18 yaş altı BES'lilerin birikimi 1.8 milyarı aştı

BES sağladığı getiriyle birikim yapan vatandaşın gözde adresi oldu. BES'te otomatik katılımdakilerle birlikte 14.3 milyon vatandaş yer alırken, 18 yaş altındaki yaklaşık 500 bin BES'linin birikimi de 1.8 milyar TL'yi aştı.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, "Geçtiğimiz 5-10 yıllık dönemlere dönüp baktığımız analizlerimizde BES'in devlet katkısının da desteğiyle enflasyonun üzerinde getirirler getirdiğini gösteriyor. Bu çerçevede vatandaşlarımız da tasarruflarında BES'i merkeze aldı" dedi. Benli, 27 Ekim'de 19. yaşını dolduracak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin yaptığı açıklamada, BES'te otomatik katılımdakilerle birlikte 14.3 milyon vatandaşın bulunduğunu belirterek, bunun tasarruf tarafında artık BES'in merkeze oturduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE

BES'in 358 milyar liraya ulaştığını ifade eden Benli, devletin katkısının, farkındalığı ve destek olma isteğinin de devam ettiğini kaydetti. Atilla Benli, 18 yaş altındakilerin de BES'e dahil olduğunu anımsatarak, "18 yaş altının rüzgarı geliyor arka taraftan. Geçtiğimiz 5-10 yıllık dönemlere dönüp baktığımız analizlerimizde BES'in devlet katkısının da desteğiyle enflasyonun üzerinde getirirler getirdiğini gösteriyor. Bu çerçevede vatandaşlarımız da tasarruflarında BES'i merkeze aldı" ifadelerini kullandı.

BEBEĞE TAKI YERİNE BES

Artık bir çocuk doğduğunda takı götürmek yerine ona hediye olarak BES katkısında bulunulabileceğini ifade eden Benli, "Dolayısıyla bu bireylerin, devletin ve kamunun sermaye piyasalarında ciddi bir tasarruf potansiyeli olarak önümüzde duruyor. Şu ana kadar çok önemli bir rakama ulaşmış durumdayız" diye konuştu. Benli, 18 yaş altındaki yaklaşık 500 bin katılımcının devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünün 1 milyar 860 milyon liraya ulaştığını vurguladı. Benli, sigorta sektöründe hayat ve emeklilik tarafında tasarrufları destekleyip ülkenin tasarruflarını artırarak aynı zamanda sermaye piyasalarına da uzun vadeli fonlar sağladıklarını aktararak, bu çerçevede BES'in 358 milyar liraya ulaşmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

500 MİLYAR TL'YE ERKEN ULAŞIRIZ

BES katılımcı sayısının ve fon büyüklüğünün her geçen gün arttığına işaret eden Atilla Benli, "Son düzenlemelerle, 2023 hedeflerimiz olan BES ve OKS'deki toplam katılımcı sayısının 17 milyona ulaşması ve toplam fon büyüklüğünün ise 2023 yıl sonuna kadar 500 milyar TL'ye ulaşmasını daha erken yakalayabileceğimizi öngörüyoruz" dedi. Benli, BES'te 10 yılını doldurup 56 yaşına gelenlerin maaş alabileceğini veya sistemden toplam birikimlerini alıp çıkabileceğini aktararak, "Şu anda sistemde kalmaya devam ediyorlar. Hem devlet katkısından hem getirilerden yararlanmaya devam ediyor. Çünkü 56 yaş emekli olmak için bizim ülkemizde çok genç bir yaş, dolayısıyla vatandaşlarımız tasarruf etmeye yaşlılıkları için biriktirmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

ASIL HEDEF MAAŞ

Benli, şöyle devam etti: "Birikimli hayat sigortalarıyla BES'i birleştirerek vatandaşın buradan maaş alabilmesini sağlamamız lazım. Şirketlerimiz yeni ürünlerle vatandaşın sistemde kalışını teşvik edecek. Talebe göre önümüzdeki 10 yılda BES çok farklılaşacak. 2023 önemli bir mihenk noktası."