192 okul katıldı... En girişimci üniversite ODTÜ

Bakan Varank, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı. Endekste Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 83.61 puanla ilk sırada yer alırken Sabancı Üniversitesi 77.89 puanla ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 74.15 puanla üçüncü oldu. Törende konuşma yapan Bakan Varank, üniversiteler için girişimci ve yenilikçi olmanın artık bir seçenek değil, zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

23 GÖSTERGE SIRALANDI

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, Türkiye'de ilk kez 2012'de TÜBİTAK tarafından hazırlandı. Bu yıl endeksle üniversiteler, "bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği", "fikri mülkiyet havuzu", "iş birliği ve etkileşim" ile "ekonomik katkı ve ticarileşme" olmak üzere 4 boyut altında 23 göstergeye göre sıralandı. Bu sene endeks sıralamasına öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 192 üniversite dahil edildi.

GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNİ AÇTI

Bakan Mustafa Varank, dün resmi açılışını yaptığı Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi'nin, atıkların geri kazanılabilirliği ya da biyobozunurluğu gibi konularda AR-GE çalışmaları yürüteceğini ifade ederek şunları söyledi: "Merkez, atık oluşması, oluşan atıkların azami seviyede geri kazanımı için risk ve fırsat analizleri yapacak. Ülkemizde halihazırda yapılamayan, AB'de ise birkaç ülkede yapılan birçok test artık bu merkezde yapılacak. Diğer bir merkezimiz olan katmanlı imalat teknolojisine odaklanan merkezimizde ise yine geleceğe dönük işler yapacağız. Bu modern tesisler 7 milyon liranın üzerinde bütçeye sahip."