2. el konut ve otomobilde fiyat artışlarına inceleme

Kredi desteği sonrası ikinci el konut ve otodaki fiyat artışlarına yönelik Bakan Pekcan, “Bakanlığımızın Teftiş Kurulu'yla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın müfettişleri bir çalışma yapacak” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Kovid-19 salgını nedeniyle bu süreçte yeni pazarlara girmek için düşük fiyatlı ithalatların başladığını, kendilerinin de bu doğrultuda bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Pekcan, “İlave gümrük vergileriyle aldığımız önlemlerle üretici ve sanayiciyi korumak için bir koruma kalkanı oluşturduk. Sanayicilerden çok pozitif tepkiler de alıyoruz” dedi.

57 BİN ŞİKAYET GELDİ

Haksız fiyat artışlarıyla mücadeleye de değinen Ticaret Bakanı Pekcan, “Mobil uygulamalarımıza ve Alo 175’e 12 bin firmayla ilgili 57 bin şikayet geldi. 10 bin firmanın incelemesini tamamladık, 50 bin üründe incelemeleri bitirdik. Şu anda 2 bin 400 firmamızın savunmasını alıyoruz” dedi. Pekcan, son dönemde kredi kampanyalarının ardından konut ve ikinci el otomobil satışlarındaki fiyat artışlarına yönelik şikayetlere ilişkin de şunları kaydetti: “Özellikle kredi kampanyasından sonra ikinci el otomobil ve konut satışlarıyla ilgili, tabii inşaat maliyetlerine çok giremeyiz ama ‘İlan edilen fiyat farkları nedir?’ diye Bakanlığımızın Teftiş Kurulu’yla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın müfettişleri beraber bu konuda bir çalışma yapacak.” 

‘RANDEVULU SANAL SIRA’ KAPIKULE’DE BU AY BAŞLAYACAK 

Bakan Pekcan, temassız ticaret uygulamalarına ilişkin de şunları söyledi: “Randevulu Sanal Sıra Projesi pandemi nedeniyle aksadı ancak pilot olarak bu ay Kapıkule Sınır Kapısı’nda başlayacak. İç gümrükte ya da yetkilendirilmiş yükümlüyseniz kendi tesisinizde bile gümrük yapma imkanı veriyoruz. Gümrük işlemlerini yaptığınızda cep telefonunuzdan, web sitemizden, sınırdan geçmek istediğiniz tarihi ve saati girerek randevulu sıra sistemiyle geçilebilecek. Geldikleri zaman LED panellerde sırası gelen ilan edilecek ve şoförün cep telefonuna da mesaj gelecek.”

İŞLEMLER ONLINE YAPILIYOR

Dijitalleşmede çok önemli adımlar attıklarını anlatan Pekcan, “İhracatta devlet destekleri sürecinin tamamını online yapabiliyorsunuz. Blockchain uygulamaları üzerinde çalışıyoruz. Singapur ve Güney Kore ile dış ticaret dokümanlarının paylaşımı konusunda ortak çalışmalarımız var” dedi. Pekcan, “Esnafımızı, KOBİ’lerimizi, girişimcilerimizi e-ticarete yönlendirmek için cesaretlendiriyoruz ve destekliyoruz’’ diye konuştu. Pekcan, sanal fuar ve ticaret heyetlerinin tam gaz devam ettiğini de kaydetti.