22 Kasım Taşeron işçi kadroya ne zaman geçecek?

21 Kasım Taşeron işçi kadroya ne zaman geçecek herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanlığı ile taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, ''Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. Taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanacağını yineleyen Sarıeroğlu, şunları söyledi: "Tabii bu zor bir konu. Geçmiş dönemde çalışma yapılmış ve disipline edilmeye çalışılmış bir alan. Sendikalara üye olma hakkı getirilmiş, toplu sözleşme hakkı getirilmiş, kıdem tazminatı güvence altına alınmış. Diğer taraftan ihalelerin üç senelik olarak yapılmasıyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirilmiş ama şu anda bir süreç var. Maliye Bakanlığımızla birlikte gerekli sunumlarımızı, çalışmalarımızı yaptık. 

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERON KADRO ŞARTLARI VE BİLMENİZ GEREKENLER İÇİN TIKLAYINIZ

4E statüsü nedir taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? - TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON İŞÇİ TARİH OLUYOR


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında Gündeme ilişkin  açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu  Sarıeroğlu, taşeronun Ak Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli  olmadığını,  geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra  disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika  üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1  Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin  olduğunu bildirdi.

Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara  başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye  Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma  Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü  alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir  alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle  ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını  Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler  doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili  Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir  çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip  tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda  bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde  Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı  arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin  kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

"İstihdam konusu öncelikli maddemiz"

Bakan Sarıeroğlu, "Kadroya kademe kademe bir geçiş mi olacak?"  sorusuna, "Bekleyen kitle çok fazla olduğu için ağzımızdan çıkacak bir kelime  farklı yankılar uyandırabiliyor. Her şey tam netleşmeden paylaşmak burada doğru  değil. Çünkü tekrardan sunacağımız mekanizmalarımız var, onay alacağımız  mekanizmalarımız var." karşılığını verdi.

"Kadınların istihdamına" yönelik bir sorusu üzerine Sarıeroğlu,  istihdam konusunun şu an en öncelikli gündem maddeleri olduğunu, kadınların,  gençlerin ve engellilerin istihdamlarına yönelik hedefler koyduklarını söyledi.

Sarıeroğlu, ayrıca Türkiye'nin atlattığı onca badireye rağmen son 10  yılda, Avrupa Birliği'nde en fazla istihdam artıran dördüncü ülke konumuna  geldiğini, istihdam seferberliği kapsamında şu anda 1 milyon 755 bin kişiye iş  imkanı yaratıldığını kaydetti.

Bakan Sarıeroğlu'ndan taşeron açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanlığı ile taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz." dedi. Sarıeroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanacağını yineleyen Sarıeroğlu, şunları söyledi:

"Tabii bu zor bir konu. Geçmiş dönemde çalışma yapılmış ve disipline edilmeye çalışılmış bir alan. Sendikalara üye olma hakkı getirilmiş, toplu sözleşme hakkı getirilmiş, kıdem tazminatı güvence altına alınmış. Diğer taraftan ihalelerin üç senelik olarak yapılmasıyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirilmiş ama şu anda bir süreç var. Maliye Bakanlığımızla birlikte gerekli sunumlarımızı, çalışmalarımızı yaptık. Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz."

"YASA ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞMALARIMIZI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

İşsizlik Sigortası Fonunun amacı dışında kullanıldığı eleştirilerini yanıtlayan Sarıeroğlu, bu konudaki yasal düzenleme çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti. Sarıeroğlu, fonun kuruluş amacının sadece işsizlik ödeneği ödemek olarak tanımlanmadığını, iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak, teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, iş gücü piyasası araştırma ve planlama çalışmalarını yapmak olarak da tarif edildiğini kaydetti. Bakan Sarıeroğlu, "Gerek aktif iş gücü programları gerek pasif iş gücü programları çerçevesindeki bütün faaliyetlerimiz İşsizlik Sigortası Fonunun kanunda yer alan amacıyla bire bir örtüşmektedir. Bu anlamda biz, İŞKUR aracılığıyla kanunun vermiş olduğu görevin yerine getirilmesiyle alakalı da çalışmalar yapıyoruz."