185 ülkeye 250 farklı savunma ürünü

6. Savunma Sanayii Buluşmaları'nda son 20 yılın çarpıcı verileri paylaşıldı: İhracat 20 yılda 22 kat arttı. İSO 500'e 16 yeni savunma sanayii şirketi girdi. Sektörün toplam cirosu 15 milyar, proje büyüklüğü 100 milyar dolara ulaştı.

Hasan Kuş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul tarafından 6'ncı kez düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları İstanbul'da sektörü bir araya getirdi. Zirvenin açılışında sektör temsilcileri savunma sanayii ile ilgili çarpıcı veriler paylaştı. Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, "Biz bu yılı 6.8 ile 7 milyar dolar arasında kapatacağımızı düşünüyoruz. 3 bin 500'ün üzerinde şirketimiz bu alanda çalışıyor. 100 binin üzerinde çalışan savunma sanayisine hizmet ediyor. 185'ten fazla ülkeye bugüne kadar 250'nin üzerinde farklı kalemde ürün ihracatı yapıldı" dedi. Gökhan Uçar, halihazırdaki şirketlerle ve başkanlığın desteğiyle AR-GE'ye yılda yaklaşık 3 milyar dolar harcadıklarını belirterek, "Geçen yıl sektörün cirosu 15 milyar doları buldu" dedi. Uçar "Halihazırda savunma Sanayisi Başkanlığı olarak proje portföyünün büyüklüğü 100 milyar dolar mertebesinde" dedi.

16 ŞİRKET

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise "İSO 500'deki savunma sanayisi firmalarının sayısı 2000 yılında 6 iken, bu sayı 2023 yılında 22'ye ulaştı. Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre 2002-2023 yılları arasında sektörün ihracat hacmi 22 kat artarak 5.5 milyar doları geçti. Bu yılın ilk 11 ayında ise 5.7 milyar dolarlık ihracatla geçen yılın performansını aşmış durumdayız. Bu rakamlara ulaşırken, sektördeki yerlilik oranının da yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkmış olması gurur verici" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de Türkiye'deki savunma sanayisinin gelişim sürecinden bahsederek, "Amerikalı; 'Sen bu ürünü yapma çünkü 100'e ancak mal ediyorsun. Ben sana 50'ye vereyim' diyor. Aldanıyorsun. Yapmıyorsun. Kapatıyorsun uçak fabrikasını. Sonra gün oluyor paranla bile o ürünü alamıyorsun" dedi.

2 BİNDEN FAZLA İKİLİ GÖRÜŞME

Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması'nda AFGM, ASELSAN, ASFAT, ASPİLSAN, Baykar, BMC Power, FNSS, HAVELSAN, İŞBİR Elektrik, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), Otokar, ROKETSAN, STM, TAİS, TEI, TUSAŞ, TGM ve TÜBİTAK SAGE yer aldı. Toplam 18 ana yüklenici firmanın 70 masa ile katılım sağladığı 6. Savunma Sanayii Buluşmaları'na İSO ve SAHA İstanbul üyesi 500'den fazla firma iştirak etti. Buluşmalarda 2 binden fazla ikili görüşme gerçekleştirildi.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN ÜLKEYİZ

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci savunma sanayisinin toplam üretim hacmini 20 yıl içerisinde 1 milyar dolardan 12 milyar dolara taşımayı başardıklarını belirterek "Türkiye artık savunma ürünü tüketen bir ülke pozisyonundan ürettiği teknolojilerle ürün ihraç eden bir statüye kavuşmuştur" dedi. İkinci "Sektörümüzdeki istihdam sayısı 20 yıl önce 9 binlerdeyken şu anda 100 bin rakamlarına ulaşmış durumda. Türkiye şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarla yüzde 80'in üzerindeki bir yerlileşme oranına ulaştı. Bu oranı daha da yukarılara çıkartmak için bütün kurumlarımız millileştirme konusundaki çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor" dedi.