2 trilyon dolar gitti, dünyanın %2.6’sı buharlaştı, Avrupa'nın yeni korkusu:

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya(Brexit) karar vermesinin ardından piyasalardaki kayıp 2 trilyon doları aştı. Bu rakam dünya ekonomisinin yüzde 2.6’sına eşit. Bankaların hedef fiyatlarını düşürmesi ‘Kara Cuma’nın ‘Kara Yaz’a dönüşebileceğine işaret ediyor. 

1

SELİM KARAHAN

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık kararının (Brexit) Avrupa’ya ve dünyaya faturası ağırlaşıyor. Cuma günü küresel borsalardaki yüzde 10’u aşan düşüşler sebebiyle, borsalardaki şirketlerin değeri 2.1 trilyon dolar azaldı. Yıllık dünya gelirinin 77 trilyon olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yalnızca bir günde küresel ekonominin yüzde 2.6’sı buhar oldu.  Küresel hisselerin performansını gösteren MSCI dünya endeksi ise bir günde yüzde 4.8 düştü. 

BANKALARDAN 400 MİLYAR 

Finans devlerinin değeri cuma günü 400 milyar dolar düştü. Bu düşüşte; dünyadaki ekonomik büyümenin ve gelişmiş ülkelerde faizlerin düşebileceği endişesi etkili oldu. Avrupa ile yıllarca süren entegrasyonun ardından bir belirsizlik sarmalına giren İngiliz bankalarında kayıp 100 milyar doları buldu. Cuma gün içinde Lloyds, Barclay’s ve RBS gibi köklü bankalarda yüzde 30’lara varan düşüşler yaşandı. Kapanışa doğru kayıpların bir kısmı telafi edilse de İngiliz bankaları 1 günde yüzde 15 değer kaybetmiş oldu. İngiliz bankaları ülkelerindeki belirsizliğe rağmen güçlü sermaye yapıları sayesinde  İspanyol ve İtalyan bankaları kadar tehlike altında değil. Bu sebeple İtalyan Unicredit’in hisseleri yüzde 24 İspanyol Banco Santander’in hisseleri ise yüzde 20 çakıldı. 

‘KARA YAZ’A DOĞRU MU GİDİLİYOR?

Bankaların yılsonuna dair hedef fiyatları indirmesi, Avrupa'daki kayıpların devam edeceğine işaret ediyor. Morgan Stanley’de Londra Borsası’nda kısa vadede yüzde 19’luk düşüş beklediğini açıkladı. Banka  Euro Stoxx 50 endeksinde ise düşüşün yüzde 14’ü bulacağını açıkladı. Kısacası şu an için tahminler ‘Kara Cuma’nın ‘Kara Yaz’a dönüşebileceğini gösteriyor.

Avrupa hasarlı ABD çok kritik 

Avrupa Birliği, Brexit depreminden sağ çıkmaya çalışırken en büyük darbelerden birini de ABD’li şirketler aldı. ABD’de borsaya kote şirketlerin toplam değeri 830 milyar dolar eridi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte 

olan piyasalarsa daha az hasar almış görünüyor. Hesaplara göre gelişmekte olan ülke borsalarındaki değer kaybı 128 milyar dolarla sınırlı kaldı. 

Türkiye için iyi bir haber olabilir

Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkeler, Brexit’ten nispeten daha az yara aldı. İtalya ve İspanya gibi ülkelerde Cuma günü borsada yüzde 11’i aşan kayıplar yaşanırken, Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 3.4’te kaldı. UBS Bölüm Başkanı Geoffrey Dennis de Brexit’in gelişen dünyaya etkisinin ‘sınırlı’ olmasını beklediklerini belirtti.   

Para akışı hızlanabilir

Aberdeen Varlık Yönetimi Gelişmekte Olan Piyaslar Sorumlusu Viktor Szabo konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Avrupa tahvillerindeki düşük faizler nedeniyle bu ülkelere bir sermaye akışı yaşanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu ülkeler daha cazip oldu

Varlık yönetim şirketi Amundi, son yatırımcı notunda "Siyasi riskin daha az , büyüme potansiyeli yüksek olduğu gelişmekte olan ülkelere yönelin" tavsiyesinde bulundu.

Yüzde 14 beklentisi

Şimdi herkes yeni haftada piyasaların seyrini merak ediyor. Credit Suisse İngilltere, ABD ve Avrupa gösterge endeksleri için yılsonu hedeflerinde sırasıyla yüzde 6.5, yüzde 7.5 ve yüzde 14’lük indirime gitti.