16 bin çiftçiye 1 milyon dekar hazine arazisi

Tarım Bakanı Pakdemirli, ‘Arazi Dağıtım Projesi' kapsamında 15 ilde 16 bin 151 çiftçiye 1 milyon dekar Hazine arazisi dağıtıldığını açıkladı. Pakdemirli, “Dağıtılan topraklar, 10 yılda faizsiz tahsil ediliyor” dedi.

YELDA GÖKDAĞ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hazine arazilerinin üretime hazırlanması ve arazi dağıtım projelerinden yararlanan vatandaşların istatistiki bilgilerinin kamuoyuna açıklanması için verilen soru önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, 1984 yılında başlayan ‘Arazi Dağıtım Projesi’ kapsamında bugüne kadar 15 ilde 16 bin 151 çiftçiye 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisi dağıtıldığını söyledi. Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

PUANLAMA SİSTEMİ VAR

“Yeni Hazine arazilerinin üretime açılmasıyla ilgili hedef kitle, Bakanlığımızda belirlenen değerlendirme kriterleri doğrultusunda, çiftçilik yapacağını beyan eden ve çiftçi kayıt sistemi kaydı şartı aranmaksızın başvuru yapan tüm adayların, değerlendirilmesi ve sonucunda puanlaması fazla olan adayların başvuru yapılan arazi için kullanım hakkı elde etmesiyle belirleniyor. 1984 yılında çıkarılan Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararınca Tarım Reformu Uygulama Bölgesi olarak ilan edilen alanlarda, Hazine arazileriyle az topraklı ve topraksız çiftçi ailelerinin topraklandırılmasına yönelik Arazi Dağıtım Projeleri yapılıyor.” 

EKONOMİYE 190 MİLYON TL KATKI

“Hak sahibi çiftçilere dağıtılan topraklar, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda ve 10 eşit taksitte faizsiz olarak tahsil ediliyor” diyen Pakdemirli, şöyle devam etti: “2018’den bu yana 168 bin dekar alanda uygulanan ve ekonomiye 190 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülen Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi devam ettiriliyor. Alan genişletilmesi planlanıyor.” 

TEDBİRLERLE KURU FASULYE VE MERCİMEKTE ÜRETİM ARTIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, arz ihtiyacı bulunan kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin artması için aldığı önlemler etkisini gösterirken, bu yıl her iki üründe de rekolte artışı bekleniyor. Kırmızı mercimekte pilot 5 ilde atıl arazilerin tarımsal üretime kazandırılması ve ilave üretim alanı sağlanması amacıyla tohumluğun yüzde 75’i hibe olarak dağıtıldı. Üründe geçen yıl 310 bin ton olarak gerçekleşen üretimin bu yıl 350 bin tona yükselmesi öngörülüyor. Mayıs itibarıyla başlayan kuru fasulye ekilişlerinde üretimi artırmaya yönelik proje ivedilikle hayata geçirildi. Bu kapsamda kuru fasulye üretiminde artış bekleniyor.

Pençe Kaplan Operasyonu'ndan görüntüler!

Haliç Köprüsü'nde intihar etmeye çalıştı!

Su satarak bisiklet almak isteyen çocukların hayali gerçek oldu

İlk yerli füze motorunun testi yapıldı