ARZU KURUM
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim Kampanyası"na ilişkin merak edilen 15 sorunun yanıtını paylaştı. Kurum "Kampanyamıza ilgi büyük. Çok soru alıyoruz. En çok merak edilenleri yanıtladık" dedi. Kurum'un verdiği bilgiye göre kampanyada yaş sınırı olmayacak, başvuru üreti alınmayacak, evler kurasız dağıtılacak. Anne baba yanında oturan SGK'lı gençler hanede ev kaydı varsa bile başvurabilecek. Kampanyaya ilişkin merak edilen 15 soru ve yanıtları şöyle:
Yeni Evim Kampanyası hangi illeri kapsayacak, kaç konut kampanya kapsamında olacak?
*Kampanya 81 ilde geçerli olacak, ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor.
Peşinat ödenecek mi?
*Konut bedelinin yüzde 10'u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek.
Kampanyaya ikinci el evler dahil olacak mı?
*Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü'nün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği'ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacak.
Ödeme planı nasıl olacak?
*0.69'dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.
Projede yaş sınırı olacak mı?
*18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.
İstanbul'da oturan, Ankara'dan ev alabilecek mi?
*İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.
Hanede eşlerden birinin konutu olması halinde başvuru yapılabiliyor mu?
*Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.
Evler satılabilecek mi?
*Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Yine son 1 yıl içinde konut satışı yapan da projeden faydalanamayacak.
Daha önce ev alıp satan biri, şu anda evi yoksa kampanyadan yararlanabilir mi?
Kampanyadan yararlanacak kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.
Proje ne zaman başlayacak?
*16 Ocak itibarıyla projeye başvurular alınacak.
Başvurular nasıl olacak?
*Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun projeler için kredi tahsis edecek.
Başvuru ücreti olacak mı?
*Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.
Yapımı devam eden konut, kampanya kapsamına dahil mi?
*81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dahil olacak.
TOKİ kampanyalarında olduğu gibi bu kampanyada da kura çekilişi olacak mı?
*16 Ocak itibarıyla konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.
Babadan-dededen ev kalan bir vatandaş, kampanyadan faydalanabilecek mi?
*Verasetle ev sahibi olan vatandaşlar yüzde 50'den az hisseye sahipse başvuru yapabilecek.
İLK GÜNDEN YOĞUN İLGİ
ÖNCEKİ gün açıklanan 'Yeni Evim' projesi şimdiden sektörde büyük bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Satış ofislerinde yoğunluğun %70 arttığını söyleyen sektör temsilcileri projenin, alan için bir kampanya değil yeni bir finansman modeli olarak görüyor. İlk etapta ekonomiye 600 milyar liralık katkı sağlaması beklenen çalışmanın yeni bir sistemin fitilini ateşlemesi bekleniyor. Dün Emlak Konut GYO tarafından gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşları başkanları projeyi değerlendirdi. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, "İlk 3 yılda aylık taksit ödemelerinin belirli bir kısmına, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verilecek. Aile geliri 20 bin lira olan ile 40 bin lira olana farklı olur. Bu aynı zamanda bir sosyal proje. Daha düşük hane geliri olana daha çok katkı olur" dedi.
YABANCI DAHİL DEĞİL
Hakan Gedikli, iki bakanlığın işbirliğinde oluşan programın detaylarına ilişkin bir web sitesi kurularak, vatandaşın tüm bilgilere hızla erişmesi sağlanacağını ve web sitesi üzerinden konut alıcısının hesaplarını daha iyi yapabileceğini anlattı. Konut üreticileri de konut bedelinin yüzde 5'i kadar katkı sağlayacak. Desteğin nasıl olacağını anlatan Gedikli "Konutu almak isteyen kişi bankadan kredi çekecek. Bu aşamada yüzde 5 karşılığı ne ise banka onu direkt o aşamada üreticiye kesecek" diye konuştu. Gedikli, yabancıların Türkiye'de otursa dahi kampanyaya dahil olmadığını kaydetti.
MÜTEAHHİTLERE 25 MİLYAR
Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkanı sunulacak. Bu modelin yeni bir finansman modeli olarak algılanması gerektiğine dikkat çeken KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Türkiye'ye önemli bir mekanizma kazandırıldığını söyledi.
ERİŞİM KOLAYLAŞTI GYODER
Başkanı Mehmet Kalyoncu ise, bu programın etkisini artırmak için özel sektör olarak çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da, "Konut sektöründe yeni bir açılım yaşıyoruz" dedi. DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz ise, bu sayede tüketicinin konuta erişiminin kolaylaştığını ifade etti.