2. sefere geri sayım: İstikamet Antarktika! 

Antarktika’ya ikinci sefer yakında... Sefere çıkacak 28 kişilik heyetin araştırmaları, iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

MİRAY ÇİMEN

Dünya üzerindeki tatlı suyun yüzde 67’sine sahip olan Antarktika’ya ikinci sefer için sona gelindi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Burcu Özsoy’un liderlik edeceği heyet 28 kişiden oluşacak. Araştırmacıların bir bölümü fizibilite çalışmalarını ve bilimsel araştırma projelerini gerçekleştirmek için Şili Bandıralı Betanzos gemisiyle seyirederken, 9 kişilik sefer ekibi ise Robert Adası’nda bilimsel kamp kurarak araştırmalarını gerçekleştirecek. 2017’de ilk Antarktika Seferi’nin gerçekleştiği bu ay içerisinde ikincisinin gerçekleşeceği seferde yapılacak araştırmaların ayrıntıları netleşti.

28 KİŞİLİK EKİP

İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ne ilk seferde olduğu gibi İTÜ’den Burcu Özsoy liderlik edecek. 28 kişiden oluşan ekipte 2 sefer lider yardımcısı, 14 araştırmacı, 3 TRT belgeselcisi, 1 danışman, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi, 1 mimar, 1 inşaat mühendisi, 1 doktor, 1 teknisyen, 1 aşçı ve 1 lojistik çalışanı görev alacak. Ekipte yer alan 13 araştırmacının İTÜ’den olduğu görülürken, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nden araştırmacılar da bulunuyor.

Türk bilim insanları çeşitli araştırmalar için 2017 yılında Antarktika’ya ilk seferlerini gerçekleştirmişti.

Araştırmalar 2 aşamalı olacak

Araştırmalar iki aşamalı yapılacak. Araştırmacıların bir bölümü Şili Bandıralı Betanzos gemisiyle seyirederken, diğer ekip de kamp kuracak. Jeoloji, mikrobiyoloji, deniz biyolojisi, tatlı su çalışmaları, meteoroloji, bitkibilim, sedimantoloji, buzul bilimi, jeodezi ve oşinografi araştırma alanlarına odaklanılacak