200 ülkeye tarım ürünü

Tarım ürünleri ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru yaşanıyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir “20 yıl önce 3.5 milyar dolar ihracat yaparken, şu anda 30 milyar dolarla 200'e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.

Akşam Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Kastamonu Öğretmenevi'nde düzenlenen "Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı"nda değerlendirmelerde bulundu. Hasdemir salgın hastalıklar, iklim değişikliği, savaşlar, artan enerji maliyetleri ve ekonomik krizlerle "yeni normal" olarak tanımlanan bu dönemde tarımsal üretimde planlamanın önemli hale geldiğini söyledi.

NÜFUS VE İHRACAT ARTTI

Son 20 yılda ülke nüfusunun yaklaşık 25 milyon arttığına işaret eden Hasdemir, "Yani 60 milyon nüfustan 85 milyona çıktı. Üzerine bir de 50 milyona yakın turisti ağırlıyoruz ama tarım topraklarımız aynı. 20 yıl boyunca bir vatandaşımızı 4 dekar tarım arazisiyle beslerken, şimdi 2,8 dekar tarım arazisiyle beslemek zorundayız. 20 yıl önce 3,5 milyar dolar ihracat yaparken, şu anda 30 milyar dolarla dünyanın 200'e yakın ülkesine tarım ürünleri ihraç ediyoruz. Bu durumda bir taraftan ihtiyaç artıyor, bir taraftan kişi başına düşen tarım arazisi miktarı düşüyor. Bir metrekare tarım toprağını bile kendi halinde bırakmaya tahammülümüz yok" dedi. Üretim rekoru kırmayı beklediklerini söyleyen Hasdemir, şöyle devam etti: "132,8 milyon ton bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihinin en fazla üretimini yapacağız, bununla gurur duyuyoruz. Hamdolsun, halkımızın da ihtiyacını karşılıyoruz ama bu üretim artışına geriye dönüp baktığınızda, meyvenin son 20 yıldaki üretim artışı yüzde 90'larda ama stratejik ürünlerimizin üretim artışı yüzde 26'larda, sebzeninki yüzde 25'lerde. Toprağımızı stratejik açıdan daha önemli olan un, yağ, şeker dediğimiz ürünlere tahsis etmek durumundayız. Bizim buğdaya, mısıra ihtiyacımız var. Dolayısıyla tarım topraklarını bu ürünlere tahsis etmek zorundayız."

ÇEMBER TARLALARDA HASAT ZAMANI

Konya'da TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesindeki 492 dekarlık hububat ekili tarlalarda rekolte, uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşiyor. Modern ekipmanların ve teknolojin kullanıldığı işletmede, Center Pivot Sulama Sistemi'ne göre ekili daire şeklindeki 7 tarla dikkati çekiyor. Tarlanın merkezini esas alan, yarı çap uzunluğundaki hareketli robotik sulama sistemine göre ekimin yapıldığı dairesel tarlalarda, dekara 700-800 kilogram verim elde ediliyor. Her biri 68 futbol sahası büyüklüğüne sahip hububat ekili tarlaların her birinde hasat 10 biçerdöverle yapılıyor. İşletmenin müdür yardımcısı Ertuğrul Kılınç "Şu anda 32 bin dekar alanda arpa, 32 bin dekar alanda da buğday üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz mahsulleri sertifikalandırıyoruz ve çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Bu yıl, işletmemizin kurulduğu 1942'den bu yana en yüksek rekolteyi bekliyoruz. 26 bin ton civarında mahsul bekliyoruz. Yani geçmiş yıllarda hiç bu noktada böyle bir verim alınmamış. Kendi rekorunu kırmış olacağız" dedi.

PLANLAMA ÖNE ÇIKACAK

Tarımsal üretimde önemli ürünlerde planlamaya gidileceğini belirten Hasdemir, "Bir yerde planlama gereği bir ürünü desteklemiyorsak, TKDK'den de o ürünün depolama sistemine destekleme vermemesini isteyeceğiz" dedi.

İNTERNETTEN GÖRDÜ, LAVANTA ÜRETİCİSİ OLDU

Kütahyalı 39 yaşındaki ev hanımı Vildan Çoban Yakut, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle eşinin köyündeki 60 dönümlük çorak arazide lavanta yetiştiriciliğine başladı. Ürünleri "Frig Tıbbi Aromatik" markasıyla pazarlayan Yakut, lavanta yetiştiriciliğine başladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojisi bölümünü de bitirdiğini, bu işi daha geniş bir alanda yapmaya karar verdiğini söyledi. Yakut, "TKDK'ya sunduğumuz proje ile hibe desteğinden faydalandık. 500 milyon liralık yatırımımızın yaklaşık 250 bin lirasını hibe alıp arazimizin etrafını çevreleterek toprağı işlemek için de gerekli makine ekipmanları satın aldık. Kiraladığımız arazide deneme amaçlı adaçayı, sumak ve ıhlamur da yetiştirmeye başladık" dedi. Üniversitelerden aldığı eğitimleri birleştirerek ilerleyen zamanlarda bu alanı turizme açmayı hedeflediğini dile getiren Yakut, kadınlara devletin desteklerinden faydalanarak hayallerini gerçekleştirmelerini tavsiye etti.