AVRASYA TÜNELİ
Deniz altında ikinci buluşma
Avrasya Tüp Geçişi, denizin 106 metre altında inşa edildi. Projenin 3,4 kilometrelik kesimi denizin altından tünelle geçiliyor. Marmaray’ın kardeşi olarak görülen Avrasya Tüp Geçişi, geçtiğimiz günlerde 20 Aralık tarihinde hizmete girdi.
OSMANGAZi KÖPRÜSÜ
Körfez'i geçmek sadece 4 dakika
Birçok ilki bünyesinde barındıran Osmangazi Köprüsü'nün hizmete alınması, sadece Türkiye’de değil, dünyada merakla beklendi. 252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip köprü, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın 4'üncü en büyüğü oldu. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması bakımından örnek gösterilen köprü, 30 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Köprü, Körfez çevresinde 2 saate yakın süren yolu 4 dakikaya düşürdü.
GÖKTÜRK -
Yılda 60 bin görüntü çekecek
TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun montajı Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirildi. Uydu, 5 Aralık'ta Türkiye saatiyle 16.51'de uzaya fırlatıldı. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atan uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.
4.5G TEKNOLOJiSi
1 Nisan'da internet uçuşa geçti!
Ulaştırma alanında dev projelerin hizmete alındığı Türkiye'de, mobil iletişimde de yeni bir teknoloji geçildi. Mobil haberleşmede 3G'ye göre 10 kat daha hızlı olan 4.5G teknolojisi 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başladı. 4.5G'nin denemesini Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak gerçekleştirdi.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
Boğaz'ın 3. incisi parladı
İstanbul Boğazı'nın üçüncü incisi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de dünya mühendislik tarihi için önemli bir yere sahip. Köprü, 26 Ağustos tarihinde hizmete alındı.