16.2 milyonun BES'te 900 milyarı birikti

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) hedefler her geçen gün aşılıyor. Bu yılın ilk 3 ayında artan ilgiyle birlikte katılımcı sayısında toplamda 16 milyon 200 bine ve 900 milyar liralık bir fon büyüklüğüne ulaşıldı.

Türkiye'de tasarruf yöntemi olarak 21 yıldır var olan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilgi giderek artıyor. Yüzde 30'luk devlet katkısı ve sistemi daha da cazip hale getiren yeniliklerin, BES'i en güvenilir tasarruf araçlarından biri konumuna yükselttiğini belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, "2023 yılı sonunda BES, otomatik katılım sistemi (OKS) dahil toplamda 16 milyon katılımcı sayısı ve toplam fon büyüklüğünde OKS ve devlet katkısı dahil 760 milyar liranın üstüne geldi. Bu yılın ilk 3 ayında ise artan ilgiyle birlikte katılımcı sayısında toplamda 16 milyon 200 bine ve 900 milyar liralık bir fon büyüklüğüne ulaştı" diye konuştu.

483 MİLYARLIK PRİM

Sektörün tüm yaşanan zorluklara rağmen istikrarlı büyümesini 2023 yılında da sürdürdüğünü ve aktif büyüklüğünün 1.4 trilyon lira seviyelerini aştığını belirten Gülen, prim üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 105 artarak 483 milyar liraya ulaştığını söyledi. Gülen, "Bunun yanında en öncelikli konumuz olan sigorta penetrasyon oranımız son 10 yılda ilk kez yüzde 2.3 seviyesine ulaştı ve yüzde 3'e ulaşma hedefimize doğru hızla ilerliyoruz" dedi. Gülen, sektörün özsermayesinin de 2023 sonu itibarıyla yüzde 100'ün üzerinde büyüdüğünü ve 166.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

1.3 TRİLYONLUK FON

2023'te verdikleri teminat ve ödenen tazminatlarla Türkiye'nin geleceğe güvenle ve güçlü bir şekilde ulaşma hedefine yönelik üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini kaydeden Gülen, "Ekonomiye sağladığımız fon tutarı 1.3 trilyon lirayı aşarken, topladığımız her kuruşu bu ülkenin varlıklarına yatırıyoruz" diye konuştu. Sektörün ödediği ve üstlendiği tazminatlarla sadece 2023'te günde 260 bin kişinin hayatına dokunduğunu ve günlük 1.2 milyar lira gibi bir tutarı ekonomiye döndürdüğünü belirten Gülen, "Sektörümüzün 2023 sonu itibarıyla üstlendiği tazminat tutarı 327 milyar lira olarak gerçekleşti ve ekonomiye GSYH'nin 20 katı, yaklaşık 491 trilyon lira değerinde teminat sundu" dedi.

SAĞLIK SİGORTASINDA POZİTİF BİR YIL YAŞANDI

Trafik branşında 2023 yılı itibarıyla teknik zararın 13.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Uğur Gülen, "Yatırım gelirleri hariç bırakıldığında ise branşta kâr eden şirket bulunmadığı ve teknik zararın 33 milyar liraya ulaştığı görülür" dedi. Gülen, geçen yıl araç değerlerinin hızla artmasına paralel olarak kasko branşında 29.7 milyar lira teknik kâr elde edildiğini, yatırım gelirleri hariç incelendiğinde teknik kârın 7.9 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısının 2023'te 4.1 milyon kişiye yükseldiğini kaydeden Gülen, hastalık-sağlık branşında 2023 sonunda 70 milyar lira prim üretildiğini ve branşın yılı 11.8 milyar lira teknik kârla kapattığını, 36 milyar lira tazminat üstlenerek kamunun sağlık alanındaki yükü karşılamasına destek olduklarını anlattı.

EN BÜYÜK ZORLUK, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AFETLER

Sektörün önündeki en büyük zorlukların iklim değişikliği ve afetler olacağını belirten Uğur Gülen, "Türkiye özelinde ise en önemli risk olan, beklenen Marmara depremi karşımızda duruyor. Bu gerçekten kaçılamayacağı bilinciyle hızlıca sektör olarak kamuoyunda farkındalığın artması için devletimizin de destekleriyle aksiyona geçilecek bir yol olduğuna ve bu konuda da hep birlikte 'hemen şimdi' dememizin çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.