200 bin işçiyle 42 ayda rekor çıkış

Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazının açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Yeni havalimanı sadece bölgenin değil, dünya havacılığının da merkezini İstanbul’a kaydıracak.

Süleyman ŞEN

Tamamlandığında dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk fazı 42 ay gibi rekor sürede tamamlanarak, dün Cumhuriyet’in 95’inci yıldönümünde Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir törenle hizmete açıldı. 

PEKİN'İN 3.5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

İlk fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor. Temelinin atıldığı günden bu yana toplamda yaklaşık 200 bin işçinin emek verdiği havalimanının, 2025’te de 225 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlaması öngörülüyor. İstanbul Yeni Havalimanı, havalimanı bölgesine ayrılan alan büyüklüğüyle de rakiplerinin hayli üzerinde yer alıyor. Dünyanın en büyük havalimanı listesi zirvesinin eski sahibi olan 23 milyon metrekarelik Pekin Havalimanı’nın yaklaşık 3.5 katı büyüklüğünde olan İstanbul Yeni Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Günümüzde en çok yolcuya hizmet veren havalimanı sıfatını Atlanta Havalimanı yıllık 104 milyon yolcuyla elinde tutuyor.

80 EYFEL KULESİ’NE BEDEL

Havalimanının büyüklüğü rakamlarla kıyaslandığında ise ilginç bilgiler ortaya çıkıyor. 1.4 milyon metrekarelik terminal binası 8 adet Esenboğa Havalimanı’na tekabül ederken, kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. İnşaatta kullanılan betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılabiliyor. 

Gayrettepe’den 25 dakika sürecek

Şu anda, Levent’ten D-20 Karayolu üzerinden 30 dakikada havalimanına ulaşmak mümkün. 30 Aralık’a kadar havalimanına kendi araçlarıyla gelecek yolcular için otopark ücretsiz olacak. 2020 itibarıyla Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İhsaniye ve İstanbul Yeni Havalimanı duraklarından oluşan metro hattıyla yolcular Gayrettepe’den havalimanına 25 dakikada ulaşacak.

Dakikalarca bagaj beklemeye son

Havalimanında bagaj bekleme süresi azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Erken gelen bagajların depolanması için EBS (Erken Bavul Sistemi) sistemi devrede olacak. 

Yeni üniformalar görücüye çıktı 

THY’nin yeni üniformaları da, ilk kez sergilendi. Klasik Türk sanatlarındaki birçok desenden esinlenilerek ortaya çıkarılan, tasarımı modacı Ettore Bilotta’ya ait THY’nin yeni üniformaları görücüye çıktı. Şapka, eldiven, elbise, çanta ve çeşitli aksesuarlardan oluşan, renk olarak bayrak kırmızısı ve antrasit gri renkleri hakim yeni kabin üniformaları İstanbul Havalimanı’ndaki seferlerde kullanılacak. THY’nin 120 personeli yeni kıyafetlerle yeni havalimanının açılışında görev aldı.