İşte sektöre göre ABD boykot listesi 2018 ABD Amerikan boykot son dakika ürünleri hangisi?

2018 Amerikan ABD boykot son dakika ürünleri hangisi? İşte sektöre göre ABD boykot listesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye karşı ekonomik savaş ilan eden ABD'ye misilleme için boykot çağrısı yaptı.Bu çağrı ile birlikte Amerika menşeli güzellik, makyaj ve kozmetik mallarına boykot Twitter'da TT listesine girdi. Peki neler Amerika malı, otomobil, temizlik, gıda, içeçek markaları neler. İşte liste: Erdoğan, AK Parti'nin nevzuhur bir siyasi oluşum olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti: ''Biz en başından beri AK Parti'yi milletimizin partisi olarak gördük ve öyle tanımladık. AK Parti'nin tarihi, milletimizin tarihi kadar eskidir. Cumartesi günü yapacağımız büyük kongremizde bu konuyu enine boyuna kamuoyumuzla paylaşacağız. AK Parti'yi anlamak için önce Türkiye'yi ve Türk milletini anlamak gerekiyor. Tarihiyle, kültürüyle, sevinciyle, hüznüyle bu milleti anlamayan hiç kimse AK Parti'nin ne olduğunu, nereden geldiğini, ne yaptığını, nereye gittiğini çözemez.'' Resmi gazetede yayınlanan karara göre ABD’den gelen otomobillere uygulanacak vergi yüzde 120 olacak. 45 gün içinde ithalat belgesini ibra edenler otomobillerini yüzde 120’lik tarifeye sokmadan Türkiye’de satabilecek. Geçen yıl 87 milyon dolar olan bu ithalat yeni vergilerle birlikte 52 milyon dolar daha artacak. Yapılan yeni düzenleme “Amerika’dan ithal edilen otomobilleri” kapsadığı için etkilenen sadece Amerikan otomobilleri olmuyor. AMERİKA ile Türkiye arasındaki ekonomik savaşta bir çok ABD ürününe yüzde 100'ün üzerinde vergi zammı geldi. Güzellik ve makyaj malzemelerinden otomobile, kağıttan pirince kadar çok sayıda ABD menşeli ürün listede. Amerika arabaları da listenin en başında bulunuyor. Peki ABD'den gelişinde yüzde yüz vergi eklenen otomobil markaları hangileri? İşin içinde Alman markası olsa da BMW ve Mercedes de var...

ABD malı ürünler hangisi, hangi ürünler ABD boykot listesinde araştırmaları Erdoğan'ın boykot çağrısından sonra arttı. ABD menşeli ürünlere yüzde 100 vergi zammı yapıldı yeni karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki hangi mallar ABD malı, hangi ürünler ABD boykot listesinde? İşte giyimden gıdaya, güzellik ve makyaj ürünlerinden, otomobile kadar ABD malı ürünler ve yani boykot listesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu"na katıldı. ATO Congresium'da düzenlenen sempozyumda konuşan Erdoğan, AK Parti'yi ve AK Parti dönemini anlamanın bugünlerde çok daha önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, siyasetten dış politikaya, ekonomiden toplumsal hayata kadar her alanda AK Parti'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği büyük dönüşümün konuşulacak, tartışılacak, değerlendirilecek olmasını çok çok önemli gördüğünü söyledi. SETA'nın dört ayrı kitapla, bugünkü sempozyumun tartışma zeminini oluşturduğunu aktaran Erdoğan, katılımcıların geleceğe ışık tutacak yeni yaklaşımları, stratejileri ortaya koyacağını bildirdi.  Resmi gazetede yayınlanan karara göre ABD’den gelen otomobillere uygulanacak vergi yüzde 120 olacak. 45 gün içinde ithalat belgesini ibra edenler otomobillerini yüzde 120’lik tarifeye sokmadan Türkiye’de satabilecek. Geçen yıl 87 milyon dolar olan bu ithalat yeni vergilerle birlikte 52 milyon dolar daha artacak. Yapılan yeni düzenleme “Amerika’dan ithal edilen otomobilleri” kapsadığı için etkilenen sadece Amerikan otomobilleri olmuyor. Boykot bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma ya da bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesmektir. Boykotta bir grubun bir gayeyi, gerçekleştirmek için, belirli bir plan doğrultusunda diğer bir grupla ekonomik ve sosyal ilişkisini kesmek, karşı tarafı zorlayarak onu müşkül bir duruma sokmak ve bunun neticesinde de isteklerin zorla kabulü amacı vardır.

VERGİ ORANI ARTAN BAZI AMERİKA ÜRÜNLERİ İÇİN TIKLAYIN

SAMSUNG HANGİ ÜLKENİN MALIDIR? TIKLAYIN

ABD markalı gıda markaları : First Sakız, Falım, Kraft, Fritolay, Milka, Ruffles, Doritos, Lays, Cheetos, Mc Donalds, Burger başta olmak üzere bir çok hazır yiyecek zinciri de ABD menşeli.

ABD malı içecek markaları : Coca Cola, Pepsi, Yedigün, Sprite, Fanta, Schweppes, Cappy

ABD markalı temizlik ürünleri : Ace, Air Wick, Ajax, Aldays, Alo, Ariel, Axe, Calgon, Clit Bang, Colgate, Dettol, Fairy, Finish, Head & Shoulders, Ipana, Jhonsons Baby, Lux, Max Factor ,Oral-B, Orkid, Palmolive, Pantene, Prima, Prima, Protex, Rinso, Rejoice, Sensodyne, Vileda, Vanish, Veet, Vim, Febreze, Koleston, New Wave, Discreet, Gillette

Amerika üretimi arabalar : Chevrolet, Chrysler, Dodge, Ford, GMC, Hummer, Buick, Cadillac , Lincoln, Mercury , Pontiac, Saturn , Paige, Chalmers , Oldsmobile, TESLA

Amerika petrol şirketleri : Mobil, Shell

Amerikan sigaraları : Marlboro, Philip Morris, Basic, L&M, Chesterfield, F6, Parllement, Camel

Amerika güzellik markaları : Olay, Estee Lauder, Pantene, Aveeno, Clean-Clear, Johnson's, M.A.C, Softsoap, Irish Spring, Coty, Revlon, Elizabeth Arden, Roc, Head-Shoulders, Speed Stick.

Amerika içki markaları : Jim Beam, Jack Daniels

ABD malı elektronik markalar : -Apple, Microsoft, Intel, Dell, HP, Amazon, AMD, Bose, IBM, Nvidia, Sandisk, Seegate, Viewsonic, Western Digital, Qualcomm, Alienware, Beats By Dre, Fitbit, Gemini ve Jabra.

ABD giyim markaları : Tommy Hilfiger, Nike, Polo, Ralph Lauren, Calvin Klein, Levi’s, Timberland, Lee, GAP,

Amerikan malı otomobiller hangileri? Vergiyle ABD arabaları kaç lira oldu?

ABD arabaları hangileri yüzde 120 zam sonrası fiyatları ne kadar oldu? Chevrolet, Chrysler, Dodge, Ford, GMC, Hummer, Jeep, Buick, Cadillac , Lincoln başta olmaz üzere çok sayıda Amerikan menşeli otomobil var. İşte ABD araçları ve vergi sonrası fiyatları:

AMERİKA ile Türkiye arasındaki ekonomik savaşta bir çok ABD ürününe yüzde 100'ün üzerinde vergi zammı geldi. Güzellik ve makyaj malzemelerinden otomobile, kağıttan pirince kadar çok sayıda ABD menşeli ürün listede. Amerika arabaları da listenin en başında bulunuyor. Peki ABD'den gelişinde yüzde yüz vergi eklenen otomobil markaları hangileri? İşin içinde Alman markası olsa da BMW ve Mercedes de var... 

Resmi gazetede yayınlanan karara göre ABD’den gelen otomobillere uygulanacak vergi yüzde 120 olacak. 45 gün içinde ithalat belgesini ibra edenler otomobillerini yüzde 120’lik tarifeye sokmadan Türkiye’de satabilecek. Geçen yıl 87 milyon dolar olan bu ithalat yeni vergilerle birlikte 52 milyon dolar daha artacak. Yapılan yeni düzenleme “Amerika’dan ithal edilen otomobilleri” kapsadığı için etkilenen sadece Amerikan otomobilleri olmuyor.

533 milyon $’lık misilleme

ABD’ye yönelik Türkiye’den 533 milyon dolarlık misilleme geldi. Türkiye, ABD menşeli 22 ürüne uygulanan ek vergi oranlarını yüzde 100 oranında artırdı. Buna göre alkollü içeceklerin ek vergi oranları yüzde 140’a, otomobillerin yüzde 120’ye, kozmetik malzemelerin ise ek vergisi yüzde 60’a yükseltildi.

BAŞTA otomobil olmak üzere ABD menşeli 22 ürüne 533 milyon dolarlık ek vergi geldi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük uygulanan oranlar yüzde 100 arttırıldı. Karara göre otomobiller için uygulanan ek vergi yüzde 120’ye çıkarıldı. Otomobiller için 21 Haziran’da yüzde 60 ek vergi getirilmişti. Alkollü içkinin vergisi ise haziran ayındaki yüzde 70’in ardından dün yüzde 140’a çıkarıldı. Pirinç için ek vergi yüzde 50, kozmetik için de yüzde 60 oldu.

Türkiye, ABD menşeli yani Amerika’da üretilen ürünlere Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bildirerek önce 21 Haziran tarihinde ek vergi getirmişti. ABD ile Türkiye arasındaki ek vergi süreci ABD Başkanı Donald Trump’un mart ayında çelik (% 25) ve alüminyuma (%10) getirdiği ek vergi ile başladı. Trump’un bu kararının ardından Türkiye 25 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 22 ürün için ek vergi getirdi. Trump’un geçtiğimiz cuma günü çelik (%50) ve alüminyum (%20) vergilerini iki katına çıkarmasının ardından da Türkiye buna karşılık verdi; 25 Haziran’da getirdiği ek vergileri iki katına çıkardı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına karşılık önceki akşam itibarıyla bu ülkeden ithal edilen 22 kalem ürün ithalatında vergi oranlarını iki katına çıkardıklarını belirterek, “Bize uygulanan yaptırımlara 533 milyon dolarlık ek vergi yüküyle karşılık verdik. ABD’nin haksız işlemleri karşısında Türk firmalarının haklarını korumaktan asla imtina etmeyeceğiz ve gereken karşılığı derhal vermeye devam edeceğiz”dedi. Pekcan, ABD’nin Türkiye için önemli bir ticaret ortağı olmasına karşın tek ortak konumunda bulunmadığını belirterek, başka ticari ortaklara, tedarikçilere ve alternatif pazarlara da sahip olduğunu vurguladı. Pekcan, ABD’nin mart ayında Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatına sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek vergi uygulamaya koyduğunu anımsatarak, söz konusu ülkenin bu vergileri 10 Ağustos’ta yüzde 50 ve yüzde 20 olmak üzere iki katına çıkardığını hatırlattı.

İPHONE’U KAPSAMIYOR

Türkiye’nin ek vergi koyduğu 22 ürün arasında elektronik eşyalar, spor malzemeleri ve teknolojik cihazlar bulunmuyor. Çünkü karar sadece ABD menşeli yani Amerika’da üretilen ürünleri kapsıyor. Apple, tüm iPhone modellerini Çin’de ürettiği için bu kapsama girmiyor. Aynı şekilde Nike ve diğer büyük Amerikan markaları da daha ucuz olduğu için ülkelerinin dışında üretiliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu"na katıldı. ATO Congresium'da düzenlenen sempozyumda konuşan Erdoğan, AK Parti'yi ve AK Parti dönemini anlamanın bugünlerde çok daha önemli olduğunu belirtti. Erdoğan, siyasetten dış politikaya, ekonomiden toplumsal hayata kadar her alanda AK Parti'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği büyük dönüşümün konuşulacak, tartışılacak, değerlendirilecek olmasını çok çok önemli gördüğünü söyledi. 

SETA'nın dört ayrı kitapla, bugünkü sempozyumun tartışma zeminini oluşturduğunu aktaran Erdoğan, katılımcıların geleceğe ışık tutacak yeni yaklaşımları, stratejileri ortaya koyacağını bildirdi. 

"AK PARTİ'Yİ ANLAMAK İÇİN ÖNCE TÜRKİYE'Yİ ANLAMAK GEREKİYOR"

Erdoğan, AK Parti'nin nevzuhur bir siyasi oluşum olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Biz en başından beri AK Parti'yi milletimizin partisi olarak gördük ve öyle tanımladık. AK Parti'nin tarihi, milletimizin tarihi kadar eskidir. Cumartesi günü yapacağımız büyük kongremizde bu konuyu enine boyuna kamuoyumuzla paylaşacağız. AK Parti'yi anlamak için önce Türkiye'yi ve Türk milletini anlamak gerekiyor. Tarihiyle, kültürüyle, sevinciyle, hüznüyle bu milleti anlamayan hiç kimse AK Parti'nin ne olduğunu, nereden geldiğini, ne yaptığını, nereye gittiğini çözemez." 

AK Parti'nin 2001 Ağustos'unda kurulduktan sonra 2002 Kasım'ında iktidar olmasına ve girdiği her seçimden birinci çıkmasına akıl erdiremeyenlerin bakış açısını değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

"Bizimle girdikleri her yarışı kaybedenlerden bazılarının, işi millete hakaret etmeye kadar vardırmalarını aslında hiç de şuursuz bir tepki değildir. Bunlar, geçmişte hem devletin imkanlarını tepe tepe kullanmış hem de milletimizin değerlerine, inancına, kültürüne savaş açmış faşist bir zihniyetin önümüzdeki temsilcileridir. Seçimler sonrasında sergiledikleri tavırlar da AK Parti'yi değil, milleti yenememiş olmanın hırsından kaynaklanıyor. Bu kesim, artık ülkemize ve milletimize olan düşmanlıklarını AK Parti'ye muhalefet örtüsü altında gizleyemez hale geldi. Esasen tüm bunları hayırlı gelişmeler olarak görüyorum. Türkiye tartışmaların, kodlar, şifreler, semboller değil, açık yüreklilikle yapılabildiği bir ülke olmalıdır. Son günlerde yaşanan hadiseleri de bu çerçevede değerlendiriyorum."

Türkiye'ye yönelik açık bir ekonomik saldırının varlığına dikkati çeken Erdoğan, "Eskiden bu işler, daha sofistike, daha örtülü, daha dolaylı yollardan yapılıyordu. Şimdi bodoslama bir şekilde üzerimize geliyorlar" dedi. 

Buna karşı yapılacak iki şey olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlardan biri ekonomik, diğeri siyasi tavırdır. Ekonominin gerektirdiği tedbirleri aldık alıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile tüm ilgili kurumlarımız bu konuda gece gündüz çalışıyorlar, çalışacaklar. Biz de tüm süreci yakından takip ediyoruz. Yapabileceğiniz ikinci ve bana göre asıl önemli olan husus, siyasi duruşumuzu sağlam tutmaktır. Madem maruz kaldığımız saldırıların ekonomimizin gerçek durumuyla bir ilgisi yoktur, işin arkasında başka niyetler vardır, öyleyse bizim de kendimizi buna göre konumlandırmamız gerekiyor. Ekonomi alanında cari açık, faizler, enflasyon başta olmak üzere çözmemiz gereken bazı sorunlar olduğu gerçeğini elbette gözden ırak tutmuyoruz. Ama aynı zamanda ülkemizin uzun süredir uluslararası alanda gerçek ekonomik gücüyle ve potansiyeliyle mütenasip bir konuma yerleştirilmeye çalışıldığını da biliyoruz. Son saldırı, bu haksızlığın üzerine adeta dikenle gelinerek, cilalı sözleri, fiyakalı raporları, cafcaflı klasikleri anlamsız hale getirmiştir."

Erdoğan, "Türkiye ismini kapatıp ülkemizin ekonomik verilerini yerli yabancı, dost düşman kime gösterirseniz gösterin ortada bir gariplik olduğunu fark edecektir" dedi. 

Boykot nedir? Boykot nasıl uygulanır?   Boykot bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma ya da bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesmektir. Boykotta bir grubun bir gayeyi, gerçekleştirmek için, belirli bir plan doğrultusunda diğer bir grupla ekonomik ve sosyal ilişkisini kesmek, karşı tarafı zorlayarak onu müşkül bir duruma sokmak ve bunun neticesinde de isteklerin zorla kabulü amacı vardır.   Boykot bir devlet içerisindeki değişik menfaat grupları arasında olabileceği gibi milletler arasında da olabilir. Bir malın kalitesinin kötü olması ya da pahalılığı sebebiyle o malı almamak, tüketmemek gibi iradi bir tavır sergilemeye de boykot denir.