Emekli maaşı ne kadar?

Enflasyon oranları ile belirlenen maaşlarda Temmuz Ayı'nda yapılacak olan %5'lik zam ile en düşük memur maaşı 2.140 TL olacak. En düşük memur emeklisi aylığı ise 1.700 TL'ye kadar artıyor.

Emekli maaşları enflasyon oranlarına göre belirleniyor. SGK'dan yapılan açıklamaya göre Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde aylık alanlara Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında, Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde aylık alanlara Temmuz ve Ağustos ayları olmak üzere 2 aylık tutarında, Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde aylık alanlara Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olmak üzere 3 aylık tutarında, aylıklarını her ay alanlara Temmuz ayına ait 1 aylık tutarında aylık farkı tahakkuk ettirilmiştir denildi. 

Bu arada Başbakan Binali Yıldırım’a sunulacak olan çalışmaya göre promosyon, ‘emeklinin aldığı maaşa’ göre olacak. Ayrıca emekli aylığını hemen çekmemek de promosyon miktarını artıracak. 

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Memur, Bağkurlu ve işçilerin maaşları farklı oranlarda artarken, işçilerin maaşları yapılan sözleşmelere göre belirleniyor. SSK'lılar için ise en düşük emekli aylığı tabanı 1.292 olurken, Tarım Bağkurlular için ise 876 TL. SGK yaptığı açıklama da şunları söyledi: "Temsil ile yetkili emekli derneklerine kesinti yapılabilmesi için de emeklilerimizin izni şarttır. Emeklilerimizden kanunsuz kesintiler yapılması, mümkün olmamakla birlikte Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kaldırılarak emeklilerimize yapılan destekler sürdürülmüştür. Tedirginlik üretmek isteyen çevrelere emeklilerimize yapılan maaş zamları ve refahlarını yükseltici diğer çalışmalarımız cevaben yeterli olacaktır." dedi. 

Emekli maaşı 2016 yılında her vatandaşın bağlı olduğu kuruma göre değişiklikler gösterdi. Emekliler bağlı oldukları kurumun sorgulama programına girerek emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabını öğrenebiliyor. Yıllarca çalışan ve birikim yapmak isteyen vatandaşlar emeklilik tarihleri yaklaştığında bağlı oldukları kurumlardan bunları kesin olarak öğrenmek ister. Bakanlıkların hazırladığı online hizmetler sayesinde artık merak edilen soruların cevaplarını kolayca bulmak mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere online olarak verdiği e-devlet uygulaması sayesinde merak ettiklerinizi öğrenmek çok basit. Emeklilere bu ay çifte zam verildi.

 Emekli olup Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşından yapılan %10'luk SGK Destek Primi kesintisi önceki gün çıkartılan yasa ile kaldırıldı ve yeni yaspılan yasaya göre 'köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar' kapsamındaki Bağ-Kur'lulardan Sosyal Güvenlik Destek Primi artık alınmayacak. Temmuz ve Ocak ayı içerisinde artan emekli maaşları yeni eklenen promosyonla birlikte yüzleri daha da güldürecek. Bakan Süleyman Soylu'nun açıklamaları ile emekliye zam 2016 yılı içerisinde ard arda geliyor ve artış göstermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı raporlara göre SSK ve Bağkur emeklilerini için olan bu uygulama artık düzenli bir şekilde enflasyon oranlarına göre ayarlanacak. Enflasyon oranı Ekim'de yüzde 1,55, Kasım'da yüzde 0,67, Aralık'da ise yüzde 0,21 olarak gerçekleşti. Tüm bu oranların sonucunda altı aylık enflasyon oranı %3,81 oldu. Bu da demek oluyor ki SSK ve Bağkur emeklileri 2016 yılında enflasyon oranından 3,81 oranında zam alacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal en düşük aylığı alan SSK işçi emekli aylığının ise %12,5 oranında bir artış olacağını belirtti.