Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı kapsamında girişimci adaylarına 200 bin lira hibe verileceğini açıkladı. Bakanlık tarafından destek verilen (BİGG) Teknogirişim Programı ile 2018 yılı ikinci çağrısında genç ve girişimci adaylarının hayallerini gerçeğe dönüştürülmesi yönünde yapılan çalışmaların teknoloji ve yeni yenilik odaklı iş fikirleri, nitelikli istihdam oluşturacağını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fikirin en temelinden pazara kadar olan her yenilikçi fikrin Bakanlık ve Devlet olarak desteklediklerini açıkladı. Bakanlık olarak bu sayede uluslararası rekabet gücü olan, teknoloji düzeyi daha yüksek olan ürün ve hizmet geliştirilebilen firmaların ekonomiye destek olacağını düşündüklerini belirtti. Ekonomiye sağlanan bu destek ile birlikte aynı zamanda sağlanan nitelikli ürünler ile dış bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlandığı belirtilmektedir. Program dahilinde bu zamana kadar bin girişimcinin yatırım desteği alarak şirketlerini kurdukları ve fikirlerinin hayata geçirildiği açıklandı. Detaylar aksam.com.tr'de
BAKANLIKTAN 200 BİN TL HİBE!
Bakanlık tarafından destek verilen (BİGG) Teknogirişim Programı ile 2018 yılı ikinci çağrısında genç ve girişimci adaylarının hayallerini gerçeğe dönüştürülmesi yönünde yapılan çalışmaların teknoloji ve yeni yenilik odaklı iş fikirleri, nitelikli istihdam oluşturacağını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fikirin en temelinden pazara kadar olan her yenilikçi fikrin Bakanlık ve Devlet olarak desteklediklerini açıkladı. Bakanlık olarak bu sayede uluslararası rekabet gücü olan, teknoloji düzeyi daha yüksek olan ürün ve hizmet geliştirilebilen firmaların ekonomiye destek olacağını düşündüklerini belirtti. Ekonomiye sağlanan bu destek ile birlikte aynı zamanda sağlanan nitelikli ürünler ile dış bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlandığı belirtilmektedir. Program dahilinde bu zamana kadar bin girişimcinin yatırım desteği alarak şirketlerini kurdukları ve fikirlerinin hayata geçirildiği açıklandı.
Teknogirişim Sermayesi Desteği alabilmek için yapılan başvurular, akademisyen, sanayici ve yatırımcılardan oluşan bir heyet tarafından değerlendirilecek. Uygulayıcı kuruluşlar ise eğitim, mentörlük, kuluçka, işbirliği ağlarının kullanımı, iş fikirlerinin doğrulanması ve girişimcinin TÜBİTAK’a sunacağı iş planı önerilerinin onaylanması gibi faaliyetleri gerçekleştirecek. “Akıllı Ulaşım”, “Enerji ve Temiz Teknolojiler”, “Sanayide Dijital Dönüşüm”, “İletişim ve Sayısal Dönüşüm”, “Sağlık ve İyi Yaşam” ile “Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme” başlıklı tematik alanlarda başvuru yapılabilecek. BİGG 2018 yılının ilk çağrısına 3 bin 323 girişimci başvuru yaptı ve 146 girişimci Tekno Girişim Sermayesi Desteği almaya hak kazandı.
TEMATİK ALANLAR!
- Akıllı Ulaşım
- Enerji ve Temiz Teknolojiler
- Akıllı Üretim Sistemleri (Sanayide Dijital Dönüşüm)
- İletişim ve Sayısal Dönüşüm
- Sağlık ve İyi Yaşam
- Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme
BAŞVURU TARİHİ!
1. aşama sonucunda sadece BİGG Uygulayıcı Kuruluşları tarafından iş planları onaylanan girişimcilerin yapmış olduğu fikirler TÜBİTAK'a sunulacaktır.
2. Aşama iş planı başvuruları TÜBİTAK tarafından 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle alınacaktır.
ÖN BAŞVURULAR BAŞLADI!
3 Eylül - 16 Kasım 2018 tarihleri arasında yapılacak olan ön başvurular, aşağıda yer alan BİGG Uygulayıcı Kuruluşlara yapılacaktır. Buna göre İş Fikri Başvurularının Yapılacağı Uygulayıcı Kuruluşlar şu şekildedir:
- Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi
- Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş. (Bilkent Ü.)
- Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.
- Arçelik A.Ş.
- Arı Teknokent Proje Geliştirme Planlama A.Ş. (İTÜ)
- Ata Teknokent A.Ş. (Atatürk Ü.)
- Atılım Üniversitesi
- BÜN Teknopark Anonim Şirketi (Boğaziçi Ü.)
- Düzce Teknopark Anonim Şirketi (Düzce Ü.)
- Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (Ege Ü.)
- Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş. (Gazi Ü.)
- Gaziantep Üniversitesi Target Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş.
- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- İnnopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.
- İnovent Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim Ticaret ve Yatırım A.Ş. (Sabancı Ü. ve Okan Ü.)
- İstanbul Teknokent A.Ş. (İstanbul Ü.)
- İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İYTE)
- Koç Üniversitesi
- KOÜ Teknopark A.Ş. (Kocaeli Ü.)
- Marmara Teknokent A.Ş.
- ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş.
- Özyeğin Üniversitesi
- Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. (19 Mayıs Ü.)
-Süleyman Demirel Teknoloji Transfer Arge Dan. Enerji Çevre İletişim San. ve Tic. A.Ş. (Süleyman Demirel Ü.)
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB)
- Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Ticaret ve Sanayi A.Ş.
- Yaşar Üniversitesi
- Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş. (Yıldız Teknik Ü.)
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday, Teknogirişim Sermayesi Desteği çağrısında belirtilen nitelikleri taşıyan, örgün öğrenim veren üniversitelerin
- Herhangi bir lisans programından 1 yıl içerisinde mezun olabilecek öğrenci,
- Yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci,
- Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden herhangi birini en çok 10 yıl önce almış kişi başvuru yapabilir.
BAŞVURULAR BAŞLADI!
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 100 Günlük İcraat Programı’nın sıkı takipçisi olduklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, genç girişimciler için hazırlanan destek programına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bakanlığımız, BİGG Teknogirişim Programı ile genç ve yenilikçi girişimci adaylarının hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirleri, nitelikli istihdam oluşturacak teşebbüslere dönüşüyor. Fikirden pazara kadar olan yenilikçi faaliyetler destekleniyor. Bu sayede uluslararası rekabet gücü olan, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmet geliştirebilen başlangıç firmaları ekonomiye kazandırılıyor. Böylelikle nitelikli ürünlerde dış bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlanıyor. Program dahilinde bugüne kadar yaklaşık bin girişimci, şirketlerini kurdu ve fikirlerini hayata geçirdi. Yarın (3 Eylül 2018) itibariyle 2018 yılı ikinci çağrısına çıkılıyor. Girişimci adayları, onay aldıkları iş planlarıyla birlikte TÜBİTAK’a başvurarak 200 bin TL tutarındaki yüzde 100 hibe destekten yararlanabilecek.”
İkinci çağrı için yapılan müracaatlar en hızlı şekilde değerlendirilirken, destek programından yararlanmak isteyenler, http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1512-teknogirisim-sermayesi-destegi-programi-bigg linkinden detaylı bilgilere ulaşabiliyor.