20 milyar ton kömür gaza dönüştürülecek

Enerjide yeni bir adım daha atılıyor. 20 milyar ton kömürü doğalgaza dönüştürmek için düğmeye basıldı. ‘Kömürü yerinde gazlaştırma' yöntemiyle temiz enerji elde edilerek ekonomiye büyük katkı sağlanacak.

Akşam

Türkiye'de Karadeniz gazı projesi hızla ilerlerken ülke genelinde klasik madencilikle çıkarılma ihtimali bulunmayan yaklaşık 20 milyar ton rezervli kömürün 'yeraltında' yakılmasıyla başta temiz enerji kaynakları doğalgaz ve hidrojen olmak üzere ekonomik getirisi yüksek sentez gazların üretimi için düğmeye basıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) işbirliğindeki 'Enerji Akademi Programı' kapsamında, jeolojik zorluklar imkan tanımadığından madencilik yapılamayan linyitleri ekonomik değeri yüksek gazlara dönüştürmek üzere desteklenmeye hak kazanan projenin yürütüldüğü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Laboratuvarları, kapılarını açtı.

Fişne, "Trakya havzasıyla başlayıp Afyonkarahisar'daki kömür yatakları ile devam edeceğiz. Bu teknik başka diğer sahalara da uygulanabilecek. Projenin hayata geçirilme olasılığını çok yüksek görüyoruz" dedi.

Karadeniz gazından sonra Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak yeni bir projeyi başlatmanın heyecanını yaşadıklarını belirten İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Fişne, şunları söyledi: "Kömürden başta doğalgaz elde edeceğiz. Bu doğalgazın içinde başta metan ve hidrojen olmak üzere etan, karbonmonoksit, propan gibi kalorifik değeri olan gazlar elde edilmesini hedefliyoruz.

EKONOMİYE KATKI

Türkiye'de yaklaşık 20 milyar tonluk linyit kömürü rezervinden yılda ortalama 80-100 milyon ton üretim yapılabildiğini belirten Abdullah Fişne, "20 milyar tonluk kaynağımızdan, yerinde gazlaştırma projesi hayata geçtiğinde ekonomiye büyük katkı sağlanacak. Projemiz başarı ile neticelenip ilk gaz üretimini gerçekleştirdiğimizde Karadeniz gazında yaşadığımız sevincin bir benzerini ülkemize yaşatmak istiyoruz" diye konuştu.

DEVLETİN ÜCRETSİZ GAZ DESTEĞİ 37 MİLYAR LİRA

Yerli gaz ile birlikte bu ay itibarıyla konutlarda doğalgaz ücretsiz, kalan 11 ayda ise indirimli olarak sağlanacak. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan, "1 ay boyunca konutlar, ibadethaneler ve cemevlerinden doğalgaz bedeli alınmaması ve sonraki 11 ayda 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olarak vatandaşın kullanımına sunulmasıyla hane başı ortalama 2 bin lira tutarındaki doğalgaz faturası ücretsiz olacak. Hanelerde yıllık doğalgaz giderinin ortalama 6 bin lira olduğu düşünüldüğünde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında yıllık doğal gaz giderlerine yaklaşık yüzde 35 destek sağlanmış olacaktır. Her iki desteğin toplam maliyetinin yaklaşık 37 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

KARADENİZ GAZI SONDAJ YÖNTEMİ

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çınar, "Karadeniz gazındakine benzer sondaj teknolojileri kullanacağız. Yeraltına inmeden, tamamen yer üstünde tasarlanacak ve hayata geçirilecek bir teknoloji olacak. Elde edilen gaz, standart bir termik santrale gidecek bir gaz olmayacak, buna göre bir santral tasarlanması gerekecek" dedi.