Buna göre, Emekli Sandığı emeklileri maaşları ayın 1'i ile 5'i arasında, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları da 11-13 Haziran tarihlerinde ödenecek. Mevcut uygulamada, memur emeklileri maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Normal aylarda SSK emeklilerine maaş ödemeleri ayın 17'si ile 26'sı arasında, Bağ-Kur emeklilerine ise 25'i ile 28'i arasında yapılıyor. Yaklaşık 12 milyon emeklinin hangi tarihlerde maaşını aldığı her zaman merak konusudur. Yıllarca çalışan ve emeklerinin karşılığı olarak emekli maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar emekli maaşlarının ne zaman yattığını merak ediyor. Peki, SSK emekli maaşı ne zaman yatar? Bağ-Kur emekli maaşı ödemeleri ne zaman? Emekli Sandığından maaş alanlar için tarihler neler? İşte, emekli maaş ödeme tarihleri... Emekli olan her vatandaşa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen tahsis numarası, SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına belirlenmiş numaradır. Emekli maaşlarının ne zaman yatacağı tahsis numaralarının son rakamına göre belirlenir. Emekli tahsis numarasını en yakın Sosyal Güvenlik Kurumundan yahut internet üzerinden sorgulamak mümkündür. Tahsis numaranızı sorgulama işlemlerini E-devlet aracılığı ile yapabilirsiniz. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumunun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” (https://www.turkiye.gov.tr/4c-emeklilik-islemleri-evrak-takibi) seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz. Detaylar aksam.com.tr'de
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!
Emeklilere yapılacak zam oranı ocakta netleşecek
3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verilerine göre tüm emeklilerin maaşına yapılacak zam oranı netleşecek. Ancak tahminler enflasyon oranıyla ilgili sinyaller veriyor. Enflasyon farkının yansıtılmasıyla ocakta SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı ve ek ödemeleri artacak. Ayrıca 150 bin emekliye seyyanen zam yapılacak. Maaş yükseldiği için ocakta ek ödeme tutarı da artacak. 150 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisine ayrıca seyyanen zam da olacak. Bin liranın altındaki maaşlar bin liraya tamamlanacak. 2018'in ikinci yarısında enflasyonun yüzde 13.78 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tahmine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı, yüzde 13.78 olacak. Memur emeklileri de ikinci 6 ayda yüzde 3.5'lik enflasyon aşıldığından, yüzde 9.98 fark alacak. Bu durumda memur emeklilerinin ocak zammı yüzde 4'lük ve yüzde 10.28 enflasyon farkıyla yüzde 14.28'e ulaşacak. Şu ana kadar Temmuz-Eylül enflasyonu açıklandı. Bu 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 9.34 olarak gerçekleşti. YEP'teki enflasyon tahminine göre ise 2018 yılının ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 10.65 olabilecek. Bu durumda zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 10.65, memur emeklilerinde yüzde 11.15 olarak gerçekleşebilecek.
SSK EMEKLİLERİ MAAŞLARINI HANGİ TARİHLERDE ALIYOR?
4A SSK kapsamında emekli olanların emekli aylıklarının ödeneceği tarih tahsis numarasının son rakamına göre belirlenmektedir. Buna göre;
Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara her ayın 17’sinde,
EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞ ÖDEME GÜNLERİ NE ZAMAN?
Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım aylarında aylık alan birinci gruptakiler
Doğum tarihleri 00–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 41–46 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 47–49 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 50–53 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde
Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında aylık alan ikinci gruptakiler
Doğum tarihleri 00–22 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 23–28 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 29–48 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 49–54 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 54–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde
Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında aylık alan üçüncü gruptakiler
Doğum tarihleri 00–33 arasında olanlar maaşlarını Ayın 1. günde
Doğum tarihleri 34-37 arasında olanlar maaşlarını Ayın 2. günde
Doğum tarihleri 38–40 arasında olanlar maaşlarını Ayın 3. günde
Doğum tarihleri 41–43 arasında olanlar maaşlarını Ayın 4. günde
Doğum tarihleri 44–99 arasında olanlar maaşlarını Ayın 5. günde
maaşlarını alırlar.
Emekli Sandığı maaş ödeme tarihi cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesi cuma, pazar gününe rastlayan grubun ödemesi ise pazartesi günkü grup ile birleştirilerek yapılmaktadır.
BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI HANGİ TARİHLERDE ÖDENİR?
Bağ-Kur'dan emekli olanların emekli maaşları tahsis numaralarının son rakamlarına göre ödemelerini alırlar. Emekli maaşı cumartesi gününe gelenlerin ödemeleri cuma günü, Pazar gününe gelenlerin ödemeleri ise pazartesi günükü gruba dahil edilerek verilmektedir.
İşte ödeme günleri listesi:
Tahsis numarasının son rakamı 9, 7 ve 5 olanlar her ayın 25'inde
Tahsis numarasının son rakamı 3,1 olanlar her ayın 26'sında
Tahsis numarasının son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar her ayın 27'sinde
Tahsis numarasının son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
TAHSİS NUMARASI NEDİR, NASIL ÖĞRENİLİR?
Emekli olan her vatandaşa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen tahsis numarası, SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına belirlenmiş numaradır. Emekli maaşlarının ne zaman yatacağı tahsis numaralarının son rakamına göre belirlenir. Emekli tahsis numarasını en yakın Sosyal Güvenlik Kurumundan yahut internet üzerinden sorgulamak mümkündür.
Tahsis numaranızı sorgulama işlemlerini E-devlet aracılığı ile yapabilirsiniz. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumunun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” (https://www.turkiye.gov.tr/4c-emeklilik-islemleri-evrak-takibi) seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?
Memur emeklilerine ise yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve 2018'in ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3.5'i aşarsa enflasyon farkı verilecek. Yüzde 10.65'lik orana göre zam oranlarını hesaplayalım. Memur emeklilerine ve memurlara yüzde 3.5'luk Temmuz zammının üzerine yüzde 7.15 enflasyon farkı oluşacak. Memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 4 artış ve yüzde 7.15 enflasyon farkıyla yüzde 11.15'i bulacak..
BU ORANLAR MAAŞLARI NE KADAR ARTIRACAK?
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında 108,78 lira ile 521,02 lira arasında artış yaşanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde halen en düşük maaş bin 21 lira 39 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu maaş yüzde 10.65 artışla bin 130 lira 17 kuruşa çıkacak..
EN YÜKSEK MAAŞ KAÇ LİRA OLACAK?
Halen en yüksek aylık ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde 4 bin 892 lira 19 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu maaş da zam yüzde 10.65 olarak gerçekleşirse 5 bin 413 lira 21 kuruşa yükselecek..
MEMUR EMEKLİSİ KAÇ LİRA ALACAK?
Şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 2.149,87 TL civarında bulunuyor. Bu rakam yüzde 11,15'lik artışla 239,71 TL zamlanacak. Bu durumda en düşük maaş 2.389,58 liraya yükselecek..
ZAMLAR HANGİ TARİHTE YAPILACAK?
Yeni zamlı maaşlar Ocak ayı itibariyle hesaplara geçecek. Memur emeklileri maaşlarını ayın 1'inde aldıkları için onlara ayrıca zam farkları yatırılacak..
KESİN ENFLASYON ORANLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
Bu yılın 6 aylık enflasyonu Aralık ayına ait oranların açıklanmasıyla kesinleşecek. Bu oranlar da 3 Ocak 2019 tarihinde açıklanacak. Buna göre 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak..
EMEKLİ İŞİNE DÖNEBİLİR
Emekli olduktan sonra bir firmada 4 yıldır çalışıyorum. Çalıştığım firma eleman çıkarmayı düşünüyor. Benim de çıkartılacağım söyleniyor. İşten çıkartılırsam işe iade hakkım bulunuyor mu? Suat Y. 4857 sayılı İş Kanununun 18 maddesine göre "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." Salt işçinin emekli olarak çalıştığını sebep göstererek işveren iş akdini fesih edemez. Bunun üzerine işçi işverene karşı işe iade davası açabilir. Şimdi davalar arabulucuya gitmeden açılamıyor. O yüzden çıkışınız verildikten sonra eğer işyerinizde 30 veya daha fazla çalışan varsa arabulucuya başvurabilirsiniz. İşe iade kararı sonrası göreve başlatılmaz ise 8 maaşa kadar tazminata da hükmediliyor..
EK GÖSTERGE FIRSATI
Polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergeleri 3 bin 200’den 3 bin 600’e yükseldi. Ekimde Meclis’e gelecek tasarıyla, ilgili mesleklerden emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak. Buna göre birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan bir polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylığı 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak.
İkramiye 22 bin lira
Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesap 25 yıla göre yapılacak olursa da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek.
EMEKLİLİK
Emeklilik, kişilerin yasalarca belirlenen uzunca bir süre çalıştıktan sonra çalışma hayatından tamamen çekilmeleri. Bu kimselere emekli veya tekaüt denir. Emekliler, geçmiş hizmetleri nedeniyle, çalışmaksızın, belirli ve düzenli bir gelir almaya hak kazanırlar. Bununla birlikte, gündelik kullanımda, kanuni zorunluluğu doldurmadan iş bırakmış kimseler de zaman zaman emekli olarak adlandırılırlar. Emeklilik, genellikle kişinin ekonomik durumunun yanı sıra hayattaki rolünde de önemli değişikliklerin meydana gelmesi anlamına gelir.