200 milyon dolar’lık ithalata son veriyor

İsveç’ten 25 hava arama radarı alındığını belirten Canikli, “İthalatı 200 milyon dolar. Şimdi bunu ASELSAN 26.5 milyon dolar’a üretecek” dedi.  

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın 2018 yılı bütçeleri üzerine konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda kullanılmak üzere su üstü ve alçak irtifa hava arama radarı talebinin söz konusu olduğunu, bunun da İsveç’te bir firmadan temin edildiğini aktardı.

Tankta seri üretim 

Toplam 25 radar ihtiyacından her birinin maliyetinin 8 milyon dolar olduğunu aktaran Canikli, tümünün ithal edilmesi durumunda 200 milyon dolar ödenmesi gerektiği bilgisini vererek, “Biz şimdi tanesini 1,2 milyon dolara üretiyoruz. Gerekli anlaşma yapıldı. Toplamını 26,5 milyon dolara üretiyoruz. Tamamen yerli imkanlarla bunu gerçekleştiriyoruz. Milli dediğimiz hadise bu işte” değerlendirmesini yaptı. Canikli, yerli tankta seri üretimin 2019’un ilk çeyreğinde başlayacağını duyurdu.

Fırtına obüslerine %100 yerli motor

Fırtına obüslerinde Alman menşeli MT motorlarının kullanıldığını anlatan Canikli, bu ürünleri ihraç etmek için sözleşmeler imzalandığını ancak Almanya’nın üçüncü ülkelere ihracat izni vermemediğini ifade etti. Canikli, şöyle konuştu: “Şimdi bunların motorlarının da yüzde 100 yerli yapılması için çok büyük gayret sarf ediyoruz.