200 milyarlık paket! Yeni vergi düzenlemeleri devrede

Gelir Vergisi artışı ve MTV zammından sonra birçok kalemde artışa gidildi. Yayınlanan yeni kararlarla KDV iki puan arttı, harç tutarları ve cep telefonu harcı zamlandı. Atılan adımlarla bütçeye 200 milyar kaynak gelecek.

Akşam Gazetesi

Gelir yaratıcı önlemler kapsamında vergi düzenlemeleri sürüyor. Meclis'e sunulan torba yasadaki vergi artışlarının ardından dün de Resmi Gazete'de yayınlanan bir bizi düzenleme ile vergi ve harçlar artırıldı. Başta KDV'de iki puanlık artış olmak üzere çeşitli vergilerde artışa gidilirken, harçlar da yüzde 50 yükseltildi. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım harcı, tüketici kredilerinde BSMV ve şans oyunları vergisinde artışa gidildi. Atılan adımların bütçeye en az 200 milyarlık ek kaynak sağlaması bekleniyor.

BÜTÇEYE YÜZDE 2 KATKI

Ekonomistler Kurumlar Vergisi'nde yapılan artışın 100 milyar TL'nin üzerinde, MTV'nin ise 40 milyar TL bütçe geliri yaratacağını hesaplıyor. Ekonomistler dün açıklanan 2 puanlık KDV artışının katkısının ise 30 milyar TL civarında hesaplıyor. Oyak Yatırım'ın yayınladığı bilgi notuna göre ise vergi artışları bütçe gelirlerine % 2 civarı katkı sağlayacak. Memur maaşı artışının ise bu yıl için 177 milyar TL gider yaratması bekleniyor. Bütçe yaşanan deprem felaketinin ardından yılın ilk 5 ayında 263.6 milyar lira açık vermişti. Bu arada QNB Finansbank tarafından yayımlanan değerlendirmede, vergi düzenlemelerinin enflasyona etkisinin 1-1.2 puan civarında olacağını hesapladı.

TÜKETİCİ KREDİSİNE 5 PUAN MALİYET

Banka ve Sigorta Muameleleri vergileri (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. Böylece tüketici kredisi de dahil faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

KDV'DE 2 PUAN ARTIŞ

Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı. Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, Mart'ta yüzde 18'den yüzde 8'e inmişti. Yeme-içme sektöründre KDV yüzde 10'a çıkarken deterjan, sabun, şampuan, dezenfektanlar, ıslak mendil tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20'lik dilime girdi. Diş fırçası ve macunu ve diş iplikleri düşük KDV diliminde bırakıldı. Beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak. Akaryakıtta KDV oranınrın yüzde 18'den yüzde 20'ye yükselmesi benzinde yaklaşık 44 kuruşluk zamma yol açacak. Temel gıda ürünlerindeki KDV'yse geçen yıl yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak. Gıda maddelerinde ise KDV oranı değişmedi.

SARP'TA SON GÜN KUYRUĞU

Yurtdışından getirilen telefona gelen 20 bin liralık kayıt ücreti nedeniyle Türkiye'nin Gürcistan'a açılan kapısı Sarp Sınır Kapısı'nda tarihi yoğunluk yaşandı. Uygulamada son gün fırsatından yararlanmak isteyenler 20 bin lira yerine 6 bin lira ödemek için kapıya akın etti.

YURT DIŞINDAN CEP TELEFONU GETİRENE 20 BİN TL EK FATURA

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç 20 bin TL'ye çıkarıldı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karar öncesi bu ücret 6 bin 91 TL'ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7.3 kat arttı. Fakat pahalı cep telefonlarında yurt dışından telefon alıp kaydettirmek hâlâ bir miktar daha ucuz. Örneğin İngiltere'de 1.749 sterline (58 bin TL) satılan bir iPhone 14 Pro Max 1 TB'ı alıp Türkiye'de kaydettirmek isteyen bir kişinin cebinden toplam 78 bin TL çıkmış olacak. Bu telefonun Türkiye satış fiyatıysa 86 bin TL.

HARÇLAR % 50 ZAMLANDI

Resmi Gazete'de yayınlanan bir başka kararla Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı. Karar; noter, pasaport, tapu çalışma izni ile trafik harçları gibi birçok kalemi kapsıyor. Yapılan arıtşla birlikte 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan 1034 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3.295 liradan 4.943 liraya çıktı. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu.

Pasaport harçları

6 ay 689,7 1034

1 yıl 1.008 512

2 yıl 1.646 2469

3 yıl 2.338 3507

3+yıl 3.295 4943

Resmi Gazete'de yayınlanan bir başka kararla Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı. Karar; noter, pasaport, tapu çalışma izni ile trafik harçları gibi birçok kalemi kapsıyor. Yapılan arıtşla birlikte 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan 1034 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3.295 liradan 4.943 liraya çıktı. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu.

OTOMOBİLE YÜZDE 4 KDV ZAMMI YOLDA

Resmi Gazete'de yayınlanan KDV artışı, otomotivi de kapsıyor. Otomobillerden KDV, yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV'li otomobillerdeki vergi yüzde 112'den yüzde 116'ya çıktı. Yapılan KDV artışının otomobil fiyatlarına yüzde 4 zam olarak yansıması bekleniyor.

ŞANS OYUNLARININ VERGİSİ DE ARTTI

Şans oyunları hasılatından alınan vergilerde ise spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 10, at yarışlarında yüzde 14, diğer şans oyunlarında ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

BEDELLİ ASKERLİK 122 BİN LİRA

Memura yapılan zammın ardından askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerin merak ettiği yeni bedelli askerlik ücretleri belli oldu. Bu yılın ikinci yarısında başvuranlardan 122.350 TL bedelli askerlik ücreti alınacak. Memur maaşlarına yapılan 8 bin liralık seyyanen zam memur maaş katsayısına dahil edilmedi. Bu nedenle temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 17.55 oranında arttı. Böylece, 2023'ün ocak-haziran döneminde 104.084 TL olan bedelli askerlik ücreti temmuz–aralık dönemi için 122.350 TL'ye çıkartıldı.