2-2.5 sent potansiyeli hala geçerli! Borsa İstanbul'da ikinci yarıda da ibre pozitif

Borsa yılın ilk yarısında yüzde 29.48'lik getiriyle son 13 yılın en iyi performansını sergiledi. Uzmanlar borsanın daha yolun başında olduğunu belirterek yukarı yönlü potansiyelin devam ettiği görüşünü paylaşıyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, küresel pay piyasalarının son yılların en sert düşüşünü yaşadığı ilk 6 ayda sergilediği performansla dünya genelinden pozitif ayrıştı. BIST 100 endeksi son dönemde küresel pay piyasalarındaki sert düşüşe paralel kazançlarını kısmen geri verse de ilk yarıda yatırımcısına yüzde 29,48'lik getiri sağlayarak son 13 yılın en iyi performansını sergiledi. Uzmanlar borsanın dolarbazlı grafikte daha yolun başında olduğunu belirterek yukarı yönlü potansiyelini korumayı sürdüreceğini belirtiyor.

DOLAR BAZINDA UCUZ

Stratejist Cüneyt Paksoy, küresel bazda devam eden risklere karşın yaklaşan bilanço dönemiyle birlikte banka hisseleri başta olmak üzere yüksek karlılık potansiyeli taşıyan şirketlerin BIST 100 endeksini yukarı taşıyabileceğini söyledi. Paksoy, büyüme sürecine ve ihracat potansiyeline paralel olarak güçlü bilançoların ve hikayesi olan şirketlerin çokluğunun temel bazda BIST 100 endeksini ucuz tutmaya devam ettiğini aktararak, "Teknik kriterlerle baktığımızda da rekorlara rağmen dolar bazlı grafiklerde daha yolun başında olmamız, gelecek için potansiyel sunmayı sürdürüyor" dedi.

TEMKİNLİ OLMALI

Bununla birlikte düzeltme sürecinin her an sertleşme ihtimaline karşın temkinli olmakta fayda bulunduğunu ifade eden Paksoy, gelecek dönemde yurt içi ve dışı kaynaklı birçok faktörün fiyatlamalara etkilerinin yakından takip edileceğini bildirdi. Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık da Başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarının yılın ikinci yarısında da oynaklığa neden olabileceğini belirterek "Bununla birlikte 2021'in son çeyreğinden itibaren içeride enflasyon ve değersiz TL üzerine kurulan senaryoyla yoluna devam eden BIST 100 endeksinin, kur ve enflasyondaki mevcut eğilimin devam etmesi nedeniyle yukarı yönlü potansiyelini korumayı sürdüreceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ULAŞTIRMA HİSSELERİ YÜZDE 116 YÜKSELDİ

Sektör endeksleri bazında incelendiğinde yılın ilk yarısında en fazla kazandıran yüzde 116,77 ile ulaştırma endeksi olurken, ulaştırmayı, yüzde 60,06 ile elektrik ve yüzde 49,97 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı izledi. En çok kaybettiren ise yüzde 16,06 ile turizm endeksi oldu. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 21,72 ve holding endeksi yüzde 40,22 yükseldi. BIST 100 endeksi hisse bazında incelendiğinde, ilk yarıda en çok kazandıran hisseler yüzde 370 ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, yüzde 245 ile Çan2 Termik ve yüzde 167 ile Alarko Holding oldu. En çok kaybettiren ise yüzde 63 ile Kütahya Porselen olarak kayıtlara geçti.

2.600 BANDI ÖNEMLİ BİR TEKNİK KRİTER

Stratejist Cüneyt Paksoy, gelecek dönemde yurt içi ve dışı kaynaklı birçok faktörün fiyatlamalara etkilerinin yakından takip edileceğini bildirdi. Paksoy, teknik açıdan 2.400-2.485 bandı üzerinde güç kazandıkça son dönem tepkilerin satışla karşılaştığı 2.500-2.600 bandının geçilmesinin yeniden yükselişe dönebilme adına oldukça önemli teknik bir kriter olacağını vurgulayarak, dolar bazlı 1.40-1.60 sent bandı içinde güç arayan BlST 100 endeksi için 2.00-2.50 sent potansiyelinin de hala geçerli bir senaryo olduğunu söyledi.