Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinesinde 27 Eylül 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Hareketi ekonomiye ciddi katkı sağladı. Projede bugüne kadar 59.9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldı. Projenin uygulanmasıyla 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. 127 milyon varil petrolden tasarruf edilirken, 5,9 milyon ton sera gazı salınımı önlendi. Öte yandan, 2,6 milyar kilovat saat enerji tasarrufu sağlanmasının yan sıra, 104 milyon metreküp depolama alanından tasarruf edildi ve geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı.
YÜZDE 60'A ÇIKACAK
Proje kapsamında 2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2023'te yüzde 34.92'ye çıkarıldı. 2035'te ise bu oranının yüzde 60'a yükseltilmesi hedefleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2023 yılı hedefimize ulaştık. Şimdi hedef 2035 yılında yüzde 60 geri kazanım sağlamak. Pilot ilçe sayılarımızı 7 bölgeye yayacak, Depozito Yönetim Sistemini hayata geçirerek Sıfır Atık Hareketini yeni bir aşamaya taşıyacağız" dedi.
ÜNÜ SINIRLARI AŞTI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Hareketi'nin 7'nci yılını kutladı. Emine Erdoğan, sosyal medyadan "7 Yılda 7 Kıtada" etiketiyle yaptığı paylaşımında, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle yükselen bu iyilik çağrısının, sınırları aşarak geleceği yeşerttiğini vurguladı. Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "Ortak evimiz dünya için her coğrafyadan 'Ben de varım!' diyen gönüllülerle birlikte, geleceğimizi koruma sözü verdik. Her çaba, tabiatın sessiz duasına dönüşürken, gelecek kuşaklarımız için mücadeleye devam ediyoruz. Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık Hareketi'nin 7'nci yaşı kutlu olsun!"
YENİ SLOGANI 7 YILDA 7 KITADA
7'nci yılda, "7 Yılda 7 Kıtada" sloganıyla devam eden Sıfır Atık Hareketi, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere pek çok uluslararası kurum ve kuruluştan takdir topladı ve ödüle layık görüldü. Proje, dünyanın dört bir yanında farkındalık oluşturdu. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eden projenin başlangıcından bu yana Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçen bina sayısı 193 bine ulaştı. Sıfır Atık Hareketi kapsamında bakanlığa bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin farklı noktalarına 7 yılda 46 depolama, ayrıştırma ve transfer tesisinin kurulmasına destek oldu. Devreye alınan katı atık tesislerinde, günlük 9 bin ton atık ayrıştırılıp ürün veya enerjiye dönüştürülüyor. Proje kapsamında sıfır atık konusunda 22 milyon kişiye eğitim verildi.