2017’nin olumlu rüzgarı 2018 için hedef büyüttü 

Geride bıraktığımız 2017 yılı hedeflere adım adım yaklaşılan bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi hain darbe girişiminin etkilerini üzerinden atarak üçüncü çeyrekte yüzde 11.1’lik büyümeye imza attı. 

Geride bıraktığımız 2017 yılı, ekonomik açıdan çalkantılı geçmesine rağmen gerek finans gerekse mega projeler açısından hedeflere adım adım yaklaşılan bir yıl oldu. Kalkınma yürüyüşünde kesintisiz yol alınan yıl boyunca çok sayıda büyük proje devreye alındı. Türkiye ekonomisi 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin olumsuz etkilerini hızla üzerinden atarak tarihi büyümesini sürdürdü ve uygulanan teşviklerin desteğiyle üçüncü çeyrekte yüzde 11.1’lik rekor bir büyümeye imza attı.  Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. G20’de büyüme oranlarıyla dikkat çeken Çin ve Hindistan’ı geride bırakan Türkiye, söz konusu dönemde AB, G20 ve OECD ülkeleri arasında da ilk sırada yer aldı. 

YILIN DESTEĞİ:

KGF adeta can suyu oldu

Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında, işletmelere daha hızlı ve daha çok kefalet sağlayan Hazine desteği 2017’nin en önemli desteği oldu. KGF teminatıyla, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin finansmana erişim imkânlarının kolaylaştırıldı. Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletin üst limiti 200 milyon TL’ye yükseltildi. 

YILIN GİRİŞİMİ:

Türkiye’nin otomobili

Türkiye’nin otomobili için en somut adım geçtiğimiz yıl kasım ayında atıldı. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding Ortak Girişim Grubu, 2018’de Türkiye’nin otomobilini üretmek için kolları sıvadı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB ve Ortak Girişim Grubu birlikte büyük proje için çalışmalarına başladı. Finansal ve teknolojik alternatifleri ve çözüm yöntemleri belirlenecek, Proje’nin detaylı zaman ve faaliyet planlaması yapılacak. Teknolojik ve finansal analiz çalışmalarının sonuçlarına bağlı olarak şirketin sermaye, hissedarlık ve yönetim yapısı belirlenecek. 

2018 yılının başında şirketleşme süreci tamamlanacak. Elektrikli olması planlan yerli otomobilin prototiplerinin 2019’da tanıtılması planlanıyor. 

YILIN PROJESİ:

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı 

Tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katıldığı törenle açıldı. Hattın devreye girmesiyle Londra’dan Pekin’e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün hale geldi. 

YILIN HIZLISI:

Borsa İstanbul 

2017’de Türk ekonomisi hızla büyürken Borsa İstanbul’da da rekor üstüne rekor kırıldı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 2016 yılını 78 bin 139 puandan kapatmıştı. Yıl içinde tüm kritik seviyeleri bir bir

 aştı. Yılın son gününde ise seneye yakışır bir biçimde 115 bin 840 puanla gün içi, 115 bin 333 puanla ise tarihi kapanış rekorunu kırdı. Bu süreçte yabancı yatırımcılar 3.1 milyar dolarlık net hisse alımı gerçekleştirdi. 

YILIN YÜKSELENİ:

Bitcoin baş döndürdü

Seneye 949 dolarlık değerle giren kripto para Bitcoin aralık ortasında 20 bin dolara kadar yükseldi. Son haftalardaki düşüşüne rağmen dün itibarıyla 13 bin dolardan işlem görüyordu. Yani yatırımcısına yıl boyunca yatırımcısına yüzde 1200’ü aşkın getiri sağladı. 

YILIN REKORTMENİ:

Türkiye ekonomisi

Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 11.1’lik rekor bir büyümeye imza attı.  Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak 3. çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Büyüme oranlarıyla dikkat çeken Çin ve Hindistan’ı geride bıraktı.

YILIN MÜJDESİ:

Taşeron işçiler kadroya 

Uzun süredir çözüm bekleyen taşeron işçilere kadro sorunu geçtiğimiz yılın son aylarında çözüme kavuştu ve büyük sevinç yarattı. Taşerona kadro için bekleyen yaklaşık 1 milyon işçi, yayınlanan 696 sayılı KHK ile resmen kadrolu oldu. İşçilerin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak’ta başlayacak. 

YILIN SEKTÖRÜ:

Otomotiv tam gaz 

Geçtiğimiz yıl üretim, ihracat ve istihdam olmak üzere daha yıl sonlanmadan otomotiv sektörü tüm rekorlarını kırdı. Ocak-Kasım döneminde toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 16 artarak 1 milyon 544 bin adede yükseldi.  Sektörün ihracatı ise 26.5 milyar doları buldu.

YILIN SKANDALI:

iPhone’ların yavaşlaması 

2016’da Note 7’nin patlayan pilleriyle Samsung ‘yılın skandalına’ imza atmıştı. Bu yıl ise rakibi Apple yılsonundaki hamlesiyle bu unvanı kazanmaya hak kazandı. Apple, iPhone kullanıcılarının, telefonların yeni güncellemeler ile yavaşladığı şikayetleri üzerine bir açıklama yaptı. Şirket, yeni güncellemelerle, pili eskimiş olan cihazları yavaşlattıklarını itiraf etti. 

YILIN GERİ DÖNÜŞÜ:

Turizmde 2. bahar 

2016’da 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle ciddi ivme kaybeden Türk turizmi 1 yıl gibi kısa bir sürede yaşadığı yükselişle yılın geri dönen sektörü oldu. 2017’nin 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 28 artışla 29.1 milyona çıktı. 

YILIN KAZANANI:

Emlakta tarihi satış

Gayrimenkul sektörü 2017’de rekora koştu. 2016’da satış rekoru kırılarak 1 milyon 341 bin 452 adet satış yapılmıştı. Yılın ilk 11 ayındaki konut satışları ise, geçen yıla göre yüzde 6.5 artarak 1 milyon 276 bin adete çıktı. Gayrimenkul sektörünün 2017’yi ise 1.4 milyon konut satışıyla kapattığı tahmin ediliyor. 

YILIN KAPIŞMASI:

Mark-Elon gerginliği 

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’le SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk temmuzda yapay zeka konusunda sert bir tartışma yaşadı. Zuckerberg Musk’ın yapay zekalara karşı sürekli tehlikeli olduğunu söylemesine tepki gösterdi. Musk ise “Mark’la bunu konuştum. Konu hakkında anlayışı kıt” dedi.

YILIN İHALESİ:

YEKA’ya büyük ilgi 

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için açık eksiltme ihalesi 2017 yılında gerçekleştirildi. 8 devin katıldığı ihaleyi, Siemens - Türkerler- Kalyon Ortak Girişim Grubu 3,49 dolarlık teklifiyle kazandı. Rüzgar YEKA’sı ihalesini kazanan firma, 1 milyar doların üzerinde yatırım yapmış olacak.  

YILIN KAYBI:

İbrahim Çağlar 

İş dünyası, geçtiğimiz yılın son günlerinde İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın vefatıyla yasa boğuldu. Geçirdiği kalp krizi sonrasında Çağlar hayata veda etti. 2013’tenbu yana İTO başkanlığını yürüten ve Ak Parti’nin kurucu üyelerinden biri olan Çağlar, 57 yaşındaydı. Çağlar’ın TRT dizisi Payitaht Abdulhamid’in çekimlerinde rol aldı, ancak bölüm yayınlanamadan hayata gözlerini yumdu. 

YILIN ANLAŞMASI:

S-400’de imza atıldı

Türkiye tüm baskılara rağmen Rusya’yla hava savunma sistemi S-400’ün alımı için anlaşmaya vardı. Türkiye 2,5 milyar dolar karşılığında Rusya’dan 2 S-400 sistemi ve 4 adet batarya satın aldı. Anlaşmanın son şekli 3 gün önce imzalandı. Böylece Türkiye S-400 satın alan ilk NATO üyesi ülke oldu.