20 milyarlık yatırımla kaçak 33 puan düştü

Dicle Elektrik, 10 yılda şebeke yenileme ve güçlendirme başta olmak üzere toplam 19.4 milyar liralık yatırım yaptı. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Kayıp kaçakta ise 10 yıl önce yüzde 76 ile devraldığımız şirketimizi, yüzde 43'e kadar düşürdük” dedi.

DURSUN TOPÇU/DİYARBAKIR

Murat Karagüzel, Akşam Gazetesi Yurt Haberler Müdürü Dursun Topçu'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Özelleştirme kapsamında 2013 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 6 ilin elektrik dağıtımını alan Eksim Holding'e bağlı Dicle Elektrik, bugüne kadar yaptığı 20 milyar TL'ye yakın yatırım ve tüketicilere dönük teşviklerle bölgedeki kaçak elektrik kullanımını 33 puan aşağı çekti. Dicle Elektrik'in Diyarbakır'daki genel müdürlük binasında gazetecilere bilgi veren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, toplamda 2.2 milyon tüketiciye hizmet sunduklarını belirtti. Arvas, "21 dağıtım şirketi arasında, enerji tüketimi açısından İstanbul'un ardından en çok enerji tüketen elektrik şirketi konumundayız" dedi.

Yaşar Arvas, kişi başı tüketimde Türkiye'de bir abonmanın ortalama yıllık tüketimi 4500 KW iken Dicle Elektrik'in bölgesinde bu oranın 11.500 KW olduğunu ve diğer bölge abonelerinden 2.5 kat daha fazla elektrik tüketimine denk geldiğini belirtti. Arvas, bu yüksek tüketimin sebeplerini ise şöyle ifade etti: "Biz enerji dağıtımımızı şehir ve ilçe merkezleri, kırsal ve tarımsal sulama alanları olmak üzere 3 alanda ele alıyoruz. İl ve ilçe merkezlerinde kayıp kaçak oranı yüzde 30'un altında. Kırsalda ise yüzde 75-80'in üzerinde, tarımsal sulamada ise yüzde 40'ın üzerinde. Türkiye'deki tarımsal sulamanın yarısı bölgemizde bulunuyor ve tüketimin önemli miktarı buraya gidiyor. Ülkemizde kayıp kaçak oranı yüzde 13'ün altında. Geçtiğimiz yılı, dağıtım şebekemizde 23 milyar kilowat saat enerjiyle kapattık ve bu yıl 30 milyarın geçileceğini öngörüyoruz. 2013'te yüzde 76'lık kayıp kaçak oranıyla devraldığımız şirketimizde bugün bu oranı yüzde 43'e düşürdük."

Başta şebekeye yönelik olmak üzere yatırımları aralıksız sürdürdüklerini belirten Yaşar Arvas, "2013'ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmeye harcanan toplam 19.4 milyar TL yatırıma imza attık. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde de 6.5 milyar TL ila 8 milyar TL tutar aralığındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

DEPREMDE ALANDAYDIK

Depremde Dicle Elektrik olarak önemli görevler üstlendiklerini belirten Arvas, şunları söyledi: "Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki merkezlerimizi, depremzedelerin hizmetine açarak barınma ve sıcak yemek desteği sunduk. Sorumluluk alanımızdaki bazı bölgelerde afetten hasar gören elektrik şebekelerimizi 30 saatte tekrar aktif hale getirdik. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş elektrik hatlarının onarımı için de destek sağladık. Adıyaman'da 600 çadır kurduk. 25 çalışma arkadaşımızdan oluşan Dicle Arama Kurtarma Ekibi (DAK) ise Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın ardından Adıyaman'da arama kurtarma ve elektrik altyapılarının onarımında 500 saat görev aldı. DAK, Adıyaman'da 9 kişinin canlı kurtarılmasında önemli görevler üstlendi. Adıyaman'da 3 bin kişilik çadır kentin elektrik altyapısı ihtiyacını karşıladık."

123 BİN ÇİFTÇİYE DESTEK

Toplantıda ayrıca bölgenin elektrik tüketiminde önemli rol oynayan tarım sektörü ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin (DEPSAŞ Enerji) sürdürülebilir çözüm önerileri masaya yatırıldı. Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 5'inin DEPSAŞ Enerji'nin hizmet sahasında yer aldığının altını çizen DEPSAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, "69 hizmet lokasyonu ile 2.2 milyon müşteriye elektrik perakende satış hizmeti veriyoruz. Hizmet verdiğimiz illerde 16 milyon dekarda, 123 bin çiftçi üretim yapıyor. Sulama birlikleri sahalarında ekilen alanın yüzzde 65'i elektrik enerjisiyle sulanıyor" diye konuştu.