Dolar-Euro döviz kuru fiyatları ne oldu?

Geçtiğimiz hafta yakaladığı yükseliş ivmesini devam ettiren altın fiyatı 164 lira bandına dayandı. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 266, cumhuriyet altını ise 1,078 liradan işlem görüyor. İşte en güncel altın fiyatları...

Güne 3.85 seviyesinde başlayan dolar kuru, yönünü yukarı çevirerek en yüksek 3.9036 seviyesini gördü. Dolar/TL  3.8890'la haftayı kapatırken,  Euro 4,5880'le kapanışı yaptı. Doların geçen hafta hızla yükselmesiyle altın fiyatları da yükselmişti. Altın fiyatları bugün ne kadar sorusu gündemde araştırılıyor. 

ALTIN FİYATLARI NE OLDU?

 Asya piyasalarında Sabah saatlerinde pozitif seyreden altının ons  fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,23 değer kazancıyla 1.280  dolardan işlem görüyor.

 
AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD'de yeni vergi reformunun  temsilciler meclisinden geçmesinin altının ons fiyatında yükselişlere neden  olduğunu söyledi.
 
Teknik açıdan altının ons fiyatında 1.270 doların destek 1.281 doların  ise direnç konumunda olduğunu ifade eden Memiş, yarın açıklanacak ABD Merkez  Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının altın fiyatlarının yönü üzerinde etkili  olacağını söyledi.
 
Memiş, dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişlerin altının  gram fiyatında yeni rekora neden olduğunu, ancak bu yükselişleri sağlıksız  bulduklarından dolayı sert dalgalanmalar için dikkatli olunması gerektiğini  kaydetti. Dolar kurunda yaşanacak gerilemelerin altının gram fiyatında sert  düşüşlere neden olabileceğini dile getiren Memiş, teknik açıdan 159,6 liranın  destek, 163,8 liranın ise direnç seviyesi olarak takip edileceğini söyledi.

Merkez Bankası'ndan yeni hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürüldü.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi.

TCMB yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak.  

Merkez Bankası'nın bu hamlesinden sonra 3.9781'e kadar çıkan dolar 3.95 seviyelerine geriledi. 

MERKEZ BANKASI'NDAN UZLAŞMALI VADELİ DÖVİZ İŞLEMİ

Merkez Bankası'nın Cumartesi günü açıkladığı kararına göre, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla döviz kuru riski koruması sağlayacak "TL uzlaşmalı vadeli döviz" işlemleri çerçevesinde döviz satış ihaleleri düzenlenecek.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verilmiştir. 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olması planlanmaktadır" denildi ve önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin ise daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Merkez Bankası bugün başlayacak ihalelerde, döviz satış vadeleri bir, üç ve altı ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar en çok 3.0 milyar dolar olarak. Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolarlık bir ay vadeli, 100 milyon dolarlık üç ay vadeli ve 100 milyon dolarlık altı ay vadeli ihale yapılacak.

Merkez Bankası'nın takvimine göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale düzenlenecek.
Yeni haftaya yüzde 0.15 yükselişle 106 bin 399 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi de, ilk işlemlerde eksiye geçerek, yüzde 0.61 düşüşle 105 bin 586 puana kadar geriledi.