18 milyarlık çılgın proje tersine göçü artıracak

Sekiz baraj, sulama tesisleri ve kanallardan oluşan 18 milyar liralık Silvan Projesi için bugün büyük gün...Düzenlenen törende, barajın gövde dolgusu tamamlanacak. Dev projeyle Diyarbakır'a tersine göç yaşanacak.

Diyarbakır’ın ‘çılgın projesi’ olarak anılan 8 baraj, sulama tesisleri ve kanallardan oluşan 18 milyar liralık Silvan Projesi’nde sona yaklaşılıyor. Proje kapsamında inşa edilen Silvan Barajı’nın gövde dolgusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de tören alanından katılımıyla bugün tamamlanacak. Bugün ayrıca Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin de açılışı yapılacak. 2023 yılına kadar bitirilmesi öngörülen proje, tersine göçü de hızlandıracak. Dün tören öncesinde bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, her sulamaya açtıkları dekarda yaklaşık bin liradan fazla gelir olduğunu söyledi.

ÜRETİM ARTACAK

Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: “Bunun anlamı, kuru tarımdan sulu tarıma geçtiğiniz zaman neresinden baksanız bir hektarda 10 bin lira daha fazla çiftçinin, üreticinin geliri demektir. Özellikle sulamaya açılan ve açılmayan alanlarla ilgili göç oranlarına baktığınız zaman burada kesinlikle şunu söyleyebiliriz, Diyarbakır’a tersine bir göç yaşanacak, insanlar topraklarına tekrar geriye doğru koşacak. Bu ovada, bölgede tarımsal üretim ve hasıla artacak.” Bakan Pakdemirli, Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama sahasına sahip olan Silvan Barajı’nda gövde dolgusunun tamamlandığını belirterek şunları ifade etti:

AVRUPA’DA BİRİNCİ

“Silvan Barajı, ülkemizin en büyük 2’nci sulama projesi olan Silvan Projesi’nin ana depolama tesisi konumundadır. Ayrıca sınıfında 175.5 metre yüksekliğiyle ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajıdır. Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde (HES) gövde dolgusu tamamlanarak önemli bir aşama geride bırakıldı. Barajda 7.3 milyar metreküp su depolanabilecek.” 6.4 milyar liraya mal olacak barajın tüm üniteleriyle tamamlandığında, 4 ayrı aşamada işletileceğini bildiren Pakdemirli, “Her aşamada, sulamaya verilen su miktarı artarken, Silvan HES’te üretilen elektrik enerjisi azalacak” dedi. 

305 BİN KİŞİYE İSTİHDAM KAPISI

Bakan Pakdemirli, Silvan Barajı’yla halihazırda kuru tarım yapılan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama yapılabileceğine işaret ederek, “Silvan Barajı ve HES, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1.91 milyar lira katkı sunarken, 305 bin kişiye de istihdam imkanı sağlayacak” bilgisini verdi. Pakdemirli, hizmete alınacak Başlar Barajı’na ilişkin de, “Barajla kuru tarım yapılan 38.200 dekar alan modern sistemlerle sulanarak 29.28 milyon lira net gelir artışıyla 5 bin kişilik istihdam sağlanacak” dedi. 

KURAKLIK TARIMSAL ÜRETİMİ ETKİLEMEDİ

Gazetecilerin kuraklığa ilişkin sorularını da yanıtlayan Pakdemirli, şunları söyledi: “18 yılda DSİ’nin yaptığı yatırımlarla bugün aslında kuraklığı hissetmiyoruz. Geçen yıl da bir kuraklık vardı ama Cumhuriyet tarihinin en önemli bitkisel üretimini gerçekleştirdik ve geçen yıl bitkisel üretimimiz bir yıl öncesine göre yüzde 6 arttı. Yani meteorolojik kuraklık tarımsal kuraklığa dönmedi.”