gıda ve alkolsüz içecekler %25,66, konut %24,76 ve eğlence ve kültür %21,18 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Aylık en yüksek artış %0,15 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari)'de oldu

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey'de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %23,59 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %25,06 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %17,50 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti.

Kasım 2018'de endekste kapsanan 407 maddeden; 38 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 261 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 108 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI MI?

TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamları 3 Aralık 2018 tarihinde ilan edilecek. Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık ÜFE ortalması Kasım ayında kira sözleşmeleri dolarak Aralık ayında zamlı kira ödeyecek olan kişilere uygulanacak olan kira artış oranı olarak kabul edilecek.  2018 yılı Kasım ayı kira artış oranları açıklandı. Ev sahipleri kira artırımlarını, sözleşmesinin yenilendiği dönemde yapabiliyorlar. İşte bu ay kira sözleşmesi yenilenler için yapılacak kira zammı oranı… Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesine göre; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Yani TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamlarına göre kira artış oranı belirlenebiliyor. Peki Kasım ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamlarına göre 2018 Kasım ayında kiraya en fazla yüzde 23,73 oranında zam yapılabiliyor. Yani bu ay ev sahipleri kirayı en fazla yüzde 23,73 oranında artırabilecek.

Yurt içi üretici fiyat endeksi

- Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 40,22, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 23,73 artış gösterdi.

- Kiracılara yapılacak Kasım ayı zam oranı da yüzde 23.73 oldu. Yani ev sahipleri bu orandan fazla kiracısına zam yapamayacak.