Uluslararası ticarette, gün geçtikçe daha fazla ülke ve şirket, maliyet avantajı ve daha düşük risk nedeni ile ikili sözleşme ve ödemelerinde yerel para birimlerini kullanmayı tercih ediyor. Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’yla (TCMB) Çin Merkez Bankası, ikili ticarette yerel paranın kullanılması amacıyla ihtiyaç duyulan teknik altyapıyı oluşturdu. Türkiye’nin iki büyük şirketi Türk Telekom ve Turkcell de, bu altyapıyı kullanarak, ticarette yerel para kullanımına yönelik öncü birer adım attı.
ANLAŞMALAR ÇEVRİLİYOR
Atılan bu adımı, diğer firmaların da takip etmesi bekleniyor. Türk Telekom, ithalat ödemelerinde Çin Yuanı kullandığını açıkladı. Şirket, bu altyapıyı etkin bir şekilde kullanarak, Çinli firmalardan temin edeceği teknoloji ürünlerinde yerel para üzerinden ödemelere başladı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Türkiye için önemli bir adım olan bu yolda, uluslararası ticari işlemlerimizi, yerel para birimleriyle karşı Çin Yuanı üzerinden tamamlamaya başladık” dedi. Turkcell de yabancı tedarikçilerle anlaşmalarını yerel para birimine çeviriyor. Turkcell ve Huawei Türkiye ileri tarihli tüm kontratlarını Çin’in yerel para birimi Yuan üzerinden yapma konusunda mutabık kaldı. Turkcell’in finanstan sorumlu genel müdür yardımcısı Osman Yılmaz, şunları söyledi:
PAYI GİDEREK ARTACAK
“Yatırımcılarımıza güven vermeye devam ediyoruz. Tüm tedarikçilerimizle anlaşmaları üçüncü para birimlerine bağımlılıktan kurtaracak şekilde, yerel baza çekiyoruz. Önümüzdeki dönemde hem ticaret hem de finansmanda yerel paraların payını artırarak bu alanda öncü konumumuzu devam ettireceğiz.”
TCMB: Yuanla ilk işlem yapıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran’da yapıldı. TCMB, bu sayede ilgili bankalar aracılığıyla çeşitli sektörlerdeki Türk şirketlerinin, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirdiğini kaydetti. Açıklamada, swap anlaşmasının kaynaklarının kullanılmış olmasının, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz ettiği belirtildi.