15'inci yılında daha da büyüyor! Boğaziçi Zirvesi yeni anlaşmalara kapı açacak

50'den fazla ülkeden iş ve siyaset insanlarını ağırlamaya hazırlanan Boğaziçi Zirvesi, bu yıl 7-8 Kasım tarihlerinde 15'inci kez düzenlenecek. Zirveye Suudi Arabistan'da kurulacak Neom şehrinin yöneticileri de gelecek.

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nin 15'incisi bu yıl 7-8 Kasım tarihlerinde 'Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik' ana teması ile düzenlenecek. Türkiye'nin etrafındaki savaş ortamına ve gerginliklere rağmen bu yılki zirveye şimdiden 52 ülkeden yöneticiler kayıt yaptırdı. Bugüne kadar en az 2-3 milyar dolarlık iş hacmi yarattığı tahmin edilen zirvenin, yeni iş anlaşmalarına zemin hazırlaması bekleniyor.

60 ÜLKE GELİYOR

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, şu ana kadar katılım için 52 ülkeden konfirmasyon geldiğini ve bu sayının 60'ın üzerine çıkabileceğini söyledi. Özgencil, "Bu yıl özellikle Avrupa'dan çok ciddi bir katılım var. Ayrıca Afrika, Ortadoğu ve Hindistan başta olmak üzere çok sayıda ülkeden heyet yatırım ve partnerlik arayışı için geliyor. Suudi Arabistan'da 500 milyar dolara kurulması planlanan Neom şehrinin yöneticileri İstanbul'da olacak" dedi.

GELECEĞE KÖPRÜ

"Bu sene de mottomuz, ana sloganımız geleceğe köprüler kurmak" diyen Özgencil," Bu sloganımızı da barış, teknoloji ve sürdürülebilirlik başlıkları üzerine inşa ediyoruz. Biz Boğaziçi Zirvesi olarak geçmiş zirvelerin hepsinde dünyada barışın önemini vurguladık" dedi.

'TÜRKİYE'YE OLAN İLGİ ÇOK ARTACAK'

Boğaziçi Zirvesi'nin hem bir fikir kulübü olduğunu hem de Türkiye'nin de ihtiyacı olduğu yabancı yatırımcıyı buraya getirip Türk iş dünyasıyla buluşturmak gibi çok önemli bir misyonunun olduğuna işaret eden Özgencil, "2010 yılından 2020 yılına kadar geçmiş 10 yılda Türkiye'de ekonomik durum çok olumlu anlamda gelişiyordu. Yurtdışından gelen dev yabancı şirketleri Türkiye'deki özel sektörle buluşturduk, çok önemli anlaşmalara imza attılar. Ben bu sene ve bu seneden sonra, dünyadaki bu savaş kaotiği sönümlenirse, Türkiye'ye olan ilginin çok fazla artacağını düşünüyorum" açıklaması yaptı.

YOĞUN YATIRIM GÖRÜŞMELERİ

Bu sene Afrika, Ortadoğu ve Hindistan başta olmak üzere çok sayıda ülkeden heyetin zirveye geleceğini kaydeden Özgencil, "Zirvede 25'e yakın panel gerçekleşecek. Bu panellerde Türkiye'deki yatırım imkanları da ele alınacak. Katılımcıların önemli bir bölümü iş fırsatlarını konuşmaya, tartışmaya geliyorlar. Bunun yanı sıra her sene yaptığımız yuvarlak masa toplantısında çok değerli ülkeleri temsilen büyükelçilerimiz yer alacak. Onların ana konumuz olan geleceğe köprüler kurmakla ilgili söyleyecekleri çok önemli" diye konuştu.